Z OSTRAVY

KOTVA: AROGANCE RADNICE V PŘÍMÉM PŘENOSU

Druhá největší investiční akce realizovaná současným vedením radnice Ostravy-Jihu odhaluje neschopnost a nezodpovědnost s jakou hnutí ANO a jeho koaliční partneři na radnici pracují. Stavební peklo, které radnice rozpoutala před masivně navštěvovaným obchodním centrem Kotva, přitom vůbec nemuselo být. Stačilo, aby obvod vyžadoval postup schválený v projektu. Změny, které v tomto postupu vedení radnice připustilo, ohrožují na zdraví občany, kteří si potřebují nakoupit nebo cokoliv v Kotvě vyřídit, a zároveň likvidují tamní obchodníky a podnikatele.

Zatímco starosta obvodu Ostrava-Jih Martin Bednář obráží všechny možné festivaly a kulturní akce, a tváří se na nich, jako by je platil z vlastní kapsy, obchodníci z Kotvy budou muset do vlastních finančních zásob zřejmě sáhnout kvuli stavby, kterou nedávno obvod zahájil. Přitom to tak vůbec nemuselo být.

„Nejsme naivní a je nám jasné, že každá oprava, zejména takového rozsahu, přináší svému okolí komplikace. Tento dočasný diskomfort je daní za to, že nově vytvořené prostředí bude lepší, hezčí. To, co se ale stalo před Kotvou, už je daleko za hranicí únosnosti,“ říká Dalibor Mouka z LEČO - Lepší a čistá Ostrava

Zprávu, že se vedení obvodu rozhodlo prostor před obchodním centrem zrekonstruovat, jsme přivítali. Projekt jsme bedlivě sledovali a v dokumentech ke stavbě jsme v požadavcích na bezbariérové pochozí trasy a v postupu výstavby našli rozumná řešení, které měla stavbou dotčeným občanům a obchodníkům situaci ulehčit.

Jednoduše řečeno: v původním projektu se myslelo na občany.

Stavba měla být realizována v šesti etapách a ve všech etapách měl být mimo jiné podél domů vytvořen koridor pro pěší ze stávajícího asfaltu v šířce 2 metrů ohraničený oplocením do výšky minimálně 1,8 metrů a zábranami včetně instalace dočaného dopravního značení a orientačních cedulí. 

Jenže, když jste před Kotvu přišli v pondělí 23. května, vše se mělo jinak. Prostor před obchodním centrem vypadal jako obrovské bojiště, z původního betonového povrchu nezbylo vůbec nic. Všude byly hromady rozbité suti, zmatečně rozmístěné ploty vytvářely labyrint bez konce a lidé tak bloudili mezi těžkými pracovními stroji, často s marnou snahou dostat se do lékárny, banky či oblíbeného indického bistra. Pohybovat se v tomto terénu s kočárkem, na vozíčku nebo o holi bylo doslova nemožné. A slíbený dvoumetrový chodník kolem vstupů do prodejen? Ten se nekonal ani z betonu ani z provizorního materiálu jako je štěrk, gumové pásy či bednění.

„Proč toto logické řešení obvod jako investor po realizační firmě nevyžadoval a připustil řešení, kdy z okolí obchodního centra vzniklo neprůchodné bojiště, je těžko pochopitelné. Navíc toto prostředí plné chaosu přímo vybízí k pádům a úrazům, které pak bude muset radnice řešit. Budeme proto po vedení Ostravy-Jihu požadovat vysvětlení,“ dodává Dalibor Mouka z LEČO.

Malá paralela: V minulém týdnu byla slavnostně otevřena budova rekonstruovaných jatek. O ceně, která výrazně překročila původní předpoklad, je škoda hovořit. Ale je to jedna z mále investic, které město vedené hnutím ANO dokázalo v záplavě studií a vizualizací dokončit. Budova ještě není zcela dokončena a na její okolí se zcela zapomnělo. Nicméně termín slávy byl už dopředu ohlášen a vše muselo fungovat. A tak se za extra peníze před budovu jatek navezly tuny štěrku, které se doplnily o gumové pásy, aby měli návštěvníci potřebné pohodlí. Vše se samozřejmě zase odveze a okolí jatek upraví. Ale tady se alespoň myslelo na občany a jejich bezpečí.

To se bohužel nedá říci o prostoru před Kotvou. A ta je zřejmě pro vedení města příliš daleko a současné vedení obvodu pod taktovkou hnutí ANO, to neřeší.

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE Z OSTRAVY