OSTATNÍ
Foto zdroj: iDnes.cz

Přezouvání čtyřkolých miláčků se blíží

Chceme ušetřit a přitom jezdit bezpečně. To jsou důvody, proč dvakrát ročně absolvujeme martyrium kolem výměny obutí na našich automobilech. A už brzy nás to čeká zase. Nenechávejme to na poslední chvíli, abychom ve frontě před pneuservisem málem přišli o veškerou svou trpělivost. Víme, proč je důležité mít auto v těch správných „botkách“.

Že je pro bezpečnost i kvalitu jízdy potřeba měnit letní a zimní gumy na kolech, je nepopiratelný fakt. A postupně na to přicházíme i my řidiči. "Univerzální pneumatiky, o kterých se říká, že jsou vhodné do horkých letních dnů na rozpálené silnice, ale i do mrazivého počasí, už lidé kupují méně", potvrdil nám Adam Křenek, majitel pneuservisu v Ostravě- Porubě. Ani oblíbený argument řidičů, že chtějí ušetřit, ztrácí na síle. „Investice do dvojího obutí kol se může zdát vyšší, na druhou stranu je méně častá. Každé z přezutí nám vydrží minimálně dvě sezóny,“ dodává odborník. A tak si lidé za své bezpečí raději připlatí.

Zimní pneumatiky jsou kvůli přilnavosti vyráběné z měkčího materiálu. A tak, když je používáme v létě, znatelněji hůř brzdí a zvyšují spotřebu. A podobné je to s letními pneumatikami v zimě. „Jsou tvrdší a neumějí se přizpůsobit povrchu vozovky. Jezdit v zimě na letních gumách je naprostý hazard," varuje Adam Křenek. A taky poradil, jak si nejlépe zapamatovat termín, kdy je potřeba pneumatiky na autech přezouvat. „Stačí si zavolat do pneuservisu, když se začne mluvit o změně času z letního na zimní a naopak." Když se objednáme včas, nepřekvapí nás dlouhá čekací lhůta a snad ani nečekaná změna počasí.

Zimní a letní pneumatiky se od sebe výrazně liší. Je proto velkým rizikem jezdit na stejných "gumách" celý rok. Foto zdroj: pneumatiky.cz

Důležitá je nejen kvalita vašich pneumatik, ale také jejich stav. Zkušenější řidiči znají přesné hloubky drážek dezénu svých pneumatik, pokud nevíte, zeptejte se při přezouvání v servisu. „Tamní odborníci budou vědět, jak dlouho současné pneumatiky ještě vydrží a upozorní klienta včas na nutnost nákupu nových. Nejlepší je si nakupovat nové pneumatiky po sezóně. Budou lacinější, než před začátkem léta." Užitečná informace je to nejen kvůli bezpečnosti jízdy, ale i kvůli pokutám, které vám mohou policisté za tzv. sjeté gumy udělit.

Povinnost mít zimní obutí vzniká 1. listopadu a je potřeba ho mít na vyznačených úsecích a také v případě, že jsou cesty pokryté souvsilé vrstvou ledu či sněhu. Foto zdroj: zavolantem.cz

Pozor si ale musíme dávat také na místa, kam cestujeme. Ve vyšších oblastech je zimní výbava dokonce povinná. A to od 1. listopadu do 30. dubna. "Stačí si všímat značky, které jsou u silnic už devátým rokem, a tak je řidiči už vesměs znají. Je to to modré kolečko s autem a sněhovou vločkou", připomenul majitel pneuservisu Křenek. Zimní obutí aut ale musíme mít i mimo toto území označené značkou a to v případě, že je ve výše zmíněném období na cestě souvislá vrstva sněhu nebo ledu.

A nakonec ještě pár dobrých rad ke zvýšení životnosti našich pneumatik.  „Vždy se k nim chovejte co nejšetrněji. Vyhýbejte se najíždění na obrubníky a strávně pneumatiky ošetřujte. Nepoužívejte přípravky, ve kterých je obsažený olej, nebo rozpouštědlo. Obojí poškozuje pryž. Nejlepší je pneumatiky čistit vodou s troškou mýdla nebo saponátu.“

Tak šťastnou cestu!

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE OSTATNÍ