OSTATNÍ

Hasiči zachránili "Bambiho" ze studny

Čtyři metry pod zemí skončilo srnčí mládě, když spadlo do odkryté studně na louce na okraji Vítkova na Opavsku. Naštěstí ho nalezli kolemjdoucí a zavolali hasiče, kteří vystrašené mládě dostali ven.

Jako z červené knihovny je příběh o zatoulaném srnečkovi, který svou nepozorností upadl do otevřené studny. A pak už jsem doufal, že mu někdo přijde na pomoc. Naštěstí se dočkal. Lidé, kteří šli kolem, si mláděte všimli a zavolali hasiče. „Na místě pádu - na okraji zarostlého palouku u řady stromů - byli hasiči ze zdejší, tedy vítkovské jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje prakticky za chvíli. Na záchranu vyděšeného mláděte z hloubky čtyř metrů studny z betonových skruží, naštěstí bez vody, použili dva díly nastavovacího žebříku, který je ve stálé výbavě zásahových vozidel hasičů,“ popsal dramatickou záchranu mluvčí hasičů Petr Kůdela.

Jeden z hasičů velmi opatrně sešel po žebříku na dno studny, aby z něj vysvobodil malého srnečka. Foto zdroj: hzs msk

Nejtvrdší a zároveň nejcitlivější z hasičů pak slezl dolů tak opatrně, jak to jen šlo, aby vystrašené mládě nezašlápl nebo jinak nezranil svým mohutným, ale nezbytným oblečením. „Za chvíli už byl malý, ale krásný tvor v jeho rukou a brzy až nahoře, kde ho podal svému veliteli. Vzhledem k tomu, že srnče nemělo žádná viditelná zranění, nebyl důvod jej držet v zajetí,“ dodal Kůdela.

Mládě vzal hasič do náruče a nahoře ho předal připravenému veliteli zásahu, který ho zkontroloval. Zdroj foto: hzs msk
Malý "Bambi" byl naštěst v pořádku. Takže si hasiči udělali fotku do alba a zvířátko vypustili do volné přírody. Zdroj: zhs msk

Tím ale jejich práce neskončila. Do otevřené studny totiž mohl spadnout kdokoliv jiný, ať už jiné zvíře, či dítě a tak hasiči zabezpečili otvor nebezpečné studny bezpečnostní páskou a zajistili, aby se o nebezpečném místě dozvěděly příslušné orgány Města Vítkov.

Srneček ještě vstřebal šok za svého pobytu na dně studny a následné záchranné akce, než se rozešel po svých domů. Zdroj foto: hzs msk

 

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE OSTATNÍ