OSTATNÍ

Pomoc pro volně žijící zvířata třeba i formou charitativních vánočních akcí. Záchranné stanice shánějí na příští rok 53 milionů

České záchranné stanice se obrací na veřejnost s prosbou o pomoc. V roce 2022 budou záchranné stanice po celé České republice potřebovat minimálně 70 milionů korun na jejich provoz a náklady. Od státu dostanou stanice částku pohybující se okolo 17 milionů korun. Zbylých 53 milionů musí stanice získat od dobrovolných dárců.

Částka 70 milionů poputuje z velké části na nákup nezbytného krmiva pro zvířata, veterinární služby nebo také na pohonné hmoty do automobilů od záchranářů vyjíždějících do terénu na pomoc ohroženým zvířatům.

„V roce 2021 jsme poskytli pomoc více jak 31 tisícům bezprostředně ohrožených živočichů. Většinu bylo možné zachránit a po uzdravení vypustit zpět do volné přírody,“ sdělil ředitel ústřední kanceláře Českého svazu ochránců přírody Petr Stýblo. Dále podotýká, že některá zvířata se do divoké přírody v určitých případech vrátit nemohou. To poté obnáší finančně náročnou a dlouhodobou péči ze strany záchranných stanic.

Nejčastěji záchranáři vyjíždějí ke zvířatům, které srazilo auto. U ptáků jde nejčastěji o srážku s elektrickým vedením nebo prosklenou plochou. Na konci roku se navýší počet úrazu u zvířat v důsledku šoku/ vyplašení zábavní pyrotechnikou.

„Počet přijatých zraněných zvířat nám ve stanici každoročně roste. Nejčastěji se jedná o ptáky, ale také o ježky, veverky, srny, zajíce a netopýry. Mezi nejvzácnější pacienty patří orel mořský, sokol stěhovavý nebo dudek chocholatý,“ uvádí záchranář Luboš Vaněk ze stanice v Huslíku.

Finančně podpořit můžete záchranné stanice dvěma způsoby. V první řadě můžete v rámci veřejné sbírky Zvíře v nouzi poslat finanční obnos na číslo sbírkového účtu: 33553322/0800.

Jednorázově lze také podpořit stanice pomocí dárcovské SMS na číslo 87 777 ve tvaru: DMS ZVIREVNOUZI 30 (60,90). Pomoci jednorázové textové zprávy můžete poslat 30, 60 nebo 90 Kč. Je také možné zakoupit dárcovský certifikát.

Další forma podpory jsou charitativní vánoční akce, které pořádají vybrané záchranné stanice, kde můžete přijít pomoci osobně.

Celý prosinec také běží akce Vánoční strom dárců, kterou pořádá Záchranná stanice Liberec (Dárci, kteří přinesou dárek pro zvířata, pověsí na stromečku ozdobičku s jejich jménem, či přáním pro zvířátka.)

 

Foto: zvirevnouzi.cz

Zdroj informací: zvirevnouzi.cz

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE OSTATNÍ