OSTATNÍ
Foto zdroj: iDnes.cz

Zemřel herecký velikán Jan Tříska

Jednaosmdesát let by v listopadu oslavil velikán českého divadla a filmu Jan Tříska. Osudným se mu stal pád v sobotu 23. září z Karlova mostu do ledové řeky. I když se ho podařilo včas zachránit, zemřel v noci na pondělí v pražské Vojenské nemocnici ve Střešovicích.

Faust, Král Lear nebo Igon Hnízdo. Jan Tříska za svou šedesátiletou hereckou kariéru ztvárnil nespočet dech beroucích divadelních i filmových rolí. V pouhých 20 letech už při studiích DAMU alternoval na scéně Národního divadla v roli Prvního asistenta v Čapkově Bílé nemoci, jako Druhý rekrut v Maryše a jako Páže ve Svaté Janěse, aby se po třech letech stal nejmladším členem činohry Národního divadla. V roce 1966 odešel do Krejčova Divadla za branou, po jeho zániku hostoval v roce 1973 v Kladně a v letech 1974–1977 hrál v Městských divadlech pražských. Hrál v mnoha divadelních a filmových rolích, např. Radúz a Mahulena, Na samotě u lesa, F. L. Věk nebo Třicet případů majora Zemana.

Mladý Jan Třískach na nejslavnějších prknech, která znamenají svět - jako herec Národního divadla. Foto zdroj: Archiv národního divadla 

Honza je energický. Plně se do věci investuje. To, co dělá, dělá naplno. Pořádně. On je herec s tím darem, že zaujme diváka, i když nic neříká a nehýbá se. Z něho vyzařuje osobnost, jako herce i jako člověka si ho vysoko cením...“    

Václav Havel

Jan Třiška byl mužem mnoha tváří. Foto zdroj: Fdb.cz

Roku 1977 emigroval do Kanady a později do USA, kde natočil řadu vedlejších rolí. S Milošem Formanem spolupracoval třeba na filmech Ragtime či Muž versus Larry Flynt. Po sametové revoluci v roce 1989 na svou českou hereckou kariéru navázal zřejmě nejslavnější rolí Igora Hnízda v Obecné škole Jana Svěráka podle scénáře Zdeňka Svěráka. Od té doby se objevil téměř každý rok v některém z úspěšných českých filmů – Jedna ruka netleská, Želary, Horem pádem, Máj, Odcházení, Hranaři a Bastardi. Třískovým posledním filmem byl poslední počin rodinného dua Svěrákových Po schodišti bos, který měl premiéru letos v létě. Od roku 2002 se Jan Tříska pravidelně objevoval na prknech divadel v rámci Letních shakespearovských slavností. Ve hře Král Lear byl v roce 2002 jeho výkon v hlavní roli oceněn Cenou Alfréda Radoka.

Zřejmě nejslavnější filmovou rolí Jana Třísky zůstane navždy učitel Igor Hnízdo z Obecné školy. Foto zdroj: novinky.cz

Herec často v létě navštěvoval Českou republiku, trvale ale žil s manželkou, českou herečkou Karlou Chadimovou, v Los Angeles. Nejinak tomu bylo i letos. Osudným se mu stalo 23. září 2017. Tříska se měl vážně zranit při pádu z Karlova mostu. TV Nova podle svědků uvedla, že Tříska se na zábradlí mostu nejprve postavil a poté spadl do vody z mostu v místech nad 5. pilířem. Ve vodě pak strávil minimálně 5 minut, než ho zachránci vytáhli.

Jan Tříska se i v 80 letech těšil dobré kondici. Denně běhal a byl vegetariánem. Foto zdroj: iDnes.cz

„Honza Tříška byl v perfektní kondici a těšil se na velikánskou roli. Poslední měsíce nežil ničím jiným. Představa, že by přiletěl z Kalifornie, absolvoval kostýmní zkoušky a šel ukončit život, je naprosto hloupá. Vymstil se mu jeho rituál návštěvy Karlovy mostu, který dělal před natáčením každýho novýho filmu. Prosím, nedělejte z tohodle výjimečně milýho a inteligentního člověka blázna,“ napsal na svůj Facebookový profil herec Jiří Mádl v reakci na spekulace, že si slavný herec vzal život dobrovolně skokem z historického mostu.

Zachranáři odvážejí zraněného Jana Třísku do nemocnice poté, co zřejmě nešťastnou náhodou spadl z Karlova mostu. Zdroj: aha online.cz

Dva zachránci nakonec Jana Třísku z vody vytáhli a podařilo se jim s pomocí záchranářů na telefonu obnovit jeho srdeční funkce. Když si ho pak přebírali lékaři, byl znovu při životě. Bohužel jeho tělo se nedokázalo s následky pádu a topení vypořádat a v noci na pondělí zemřel. Na následky nehody v nemocnici 25. září 2017 zemřel. Po sobě zanechal manželku Karlu a dvě dcery, Janu a Karlu.

 

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE OSTATNÍ