OSTATNÍ

Jak přilákat studenty k řemeslu? Moravskoslezský kraj našel řešení

Nová kampaň Moravskoslezského kraje „Řemeslo má respekt“ má motivovat žáky, aby se hlásili na řemeslné obory. Snaží se tak vyřešit nedostatek kvalifikované a kvalitní pracovní síly v regionu. Jednou z motivací jsou i stipendia, ročně mohou učni vybraných škol získat až šestnáct tisíc korun.

Kampaň „Řemeslo má respekt“ má změnit rozložení pracovních sil na trhu práce Moravskoslezského kraje. Jejím cílem je změnit myšlení nejen dětí, ale hlavně jejich rodičů o výběru střední školy. Neměli by volbu řemesla považovat jako selhání.

Vnímám to jako bolest dnešní ambiciózní doby. Je trendem hlásit na gymnázia nebo obory s maturitou také žáky, kteří prostě nejsou studijními typy. Děti se tak ve škole trápí a po jejím absolvování složitě hledají kvalitní uplatnění. Přitom by stačilo si s nohama na zemi vybrat řemeslo, které bude žáka bavit, ve kterém bude vynikat a které ho jednou velmi dobře uživí,“ řekl hejtman kraje Ivo Vondrák. Navíc dodal, že v této souvislosti je heslo kampaně „Vystup z řady“ opravdu výstižné.

Pro dosáhnutí tak důležitého cíle si kraj vyšetřil do této kampaně dva miliony korun. „Tyto prostředky kryjí výdaje na venkovní i online propagace. Vytvořili jsme webové stránky, facebookový profil „Řemeslo má respekt“, propagujeme kampaň i reklamou na Youtube, nebo třeba pomocí billboardů, kterých v kraji můžete vidět celkem šestnáct,“ řekl náměstek hejtmana pro školství Stanislav Folwarczny.

Prvním krokem, který Moravskoslezsko učinilo, byla prospěchová a motivační stipendia. Kraj je uděluje už od začátku tohoto školního roku. Mají žáky středních škol motivovat nejen k lepším studijním výsledkům, ale také k zodpovědnějšímu přístupu ke studiu.

Obsahem webových stránek kampaně je přehled učebních oborů s interaktivní mapou podporovaných škol, propagační videa nebo také podmínky získání stipendií. Průvodci po stránkách jsou animované postavičky, které reprezentují jednotlivé obory.

„Řemeslo má respekt“ podporuje třináct oborů. Jedná se o zedníky, klempíře, řezníky-uzenáře, kominíky, montéry suchých staveb, pokrývače, malíře a lakýrníky, tesaře, nástrojáře, elektrikáře, elektromechaniky, pekaře a kloboučnické plsťaře. Přímo na stránkách kampaně nalezneme mapu, na které si snadno každý najde školu blízko jeho domovu. Kromě toho u každého oboru zjistí, proč bude mít „ruce ze zlata“ a čím bude jeho kariéra prospěšná.

Doba se rychle mění. Dnešní děti mají mnohem vice možností než kdysi jejich rodiče. Proto častěji volí možnost studia na gymnáziu a potom na vysoké škole. Přitom jim tato kombinace nezajistí jistou práci. Na řemeslných učňovských oborech mohou studenti během školy využívat i několik stipendií najednou. A co potom? Firmy se o šikovného pracovníka poperou.

 

Zdroj: tisková zpráva Moravskoslezského kraje

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE OSTATNÍ