OSTATNÍ

V Česku roste zájem o skladovací prostory

Na českém realitním trhu roste zájem moderní obchodně-kancelářské a skladovací prostory, které jsou snadno dostupné. Měly by tedy být poblíž centra města a v dobré dopravní dostupnosti, kterou mohou využít nejen zaměstnanci, ale také obchodní partneři. Právě tyto služby nabízí společnost Volta Real, která se už od roku 1998 zabývá pronájmy skladových hal, kanceláří a venkovních prostor.

Na západním okraji Prahy ve Strojírenské ulici stojí soukromou i veřejnou dopravou dobře dostupný areál společnosti Volta Real. V něm na ploště větší než 100 000 m2 najdeme budovy a haly s plochou zhruba 30 000 m2, které využívají nejrůznější společnosti i soukromé osoby zejména jako skladové prostory. Jen o 800 metrů dál od základního areálu v ulici Dolňacké má pak společnost dislokovaný areál o rozloze 10 000 m2, ve které společnost jedná o pronájmu dvojpodlažní  budova s plochou až 500 m2. Podle jednoho z majitelů společnosti Volta Real Miroslava Vacátka převažuje v jejich hlavním areálu využití prostor ke skladování. „Je zde však i malovýroba a služby jako např. výroba lahůdek a polotovarů, pekárny, textilní výroba, několik autoservisů, výroba reklamních produktů, autodoprava a podobně. Máme zde i celou řadu kanceláří, které jsou pronajímány buď v souvislosti s činností výše uvedených firem, nebo i pouze pro kancelářskou činnost  firem jiných.“ Nedílnou součástí pronájmů prostor je i pronájem parkovacích míst pro osobní a převážně nákladní auta, tyto plochy se ale dají využít i k uskladnění různých materiálů, které nevyžadují krytého uložení.

Rostoucí zájem
Jelikož průmyslové a zejména skladové parky potřebují dobrou dopravní dostupnost, je logické, že zájem investorů je především na území hlavního města a dále je přitahuje zejména okolí dálnic. Tuto podmínku splňuje i areál Volta Real a zájem o prostory je velký. „Vzhledem k současné dobré kondici naší ekonomiky i my registrujeme velký zájem o charakter prostorů a ploch, s nimiž disponujeme,“ říká Miroslav Vacátko na dotaz, zda budou nabídku skladovacích prostor k pronájmu rozšiřovat. „V současné době opravujeme a provádíme rekonstrukce prostor, které již nevyhovovaly, anebo nebyly doposud využívány, rovněž tak rozšiřujeme plochy pro parkování.“ Rozšiřování nabídky zatím probíhá v rámci areálů společnosti.

A kolik takové prostory stojí? „Vzhledem k velké rozmanitosti a úrovně prostor lze průměrnou cenu vyjádřit obtížně, tedy mohu uvést to, že cena za m2 a měsíc se pohybuje mezi 80,- až 200,- korunami za měsíc, cena za m2 za nájem volných nekrytých prostor se stanoví vždy na základě konkrétní dohody,“ dodává Miroslav Vacátko.
Firma se zároveň snaží o expanzi prostřednictvím dceřiných společností a to především v oblasti ubytování, spojeného s cestovním ruchem. „Konkrétně se jedná o ubytování v bytech v Praze 1 na ulici Ve Smečkách 14, které poskytuje dceřiná firma Acro Real s.r.o a také plánovanou výstavbu rekreačního střediska v Beskydech v areálu Skalka v obci Ostravice, kterou připravuje firma Westbridge a.s. 

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE OSTATNÍ