OSTATNÍ

Foto: zena-in.cz

Oslava konce zimy, hodování nebo průvod masek. Jak slavíme Masopust v Česku?

Počátek masopustního období navazuje na svátek Tří králů- 6. ledna a končí Popeleční středou, kdy začíná čtyřicetidenní půst až do období Velikonoc. Jedná se o slovanský svátek, který má kořeny v předkřesťanských slovanských oslavách končícího zimního období. Typické pro toto období byly vždy taneční průvody, svatby, hostiny, zabijačky a také maškarní bály.

Masopust je brán nejen jako samotné období, ale také jako třídenní svátek, který předchází Popeleční středě. Mezi nejvýraznější tradice patří rej masek, taneční průvody a dobré jídlo. V roce 2022 datum Popeleční středy vychází na 2. března.

  • Tučný čtvrtek – 24. února
  • Masopustní neděle – 27. února
  • Masopustní pondělí – 28. února.
  • Masopustní úterý – 1. března

Svátek začíná Tučným čtvrtkem, který je neodmyslitelně spojen s hodováním. Tradičně se na vesnicích pořádaly zabijačky, podávali se jitrnice, jelita a taky pečená kachna.

Na Tučný čtvrtek navazuje Masopustní neděle, která se nese ve znamení zábavy a tancování. Tradičně se rodina po společné hostině vydala na tancovačku, kde se slavilo až do rána.

Po Masopustní neděli následuje Masopustní pondělí, kdy se na některých vesnicích pořádaly mužovské bály, na které měli přístup pouze páry. Nezadaní se jich nesměli účastnit.

Poslední den, coby Masopustní úterý, je ve znamení průvodů a masek. Lidé v maskách, kteří tradičně šli v průvodu, obcházeli každým dům ve vesnici a při každé návštěvě popíjeli, tancovali a zpívali. Někde se podle tradice k zakončení průvodu zakopala basa, na znamení toho, že si na ni nikdo až do Velikonoc nezahraje. Jinde se vynášela figurína masky masopustu.

Kam na Masopust v Ostravě 2022?

V úterý 1. března se v centru Ostravy na Masarykově náměstí bude konat již třináctý ročník Masopustu Ostrava. Na programu bude maškarní průvod, tradiční závěry oslav v podobě scénky Zabíjejí kozla a Pochovávání basy. Doprovodný program bude na motivy satiry a bajek.

Podtitulem tohoto ročníku je Byltě jednou jeden starý dobrý král, jehož název pochází se satirické básně Král Lávra od českého básníka Karla Havlíčka Borovského. Toto dílo bude pro širokou veřejnost předvedeno na jevišti.

Od 10:00 do 18:00 hodin se na náměstí bude konat ostravský masopustní jarmark a samotný program začne v 15:00 hodin. Maškarní průvod ulicemi Ostravy bude začínat v 17:00 hodin a zúčastnit se ho může široká veřejnost. Maska není podmínkou.

Programu se budou účastnit seskupení jako jsou: Sbor dobrovolných hasičů Pustkovec, Muzikanty z Polanky, DEOR – dechový orchestr z Hrabové, Divadlo Stará aréna, pěvecký sbor Generace Klimkovice, Čtyřlístek – centrum pro osoby se zdravotním postižením Ostrava, p. o. se skupinou Rytmy, Dětský soubor Heleny Salichové, Dětský folklorní soubor Hlubinka, Lašský soubor písní a tanců Ondřejnica a žáky Waldorfské základní školy a mateřské školy Ostrava, p. o.

Podrobnější informace o akci najdete na stránkách masopustostrava.cz.

 

Zdroj informací: TZ masopustostrava.cz, blesk.cz

Karolína L.

 

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE OSTATNÍ