ROZHOVORY

Chtěla jsem vytvořit prostor, kde se lidé mohou setkat se svými blízkými, zpomalit a užívat si daného momentu, říká zakladatelka projektu Piknik ve fullu Eliška Martiníková

Již druhým rokem nabízí projekt Piknik ve fullu v Moravskoslezském kraji novou možnost, jak strávit čas se svými blízkými. Kdy se zrodila myšlenka projektu a jak takový piknik může vypadat? Na to vše odpovídá zakladatelka Eliška.

Kde se zrodila myšlenka, že začneš pořádat pikniky?

Myšlenka začít s pikniky v Ostravě vznikla před pandemií, když jsem pracovala na Novém Zélandu. Jednoho dne jsem šla po pláži a viděla jsem tam nádherně připravený piknik. Měli tam dokonce peřiny, polštáře a slavili tam narozeniny. Tehdy jsem si říkala, že obdivuji lidi, kteří si ten piknik sami připravili a dali tomu tu práci. Později jsem se dozvěděla, že si to nemuseli chystat sami a že na Zélandu je rozšířený business s přípravou pikniků. A když jsem pak přijela do Česka, tak jsem se tím inspirovala a rozhodla jsem se, že takový typ projektu chci rozjet i u nás v Ostravě.

Na tvém webu si lidé mohou vybrat různé typy balíčků podle toho, jaký piknik by si přáli přichystat. V čem se od sebe jednotlivé balíčky liší?

Na webu uvádím tři balíčky. Lidé si mohou objednat buď balíček Piknik bez jídla, nejčastěji objednávaný Piknik ve fullu a to včetně jídla a veškerého zařízení anebo tzv. personalizovaný balíček, který stojí hlavně na komunikaci se zákazníkem a podle  jeho požadavků mu piknik připravíme. Personalizovaný piknik může sloužit také jako kulisa na focení nebo jako chillout zóna na veřejné akce.

Jaký je záměr a myšlenka celého projektu?

Moc se mi líbí ten čas, který lidé spolu v přírodě můžou strávit, nemusí se sami namáhat s přípravou a mají takovou svoji „venkovní restauraci“. Mohou si tak zvolit nový způsob, jak například oslavit narozeniny, sňatek, zásnuby nebo rozlučku. Přijde mi to jako zajímavější možnost, jak prožít čas se svými blízkými, zpomalit, užívat si daného momentu a nemuset pro to nic udělat.

Pokud si lidé u tebe piknik objednají, jakou podobu mohou očekávat?

Není to klasický piknik, kdy si člověk vezme deku, hrozno v plastu z obchodu a jde piknikovat. Jedná se spíše o takový luxusnější piknik, kdy připravíme koberce, deky, spoustu polštářů a hlavně stoly, na které naaranžujeme jídlo a pití. Je to vlastně taková restaurace v přírodě.

Jaký typ jídla na piknicích chystáš?

Je to na domluvě. Vždy se lidí ptám, co mají rádi nebo naopak jestli mají nějaké alergie. Oproti minulému roku, kdy jsem všechno připravovala sama, tak letos se nám rozrostl tým a jídlo připravují moje kolegyně, které mají v gastru více zkušeností a pečou domácí chleba, domácí focaccu (italský chléb), dezerty, pomazánky a mnoho dalších domácích produktů.

Máme také spolupráci s ostravskou sýrárnou Sheep shop a všechny naše suroviny jsou domácí nebo výběrové a kvalitní. Jídlo je připraveno ve formě piknikového tapasu složeného ze sýrů, uzenin, pečiva, pomazánky, ovoce, zeleniny a vlastnoručně pražených oříšků.

Pokud si zákazníci chtějí donést vlastní jídlo, tak mají možnost si zarezervovat piknik bez jídla a jestliže by se přípravou svého jídla nechtěli zabývat, tak po domluvě jim můžeme za příplatek objednat a dovézt jídlo z jimi vybrané restaurace.

Jakým způsobem vybíráš lokace pro konání pikniků?

Jsou dvě možnosti, buď si člověk řekne, že chce piknik připravit na vlastní zahradě nebo navrhne jeho oblíbené místo a my zvážíme, jestli je zde možné piknik přichystat anebo doporučíme námi ověřená místa. Máme připravenou mapu míst, kde je vhodné piknik připravit a lidé se mohou podívat, jak místo vypadá a vybrat si tak ideální lokaci.

Momentálně pořádáme pikniky pouze v Moravskoslezském kraji a v rámci městské části Ostrava je doprava zdarma. V širším okruhu Moravskoslezského kraje je pak doprava za příplatek.

Od začátku projekt stále posouváš dál. Jaké jsou tvé záměry s Piknikem ve fullu do budoucna?

Před nedávnem jsem byla na pochybách, jestli to pro mě stále má smysl a když jsem teď nedávno byla opět v kontaktu s klienty, tak ve mně jejich zpětná vazba opět vzbudila nadšení a utvrdila jsem se, že v tomto chci dále pokračovat.

Mým plánem je aktuálně najít více času, který do toho budu investovat a mým největším cílem je mít vlastní provozovnu, nebo místo, kde můžu mít zázemí pro svojí práci.

 

Foto: piknikvefullu.cz

 

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE ROZHOVORY