OSTATNÍ
Foto zdroj: Záchytná stanice Vyškov

Chlupatý zachránce

Že je pes nejlepší přítel člověka, ví hodně z nás. Pro ženu ze Žďáru nad Sázavou je ale její mazlíček mnohem víc. Vděčí mu totiž za svůj život. Během napadení bránil svou paničku před násilníkem, který se ji pokoušel zabít. Ten teď stojí před soudem a hrozí mu až 18 let vězení za pokus o vraždu.

Pobývala v chatce kousek za městem, kde se občas objevil a přespal i třiačtyřicetiletý Jan. Často se to neobešlo bez sporů. „Několikrát jsem jí už dřív sliboval, že ji hodím do potoka, aby 'vychladla',“ řekl u soudu muž, který bohužel po jedné ostřejší hádce plány zrealizoval. Toho dne se zase pohádali a žena na něj zavolala policii. To ho rozčílilo ještě víc. „Muž se v noci do boudy vrátil, ženu i se spacákem vytáhl z postele a dovlekl ji k nedalekému potoku, kde se ji snažil utopit,“ popsal začátek konflikt jako z hororu státní zástupce.

Ženu v ten moment ale začal bránit její pes. Kříženec labradora začal na muže dorážet a jen díky tomu se ji podařilo ze spárů násilníka vysmeknout a utéct. „On ji ale dohonil na blízké louce, kde ji dál kopal a bil ji. Zachránilo ji to, že upadla do bezvědomí. Útočník si mylně myslel, že je mrtvá a nechal ji být. Utrpěla otřes mozku a další poranění, musela být hospitalizována,“ dodal žalobce.

Jan odmítá, že by ženu chtěl zabít i že by byl kříženec zachránce. „Že bych ji topil nebo že by ji zachránil pes, tak to je naprostý nesmysl. On se bál i daleko menších psů, přestože má 20 kilo, to je pohádka, že ji zachránil. Ten pes jen štěkal a pobíhal kolem, to je hňup, ten by nikoho zachránit nedokázal," uvedl ve své výpovědi muž. Ženu prý k potoku jen dovlekl a hodil ji tam, ona pak vylezla a utekla zpět do boudy. Žena si ale stojí za svým a považuje svého psa za hrdinu.

Pes považuje člověka za součást své smečky a ne jednou za něj nasadil život. Například v Polsku se před pár lety března v mrazivém počasí ztratila tříletá holčička. Naštěstí se k ní přidal toulavý pes, který ji v noci zahříval, dokud se k dítěti nedostali záchranáři. Ti našli holčičku asi čtyři kilometry od domova.

Pes je ochotný pro svého pána udělat cokoliv. I nasadit vlastní život. Foto zdroj: Blesk pro ženy

V Americe zase opěvovali zlatého retrívra Figa, který zachránil svou paní před srážkou s autobusem. Její nejlepší přítel nijak neváhal, oběhl ji a postavil se do cesty tak, aby náraz schytal on sám. Jen díky jeho reakci měla žena jen drobná poranění. Její pes měl zlomené tři nohy, společně to ale zvládli.

V loňském roce se psalo o německém ovčákovi, který zachránil 7letou dívku před hadím uštknutím. Molly si hrála na zahradě, když se najednou vymrštil chřestýš. Pes ji bránil vlastním tělem. Po uštknutí měl pes jen 50% šanci na přežití, selhávaly mu ledviny a další části, jak je ochromoval jed. Lékařům se ho ale podařilo zachránit a on mohl dát chránit svou rodinu. 

Německý ovčák musel bojovat o život po uštknutí hadem. Naštěstí vyhrál. Foto zdroj: Facebook

 

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE OSTATNÍ