OSTATNÍ

Pes: Čtyřnohá radost i starost

Česko je národem pejskařů. Podle odhadů je chundelatý kamarád ve 43 procentech českých domácností. Zatímco ve světě plní psi zejména roli hlídačů, u nás často nahrazují malé děti. Rozmazlujeme je, kupujeme jim drahé jídlo a vozíme je s sebou na dovolené. Každý pejsek ale s sebou nese pro svého majitele jisté povinnosti.

Asi každý, kdo měl kdy ve své domácnosti psa, ví, co péče o něj žádá. Jídlo a voda, pelíšek, vodítko i nějaké hračky. Ovšem to je jen začátek. Časem přibudou také pamlsky, oblečky, kosmetika nebo léky. To všechno ale většina z nás neřeší, stejně jako bychom to neřešili u svých dětí či rodičů. Je to přece další člen rodiny. Na rozdíl od dětí ale musíme u pejsků myslet také na povinné investice, ke kterým nás vyzývá vyhláška – čili zaplatit povinný poplatek za psa, opatřit psa čipem a uklízet po něm jeho exkrementy a dodržovat další pravidla, která souvisí s vlastnictvím psa. Tady ovšem nastává pro mnoho pejskařů velký problém.

Čipování

Od počátku roku 2013 platí na území Ostravy obecně závazná vyhláška, která zavedla registr chovatelů psů. Vyhláška stanovila povinnost ostravským pejskařům označit své miláčky čipem a do tohoto registru se přihlásit. V praxi to znamená navštívit veterináře, který vpraví malý kovový čip dutou injekční stříkačkou do těla jejich psa. Jeho majitel za něj zaplatí od 150 do 500 korun. Kontrolu provádějí strážníci, kteří při zjištění neočipovaného psa můžou majiteli udělit pokutu až padesát tisíc korun. Od roku 2020 by pak toto nařízení mělo podle novely veterinárního zákona platit pro celé Česko. Štěně by čip dostalo při svém prvním očkování proti vzteklině a budoucí majitel by podle informací, které čip ponese, zjistil informace o jeho původu. Podle poslanců, kteří s návrhem přišli, to bude velký krok proti množírnám, protože budeme ihned vědět, zda štěně pochází z míst, kde se čipuje ročně několik vrhů zvířat. Zároveň má čip pomoci s dohledáním majitele v případě, že se zvíře ztratí, a odchytová služba také zjistí, zda jsou za něj zaplacené poplatky. Existuje ale řada pejskařů, kteří s čipováním nesouhlasí. Podle nich si zodpovědný majitel psa pohlídá. Navíc malí psi při označování trpí. A přitom by prý stejnou službu udělala i známka s čipem na obojku. „Nechápu, proč právě v Ostravě se vynucuje něco, co není normální. A nejen z mého pohledu. Vnímají to i v jiných zemích Evropské unie. Slovensko mělo zákon o povinném čipování, ale zrušilo ho. Už ho podepsal i prezident. Také v Polsku jsou proti tomu," argumentoval na jednom ze zasedání zastupitelstva města spoluautor petice proti čipování Petr Hadaščok.

Zcela opačně se k čipování staví ředitelka Moravskoslezského spolku na ochranu zvířat Barbora Tocauerová a přidává i postřehy o čipování z praxe: „Čipování považuji za perfektní nástroj, jak dohledat majitele nalezeného psa, který potřebuje veterinární péči a zároveň se tím předchází zbytečnému umístění pejska do útulku. Přiloží se čtečka a okamžitě se dá dohledat majitel. Jednak se pejsek dostane brzo ke svému majiteli a zároveň majitel nese odpovědnost, vč. finančních nákladů za ošetření a umístění v útulku. Zásadní problém ale v praxi je, že je pes čipován, ale není přihlášen v registru. Obecní úřady by tedy měli přijmout taková opatření, aby byl pes v jednom kroku čipován i registrován! Druhý problém je to, že hlídky městské policie mají málo čteček, nebo je nějak nenapadne čtečku použít. Totéž bohužel často platí i pro útulky v našem kraji.”, zlobí se paní Tocauerová a dodává: „Pejsci tak zůstávají v útulku i několik týdnů zcela zbytečně!”

Pro mnohé je poplatek drahá zbytečnost.

Poplatky za psy

V našem městě pobíhá více než dvacet pět tisíc řádně registrovaných psů, další stovky jsou jich ale „načerno“ - a zdaleka se nejedná jen o psy lidí na sociálním dně. Pro mnohé je poplatek drahá zbytečnost. Jeho výše je různá, protože si ji určují jednotlivé obvody. „Podle zákona o místních poplatcích je maximální výše poplatku 1.500 Kč,“ vysvětluje nám tisková mluvčí magistrátu Andrea Vojkovská. „Maximální výši mají obvody se sídlištní zástavbou jako Moravská Ostrava a Přívoz, Ostrava-Jih, Poruba, Slezská Ostrava a Svinov. Poplatek v dolní hranici výše, čili 200 Kč až 500 Kč, mají obvody s několika bytovými domy, např. Nová Bělá, Pustkovec, Petřkovice, Hošťálkovice, Krásné Pole, Plesná, Nová Ves a Michálkovice.“ Pokud si chcete pořídit pejska k domu, nejvíce za něj zaplatíte v Ostravě-Jihu – 300 korun. V dalších obvodech je poplatek od 120 Kč do 200 Kč. „Za druhého a dalšího psa může být sazba o 50 procent zvýšena. U psů chovaných v bytě může být sazba za druhého a dalšího psa maximálně 2.250 Kč. U psů chovaných v rodinném domě je sazba za druhého a dalšího psa maximálně 600 Kč,“ dodává mluvčí. Poplatek se platí každoročně, dejte si tedy pozor, abyste se nestali městským dlužníkem. Skončit to může až exekucí.

Úklid exkrementů

Je jedno, zda máte čivavu či německou dogu. Všichni psi po sobě venku nechávají exkrementy, které je jeho páníček povinný uklidit. Pokud vás přistihne při vaší sběračské pasivitě strážník, hrozí vám pokuta. „Po Tondovi vždycky a za jakéhokoliv počasí uklízím, ale přijde mi, že jsem výjimka,“ říká nám majitelka tříletého boxera Bára. Nejčastěji chodí se svým parťákem na procházky do Bělského lesa, kde by uvítala pomoc obvodu. „Košů je tady dost, ale nikde člověk nenajde pytlíky s papírovou lopatkou. Vím, že existuje spousta lidí, kterým vadí vzít to i přes sáček nebo papír do ruky. A tak to radši zakopnou listím nebo dělají, že jsou zaneprázdněni něčím jiným.“ A zatímco pejskaře trápí nedostatek pytlíků, obvody jsou nešťastné z obrovského množství exkrementů. Například v obvodu Mariánské Hory a Hulváky se nyní v kampani snaží vyburcovat pejskaře k zodpovědnosti za své psy. „Každoročně po zimě, když opadne sníh, je na chodnících vidět velké množství exkrementů. Protože v letošním roce to bylo mnohem horší než obvykle, chtěli jsme slušným obyvatelům dát najevo, že nám to není lhostejné, a ty, kteří po svých pejscích neuklízí, upozornit, aby tak začali dělat,“ osvětluje nám důvody kampaně místostarosta obvodu Patrik Hujdus. Už několik let obdarovávají každého pejskaře, který řádně uhradí poplatek za psa, igelitovými sáčky, aby mohl po svém pejskovi uklízet. „Chceme mít čisté chodníky a nenosit si psí hovínka na botách domů. Také z toho důvodu plánujeme koupit speciální vysavač na psí exkrementy, který bude v ulicích pracovat téměř denně,“ říká Hujdus.

Povinné očkování proti vzteklině

Očkování proti chorobám je užitečné nejen v případě lidí, ale také psů. Dá se tím předejít onemocnění mnoha nemocemi, kterými zejména čistokrevní psi trpí a jejichž léčba je značně nákladná. Jedno očkování je ale povinné ze zákona - očkování proti vzteklině. Pokud tak majitel nenechá svého pejska proti vzteklině pravidelně očkovat, hrozí mu pokuta až 100 tisíc korun. Mnohem větší náklady pak může mít majitel neočkovaného psa, který pokouše člověka a nakazí ho vzteklinou. Pokud se nakažený bude bránit žalobou podle občanského zákoníku, pak může majitel zaplatit na odškodném i miliony korun.

Máte-li psa a chodíte ho venčit rozhodně stojí za přečtení vyhláška 12/2005.

Pes na veřejnosti v Ostravě jen na vodítku

Již od roku 2005 platí v Ostravě obecně závazná vyhláška, která ukládá majitelům psů, aby na veřejnosti, vyjma speciálně označených míst, měli svého čtyřnohého kamaráda na vodítku. Za porušení této povinnosti hrozí majiteli psa pokuta až 20 tisíc korun. Máte-li psa a chodíte ho venčit rozhodně stojí za přečtení vyhláška 12/2005. Dozvíte se v ní, kde jsou v Ostravě místa s povoleným volným pohybem psů, protože cedulku 30 krát 20 centimetrů je doopravdy snadné přehlédnout.

Městský útulek

Někteří pejsci neměli to štěstí a nedostali se do dobré rodiny. Zažili týrání, hlad a nepohodlí. Jiní se ztratili a nikdo je nehledal. Přechodné útočiště našli v útulku. Bohužel i ten se pro mnoho chlupáčů stal noční můrou. Do konce února 2015 spadal pod Městskou policii Ostrava. Po epidemii parvovirózy, při které sedm psů uhynulo a dalších třicet bylo utraceno, se ale radní rozhodli převést útulek pod odbor ochrany životního prostředí a jeho chod si pohlídat. „Celková kapacita útulku je 149 kotců,“ upřesňuje Andrea Vojkovská. „Městský útulek sem umisťuje pouze psy, a to psy toulavé nebo nalezené, předané městskými obvody Ostravy. Celkové roční náklady na provoz, které město financuje ze svého rozpočtu, jsou přibližně 12,5 milionů korun.“ V útulku je deset kotců izolačních pro psy v léčení, pro psy nově přijaté dvacet kotců karanténních, v nichž je pes umístěn po dobu tří týdnů. Dalších 119 kotců je v provozní části pouze pro zdravé psy, kteří prošli karanténou a mají za sebou již řádné odčervení, odblešení, čipování a vakcinaci nebo léčení. Poté jsou pejsci připraveni pro nové majitele. Chcete nového čtyřnohého kamaráda do nepohody, nemáte tisíce korun, a zároveň chcete udělat dobrý skutek? Vyrazte do útulku a vyberte si některého z pejsků. Budou vám nadosmrti vděční. A co musíte splnit, pokud byste si chtěli některého odvézt domů? Povinností je mít trvalý pobyt na území ČR, musíte být starší 18 let, uhradit poplatek ve výši 200 Kč v hotovosti a mít sociální podmínky takové, aby zajistili psovi alespoň základní standard. Pak už si můžete užívat nově nabytého přátelství.

Moravskoslezský spolek na ochranu zvířat řeší kromě zaběhnutých psů také týrané. Lečo vyrazilo z paní Tocauerovou do terénu a během jediného odpoledne zachránilo tři zubožené psy. Tomuto tématu se budeme věnovat příště.

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE OSTATNÍ