POLITIKA
Foto: Lukáš Kaboň

ČSSD a LEČO: Rozumná volba pro nelehké časy

Tradiční česká politická strana a místní hnutí. Do komunálních voleb v září 2022 spojí síly v Ostravě ČSSD a hnutí LEČO-Lepší a čistá Ostrava. O primátorské křeslo se bude znovu ucházet Petr Kajnar za ČSSD, který vedl Ostravu naposledy před 8 lety a má za sebou řadu velkých úspěchů. „Jsme si názorově velice blízcí a v LEČU pracují lidé, kteří dávají Ostravě srdce a je za nimi kus poctivé práce.“ Podle Kajnara je spojení pro voliče řešení, které má smysl. Společnou kandidátku budou mít ČSSD a LEČO ve třech městských obvodech a na Magistrát.

Vědecko-technologický park, průmyslové zóny Hrabová a Mošnov, Lékařská fakulta Ostravské univerzity. Petr Kajnar stál v čele Ostravy v době jejího největšího rozmachu. Nyní je potřeba zejména zastavit populistické plýtvání prostředky města. Současné vedení města promrhalo stovky milionů korun za studie a projekty, na jejichž realizaci nemá dostatek prostředků a kapacit. „Máme před sebou nelehkou dobu. Lidé se budou muset připravit na nákladnější výdaje na život, které jsou spojeny s energetickou krizí, velká řada z nich se musí uskromnit a důkladně řešit své příjmy a výdaje. Město jim může podat pomocnou ruku. V rozpočtu našeho města, což jsou peníze občanů Ostravy, najdeme prostředky, přehodnotíme priority současného vedení a prosadíme překlenovací pomoc občanům zasaženým současnou krizí. Zlevníme život občanům Ostravy,“ říká kandidát na primátora Petr Kajnar.

Jeho ČSSD se do letošních komunálních voleb spojilo s ostravským hnutím LEČO-Lepší a čistá Ostrava. „Sociální demokracie se díky některým lidem dostala bohužel do situace, kdy místo toho, aby ovlivňovala chod země a pomáhala aktivně lidem, musí k nim hledat cestu zpět. Jsem přesvědčen, že jako jediná demokratická, levicová strana na politickou scénu ČSSD patří. Proto jsem se rozhodl vrátit a sociální demokracii, ve které jsem strávil velkou část svého života, pomoci. Společně s kolegy, kterým věřím, a o které se mohu opřít, jdeme do těchto voleb nejenom očišťovat sociální demokracii, ale především pracovat pro Ostravu. Najít kvalitní lidi a vytvořit kvalitní tým, který kombinuje zkušenost, pracovitost a nadšení, se nám podařilo spojením se s místním politickým hnutím LEČO-Lepší a čistá Ostrava. Jsme si názorově velice blízcí a v jeho řadách pracují lidé, kteří dávají Ostravě srdce a je za nimi kus poctivé práce. To bylo při našem rozhodování, zda jít do nadcházejících komunálních voleb společně, to nejdůležitější. Společně přinášíme řešení, které má smysl.“

LEČO a ČSSD spojí své síly v boji o zastupitelská křesla na Magistrátu města Ostravy, kde povede sociální demokraty Petr Kajnar a na čísle dvě je zástupce LEČA Dalibor Mouka. Podle něj je spojení zajímavé. „Naše hnutí vzniklo vlastně jako protest proti praktikám sociálních demokratů na radnici Ostravy-Jihu. Lidé, proti kterým jsme vystupovali, již na radnici nejsou a pořádek si s nimi udělali i v ČSSD, kde skončili také. Za pět let naší existence se k nám přidávají z celé Ostravy lidé, kterým není život v našem městě lhostejný. Pracujeme ve všech velkých Ostravských obvodech, a tak jako v čase našeho vzniku, nebojíme se bojovat proti lumpárnám a hlouposti místních politiků. Zároveň vždy nabízíme naše řešení.“

Spojení se sociálními demokraty před zářijovými komunálními volbami berou obě strany jako zcela pragmatický krok. Ve spojení vnímají větší potenciál dosáhnout výsledku, díky němuž dokážou v Ostravě něco změnit. V neposlední řadě si sedli lidsky a názorově, a to je to nejdůležitější.

Dále budou společné kandidátní listiny v obvodech Ostrava-Poruba, Ostrava-Jih a ve Slezské Ostravě. V Ostravě-Mariánských horách, Vítkovicích, Moravské Ostravě a Přívozu a Staré Bělé kandiduje hnutí LEČO-Lepší a čistá Ostrava samostatně.

PROGRAMOVÉ PRIORITY

OSTRAVA: PŘÍVĚTIVÉ MÍSTO PRO ŽIVOT, BEZPEČNÉ A BEZ POPLATKŮ

  1. Ve vedení města prosadíme ekonomickou pomoc občanům Ostravy: Najdeme prostředky, přehodnotíme priority současného vedení a prosadíme překlenovací pomoc občanům zasaženým současnou krizí. Zlevníme život občanům Ostravy například tím, že zrušíme dočasně poplatky za komunální odpad, zmrazíme ceny městských služeb nebo zrušíme poplatky za psa. Zastavíme populistické plýtvání prostředky města, a zasadíme se o vykoupení podílu francouzského SUEZ ve společnosti Ostravské vodovody a kanalizace, aby zisky z vody zůstávaly v Ostravě.
  2. Bezpečnost: Bezpečný život a vytěsnění prodejců a uživatelů drog.
  3. Parkování: Zasadíme se o to, aby s novou výstavbou vznikala parkovací stání nad rámec zákona, a současné parkovací plochy se stále rozšiřovaly.
  4. Investice. Podpora investic do energetické soběstačnosti města a jeho společností.
  5. Rozvoj města: Přilákání investorů do Ostravy s potenciálem lukrativních pracovních pozic. Podpora rozvoje Lékařské fakulty Ostravské univerzity, především v oblasti stomatologie a pediatrie. Podpora sportu a budování sportovních zázemí.

 

Kde kandidujeme:

Koalice ČSSD+LEČO-Lepší a čistá Ostrava (lídr je vždy z ČSSD)

Magistrát města Ostravy:      Petr Kajnar      ČSSD+Lečo

Jih:                                          Karel Sibinský ČSSD+Lečo

Poruba:                                   Michal Šíma    ČSSD+Lečo

Slezská:                                   Monika Matulová ČSSD+Lečo

 

LEČO-Lepší a čistá Ostrava

Moravská Ov. a Přívoz:          Patrik Neuwirt LEČO-Lepší a čistá Ostrava

Vítkovice:                                Petr Bašek      LEČO-Lepší a čistá Ostrava

Mariánské Hory a Hulváky:    Dan Vaca        LEČO-Lepší a čistá Ostrava

Stará Bělá:                              Radim Kubajura LEČO-Lepší a čistá Ostrava

 

Foto: Lukáš Kaboň

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE POLITIKA