ROZHOVORY

3D tiskárnu může mít doma každý kutil!

Miroslav Kováčik pracuje s 3D tiskem už několik let. I když už tisk není tak nákladný, jako před lety, stále se nedostává mezi lidi. A to chce pan Kováčik změnit. Prvním krokem bude zavedení 3D tiskáren do výuky dětí na školách a v dětských domovech. V rozhovoru také prozradil, jak tiskárny samotné fungují a proč je dobré mít jednu doma.

Proč jste se rozhodl věnovat 3D tisku?

V rámci svého civilního zaměstnání se zabývám 3D světem, konkrétně programuji roboty. Od mládí mě taky baví CNC (moderní počítačově číslicově řízené, pozn.red.) a podobné stroje, které právě v 3D světě fungují. A i když si většina lidí myslí, že se je 3D tisk velmi drahá zábava, opak je pravdou. Svou domácí 3D tiskárnu si může pořídit opravdu každý, ceny jsou úplně na jiné úrovni než u velkých podnikových tiskáren. Půl metrová tiskárnička se vleze do garáže nebo obývacího pokoje snad každému a je to úžasná věc. Můžete si na ní vytisknout úplně všechno. A kdybych měl vyznačit moment, kdy mě začaly bavit 3D modely samotné, tak to bylo asi při stavění modelů z časopisu ABC, když jsem byl malý. (smích)

Spousta lidí si ráda doma opravuje, co se rozbije, nebo často shánějí části vybavení domácnosti, které se jim zničily. 3D tiskárnu může mít doma každý kutil.

Kdy došlo ke zlomu v prodeji a na trhu se začaly objevovat domácí 3D tiskárny?

Otevřená skupina lidí, ve které je mimochodem i Josef Průša, český vývojář, vytvořila koncept tiskáren, které jsou malé a levné. Předpokládám, že tak za dva roky bude velmi běžnou součástí každé domácnosti. Hodně lidí si už 3D tiskárnu pořídilo a já osobně jsem členem několika facebookových skupin, kde si všichni radíme a pomáháme. V listopadu měly skupiny maximálně 100 lidí, dnes už to jsou tisícovky.

Naše čtenáře bude určitě zajímat, jak moc hlučná a náročná na elektřinu 3D tiskárna je...

Přístroj samotný má jen malé motory, které jsou dokonce i méně hlučné než běžné tiskárny na papír. Ale zvuk je opravdu vytrvalý, pokud si dáte tisknout složitější modely, tak může trvat i den, dva. Funguje na elektrickou energii a to přesněji jeden kiloWatt za pět hodin. Což je asi koruna za hodinu, nebo jako televize a lednička běžící najednou.

Snažíte se i vy jako odborník pomáhat uživatelům 3D tisku?

Určitě. Mám také své webové stránky, které fungují z jedné části jako e-shop a z druhé jako blog s články o tom, jak na tiskárně co nastavit, jak s ní pracovat a podobně. Dokonce mi i lidé své tiskárny vozí do Ostravy, kde je opravím, seřídím, nastavím a oni si ji zase vyzvednou.

Jaký je princip fungování 3D tiskáren?

Princip spočívá ve vrstvení plastu. Celý proces začíná v počítači, kdy si člověk vytvoří prvotní nákres svého modelu, který může být opravdu jakéhokoliv tvaru. Potom ve speciálním softwaru, který je ke stažení zdarma, si model tzv. naslícuje a nastaví si, kolik chtějí vrstev, respektive jakou výšku má mít jedna vrstva. Začíná se asi na 50 mikrometrech, což je 0,05 milimetrů. Po opravdu tenkých slupkách se materiál vrství na sebe. Klienti si pak mohou vytvářet jak složité obrazce chtějí.

Úžasná věc je, že si můžete vytisknout přímo složenou věc. Jako příklad bych uvedl třeba řetěz. V realném světě musíte materiál různě ohýbat a spojovat. V 3D tiskárně si jej vytisknete hotový a kompletní.

Tím pádem 3D tisk zkrátí a zjednoduší výrobní proces, je to pravda?

Zkrátí to většinu procesů. Když potřebujete vytisknout funkční díl, který obsahuje nějaký čep, kloub, závěs nebo pant, tak ho dostanete už rovnou složený. Nemusíte jej potom už nijak upravovat.

Může vést podobná robotizace ke ztrátám zaměstnání?

Mylím si, že ne. 3D tisk je časově náročný. Aby ten model vypadal co nejlépe, musí mít vrstviček co nejvíc. Pak je jeho povrch hladký. Úplně obyčejné tisky malých věcí se pohybují v rozmezí od dvou do třiceti hodin. Tu horní hranici zaberou složitější věci, jako jsou například sošky Budhy nebo akčních hrdinů atd.

Kdyby si chtěl někdo 3D tisk vyzkoušet, má možnost využít veřejnou tiskárnu přímo v Ostravě?

Ano, a to ve Vzdělávacím centru Vítkovic. Po předchozí domluvě je dostupná také pro širokou veřejnost. Ale osobně si myslím, že by tiskáren mohlo být po Ostravě mnohem více.

Máte nápad, jak dostat 3D tisk více mezi lidi?

Zrovna mám v hlavě rozpracovánu jednu myšlenku. Napadlo mě umístit jednu malou 3D tiskárnu k mému holiči. Má moc krásný obchod, ve kterém by se mohla hezky vyjímat. Bude tam sloužit nejen pro mou prezentaci, ale také pro zpestření a zkrácení čekání jeho klientům. Když půl hoďky čekáte, než příjdete na řadu, tak se alespoň podíváte, jak 3D tisk vlastně funguje. Chci 3D tisk přivést mezi lidi. Už je dávno pryč doba, kdy jsme si pod pojmem těchto tiskáren představovali velké průmyslové stroje. 3D tiskárnu si domů může pořídit každý.

Pak bych chtěl rozjet spolupráci se školami a dětskými domovy. Aby si mladí lidé vyzkoušeli práci s těmito tiskárnami a třeba je to i bude bavit a budou se tisku chtít věnovat. Samotné 3D modelování v počítači sice není zrovna jednoduché, ale když to člověka baví, tak se to naučí a bude v tom v životě pokračovat. Přinese jim touhu tvořit!

Co vytváříte nejčastěji?

Hodně jsem tiskl RC modely, letadla, auta, různé pneumatiky a součásti řízení, ... Jedna z mých posledních zakázek byla pro staršího pána, kterému se zlomila nějaká součastka ve dřezu. Normálně by ji musel pořídit za několik tisíc jako součást celého setu. Já jsem si vytvořil 3D model, vytiskl jsem mu to a on si pro to ještě ten den přijel. A zaplatil mi jen 20 korun. Nedávno za mnou přišel také student vysoké školy, který sestavuje model hliníkového kola a potřeboval vytisknout 3D model pro prezentaci a obhajobu.

Pak mám zrovna rozdělaný projekt pro pána, který mi donesl starou mašinku k vlakodráze, která byla vyrobena těsně po Druhé světové válce. Jejich podvozek je vytvořený z hořčíkového železa, které se snadno rozpadá. Takže pomocí 3D tisku můžeme zachránit i tak vzácnou věc.

Jak moc je plast, ze kterého se vytvářejí jednotlivé vrstvy, pevný?

Plastů je hned několik druhů. Já nejčastěji tisknu z plastu ABS, ze kterého se dělají třeba nárazníky na auta. Je sice pružný, ale také pevný. Dále máme třeba biologicky odbouratelné plasty z kukuřičného škrobu, které už tolik nevydrží. Stačí, když si je dáte na palubovou desku auta v létě a zbyde vám jen mastný flek. (smích) ABS vydrží teploty okolo 120 °C. Pak jsou například nylony, které jsou opravdu pevné a vyrábí se z nich například vlasce pro rybáře. Pokud chceme, aby výsledný produkt vypadal opravdově, můžeme na jeho výrobu použít různé plasty s příměsí. Třeba dřevěné, do kterých se dá normálně vrtat, můžete je brousit a napouštět mořidly. Dále jsou i kovové příměsi, příměsi karbonových vláken atd.

Musí mít člověk určité výtvarné nadání, aby si mohl překreslit a vytvořit model?

Nemusí. Určitě je důležité, aby se vyznal v technických výkresech a uměl pracovat s posuvným měřítkem. Důležité je umět si součástku dobře změřit. Ale samotné programy v počítači jsou uživatelsky přívětivé, každý zvládne za dvě až tři odpoledne vytvořit jednodušší model. Ostatně mají všichni uživatelé k dispozici 1 114 740 vytvořených předloh online ke stažení na webu thingiverse.com. A ty složitější už jsou jen o praxi. To platí i u dětí. Ty si zvládnou připravit písmenka, své jméno, autíčko, ... Důležité je, aby uměly pracovat s počítačem. A to neznamená hodiny proseděné u počítačové hry nebo na sociálních sítích.

 

Pokud vás 3D tisk zajímá nebo máte návrh, kam tiskárnu umístit, kontaktujte Miroslava Kováčika na jeho e-mailové adrese: kovacikmir@gmail.com.

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE ROZHOVORY