ROZHOVORY

Čeká nás týden plný intenzivního pohybu, říká ředitelka pohybové platformy

Pohybová platforma MOVE Ostrava – to je část ostravského kulturního centra Cooltour, která v průběhu roku připravuje nejen oblíbený festival současného tance, pohybového divadla i nového cirkusu MOVE fest Ostrava, ale také se v rámci svého MOVE Dance Studia přibližují pravidelnými lekcemi a workshopy pohyb i široké veřejnosti. Za celým uskupením stojí ředitelka Jana Ryšlavá, která v současné době zve všechny příznivce pohybu na letní MOVE Summer Intensive. Ten se v Cooltouru uskuteční od 6. do 8. srpna.

MOVE Fest i pravidelné lekce MOVE Dance Studia jsme si již několikrát představovali, pojďme však prozradit, co je to MOVE Summer Intensive?

Move Summer Intensive je letní intenzivní týden pohybových workshopů. Poprvé se uskutečnil v roce 2013 jako ještě jako Město v Pohybu, které jsme připravovaly spolu s Naďou Harmečkovou, Po prvním ročníku MOVE Festu, jsme i tento pohybový týden přiřadily k platformě MOVE a vznikl MOVE Summer Intensive.

Můžou přijít jak profesionálové, tak lidé, kteří prostě jen milují pohyb. Letos nás MOVE Summer Intesive čeká od pondělí 6. 8. do pátku 10. 8. a je tady prostor pro začátečníky, mírně pokročilé i profesionály.

Co vše mě tedy v rámci MOVE Summer Intensive čeká?

No pět dní plných pohybu. (směje se) MOVE Summer Intensive má pevný rozvrh lekcí. Vždy je dobré navštívit všech pět lekcí od daného zaměření, přeci jen tak můžete v pátek vidět celkový posun. Skvělé je kombinovat lekce Gaga s lekcí repertoáru a baletem, nebo objevovat nové možnosti workshopu Pohyb, tělo hlas a navázat lekcí jógy a rozvinout svůj potenciál novými směry.

Jaká zaměření tedy v rámci programu najdeme?

Čeká nás například lekce baletu pod vedením Markéty Pospíšilové, což znamená, že se tanečníci mohou vyzkoušet, jakým stylem, jakým se trénuje v Les Ballet de Monte Carlo. Pro ty, kteří se chtějí vydat více akrobatickou cestou jsme připravili Acrobatic Contemporary, které vedu já, či navštívit závěsnou akrobacii na šálách, kde je prostor i pro různé věkové kategorie. Jak říká lektorka Lucie Kovářová, prostor je pro všechny od sedmi let, až do věku, kdy se lidi stále chtějí věšet. (říká s úsměvem)

A když se necítím na balet a představa, že visím na šále s hlavou dolů mi taky nedělá moc dobře?

Tak v tom případě tady máme velmi populární Hatha Yoga Flow, či skvělý Gaga Class repertoár, což je oficiální pohybová metoda významného tanečníka a choreografa Ohada Naharina. Není to o tom, že by se opakovaly nějaké taneční vazby, ale naopak Gaga Class podporuje pochopení pohybu. A navíc, lekce je skvělá příprava pro tanečníky úplně jakéhokoli stylu a žánru, pomáhá rozšířit možnosti a naplnit a zlepšit kvalitu pohybu, ať už se chcete hýbat na jevišti, na soutěži nebo třeba doma v koupelně.

Máte připraven i nějaký doprovodný program?

Takovou třešničkou na dortu v rámci celého týdne bude tříhodinová pohybová dílna s názvem Pohyb, Tělo, Hlas, kterou vede Michaela Raisová. Je to lekce ideální pro herce nebo třeba cirkusáky, kteří chtějí více šlápnout do hlasového projevu a čeká nás z ní taky závěrečný výstup. Po celém týdnu ještě přidáme pořádně rozhýbaný víkend 11. – 12. srpna, kdy za námi přijede švýcarská akrobatka a performerka Stéphanie N'Duhirahe, se kterou se budeme dva dny věnovat čistě závěsné akrobacii. V neděli zde pak uvedeme její představení Meziřečí, což bude vlastně ostravská premiéra.

Mám obavy, jestli mám na všechny lekce dostatečné schopnosti. Poradíte mi, co by pro mě mohlo být vhodné?

Veškeré podrobné informace naleznete na webových stránkách moveostrava.cz. Na tomto webu máme označeny jednotlivé lekce hvězdičkovým systémem, který naznačuje obtížnost. Pokud si nejste jistý, kam zhruba lekce spadá, stačí se mrknout na počet hvězdiček u ní uvedených. Systém je nastaven od jedné do pěti hvězdiček. Na jedničku může přijít kdokoliv, kdo se rozhodl hýbat. Pět hvězdiček pak vyžaduje schopnosti profesionála.

Předpokládejme, že už vím, co si mohu se svými dovednostmi dovolit, kde se tedy mohu zaregistrovat?

Veškeré registrace probíhají na zmíněném webu moveostrava.cz. Ideální je zakoupit si celý blok pěti lekcí v týdnu, ať i lektor může zajistit vývoj toho, že na začátku týdne začnete s něčím základním a na konci týdne už něco hmatatelného umíte.

Dobře, pokud tedy absolvuji všech pět lekcí, co mě čeká na konci týdne?

Mimo skvělý pocit a v pátek také výstup z pohybové dílny, či z oné intenzivní skupiny Pohyb, Tělo, Hlas. V sobotu nás poté čeká závěrečné vystoupení ze závěsné akrobacie.

Potkáme Vás na nějaké z lekcí taky jako návštěvníci, ne jako lektorku?

Já budu určitě navštěvovat lekce Gaga, je to prostě skvělá rozcvička a takové pomyslné přistání do vlastního těla, které všem doporučuju.

 

Autor rozhovoru: František Horvát, PR a promo manažer, Kulturní centrum Cooltour (frantisek@cooltourova.cz)

Pro více informací o programu navštivte stránky MOVE Festu.

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE ROZHOVORY