ROZHOVORY

Dustee vyraží do boje se znečištěným ovzduším. Začnou u těch nejmenších

Dvacet školek v Moravskoslezkém kraji dostane od společnosti Dustee technologies unikátní přístroj, který bude zjišťovat míru znečištění ovzduší v jejich okolí. Školky tak budou moci díky projektu Čistá školka reagovat na aktuální stav. Spuštění projektu proběhne koncem září 2018. Lečo zpovídalo Lukáše Smetanu z týmu Dustee. Jak nám přístroj pomůže se dočtete v následujícím rozhovoru!

O čem projekt Čistá Školka je?

Projekt Čistá Školka je primárně o vzdělání a alespoň částečné ochraně našich dětí. Zejména v mladém věku dokáže polétavý prach negativně ovlivnit zdraví dítěte a pokud to je v našich silách, proč proti tomu nezabojovat. V rámci projektu budeme měřit hodnoty znečištění polétavého prachu ve dvaceti školkách. Na základě těchto měření navrhneme opatření pro každou školku a deseti školkám s nejnepříznivějšími výsledky společnost Philips daruje čističku vzduchu. Pro nás – Dustee – je to první projekt podobného typu. Rádi bychom teď vychytali poslední mouchy a postupně rozmístili měřiče znečištění vzduchu do každé školky, aby se vedoucí školky mohli v jakoukoli dobu rozhodnout, zda-li je rozumné jít s dětmi ven či nikoli.

Kdo za projektem stojí?

Projekt je naše iniciativa, na které spolupracujeme se společností Philips a neziskovou organizací Čisté Nebe. Projekt je také podporován univerzitou VŠB-Technická univerzita Ostrava, našimi partnery v oblasti senzoriky anebo krajem – ať už se jedná o Moravskoslezské inovační centrum, či kraj samotný a jeho program na podporu inovací Chytrá Myšlenka, kterého jsme součástí.

Které školky jsou zapojeny? Proč jste si vybrali zrovna ty ostravské?

Seznam školek uveřejníme po instalaci všech zařízení. Co se týče toho, proč zrovna ta či ona školka, bylo to trochu složitější. Stáli jsme před rozhodnutím, zda-li pokrýt všechny školky pouze v jedné městské části a získat tak celkem dobrý přehled o kvalitě ovzduší na malé ploše, anebo jestli senzory rozmístit po celém Ostravsku a získat hodnoty, které můžeme mezi sebou porovnávat a zjistit, jak si vedeme. Rozhodli jsme se pro druhou variantu, kdy jsme chtěli dát možnost co největšímu počtu školek v co největší ploše. Sami jsme zvědaví, jaké hodnoty naměříme. Porovnávat budeme například Centrum, Porubu, Havířov, Vratimov anebo Frýdek-Místek.

Ostravské školky jsme si vybrali proto, že tady žijeme, pracujeme, studujeme a vychováváme, nebo budeme vychovávat, děti. Kde jinde začít, než právě v místě, kde se pohybujeme nejvíce. Poslední dobou se v Ostravě vyrojilo nepřeberné množství kvalitních a zajímavých projektů – ať už se bavíme o gastronomii, společnostech podporujících podnikání v kraji a nebo volnočasové aktivity, je toho opravdu hodně. Chceme se s naši Čistou Školkou přidat k dalším projektům, které jakýmkoliv způsobem dělají život v Ostravě příjemnější.  Věříme, že náš projekt má smysl a podaří se nám jej rozšířit do drtivé většiny školek v kraji.

V čem je přístroj Dustee, který na měření budete používat, výjimečný?

Měříme přesně, jsme energeticky soběstační a ke komunikaci využíváme síť, která je zatím v plenkách a umožňuje nám možnosti, o kterých si současná řešení můžou nechat zdát. To je všechno nádherné a srdce technika zaplesá, nicméně pořád se jedná pouze o nástroj ke změně. Je to jak s lopatou – i když máte tu sebelepší na světě, stejně nakonec musí někdo kopat. Co tím chci říct je, že sice máme hardwarově skvělé zařízení, ale je to právě naše práce a podpora ostatních, které dělají celý projekt výjimečným. Ve spolupráci s univerzitami umíme každé školce pomoct snížit prašnost v okolí na minimum, aniž by se stali ekoteroristy. V místech, kde to bohužel moc ovlivnit nejde, nastupuje Philips s čističkou. Celá síť senzorů nakonec poslouží městu k podpoření změn, které můžeme navrhnout jak my, tak nezisková organizace Čisté Nebe či kdokoli jiný s přístupem k naměřeným hodnotám.

Když měřením zjistíte, že je znečištění opravdu patrné a mělo by se s tím něco dělat, předáte informaci dál nebo se snažíte do čištění zapojit?

Ano! Toto je přesně důvod, proč podobné projekty vznikají – doufám. Spolupracujeme s neziskovou organizací Čisté Nebe, jejímž cílem je prosazovat právo obyvatel Ostravska na čistý vzduch, a umíme vhodně doporučit partnery k zlepšení situace. V každé školce v rámci projektu bude informace o tom, co dělat, abychom alespoň trochu chránili naše děti. Dá se udělat spousta drobných opatření, která nejsou nijak radikální, a přesto dokážou plícím našich dětí trochu ulevit. Ať už se bavíme o větrání, když je zrovna dobré ovzduší, puštění čističky, vypínání motorů automobilů, když čekáme na děti a nebo o vhodných navrzích úpravy zeleně. Podobných kroků, které finančně školku nezruinují, se dá navrhnout mnohem více. Co je na zařízení skvělé je, že při jakékoliv změně uvidíme i změnu v datech a čím déle budeme měřit, tím efektivnější opatření budeme umět navrhnout. Samozřejmě nemůžeme zastavit provoz v půlce města a nutit lidi jezdit MHD, ale to ani není cílem projektu.

Podobný projekt proběhl nedávno v Kolíně. Jaké výsledky zjistili?

V Kolíně zakoupili „pouze“ dvě měřící jednotky ve spolupráci s ČVUT za 250 00 Kč bez DPH. Zatím jsme tedy nenarazili na podobný projekt tomu našemu. Nelze srovnávat měření na dvou stanicích za 250 000 Kč oproti našemu měření u dvaceti školek, kdy za to školka ani město nic neplatí.

Jak vám mohou pomoci občané?

Nenechávejte nastartovaná auta zbytečně dlouho, když čekáte před školou či školkou! Mimo to bych rád požádal čtenáře, aby nám poslali zpětnou vazbu. Ať už s tipem na místo, kde by rádi měřili, nebo klidně s požadavkem na senzor k nim na zahradu, případně co by rádi měřili, zjistili či věděli. Nejsme žádná nadnárodní společnost, ale parta podnikavých nadšenců z Ostravy, které by potěšila zpětná vazba anebo pomoc s lokalizací kritických míst Ostravska.

Společnost Dustee technologies s.r.o. vznikla 3. května 2018 na podkladu úspěchů z podnikatelském akcelerátoru Green Light, který pořádá VŠB – Technická univerzita Ostrava. Do projektu přihlásil Dustee otec dvou dětí, a také myšlenky samotné, Nikola. Postupně se jeho tým rozšířil o další členy: Ondřeje, který má na starost kompletní hardware řešení včetně komunikace a Lukáše, který v Dustee komunikuje veškeré projekty a hledá nové příležitosti. Jejich dalším velkým úspěchem byl zisk druhého místa z 30 vybraných projektů Moravskoslezského kraje v projektu T-mobile rozjezdy, umístění v TOP10 Chytré Myšlenky MSK a navázání spolupráce s několika organizacemi, včetně společnosti Philips a Moravskoslezského Inovačního Centra.

My se už nyní těšíme na výsledky jejich měření a budeme vás informovat o dalších prospěšných nápadech týmu Dustee!

 

Do projektu Čistá Školka se zapojily následující školky:

Radvanice

Mš  Ostrava Radvanice

Mš  Ostrava Radvanice – Bartovice

Klimkovice

Mš Klimkovice

Mš Klimkovice

Frýdek-Místek

MŠ Sněženka FM

MŠ Sněženka FM

MŠ Sněženka FM

MŠ pohádka FM

Ostrava- Jih

MŠ Zlepšovatelů Hrabůvka

MŠ Šponarova Hrabůvka

MŠ J. Maluchy 13, Ostrava-Dubina

MŠ Předškolní, Ostrava-Výškovice.

MŠ Tylova, Ostrava-Zábřeh

Ostrava- Poruba

Mateřská škola, Ostrava-Poruba, Dvorní 763, příspěvková organizace

Mateřská škola, Ostrava-Poruba, Ukrajinská 1530-1531, příspěvková organizace

Ostrava – Svinov

ZŠ a MŠ Ostrava-Svinov, p. o.

Havířov

MŠ Radniční

MŠ Reslova

Vratimov

Mateřská škola Vratimov

Datyně

MŠ Horní Datyně

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE ROZHOVORY