OSTATNÍ

Připravit, ostrouhat tužky, luštíme! Na Moravě startuje křížovkářská liga pro seniory

„Jde nám nejen o zábavu a využití volného času, ale také o zvýšení zájmu seniorů o dění kolem sebe,“ říká autor soutěže Ivan Sekanina. A daří se mu to dobře! Křížovkářské klání si oblíbili senioři starší 60 let v celém Moravskoslezském kraji a mohutně se chystají zapojit do celokrajské soutěže o dárkové balíčky a upomínkové předměty, která začne 28. července a potrvá do konce září.

Buddhistická hrobka na čtyři. Vzorec sulfidu iridnatého. Zánět sliznice na pět. Nevíte? Tak to nejste správný křížovkář! Ten totiž tyhle slova hází do prázdných čtverečků bez mrknutí na google či do nápovědy v rožku. Pokud i vy otevíráte noviny už s tužkou v ruce, můžete se zapojit do Křížovkářské ligy. Stačí, že budete starší 60 let.

Luštění křížovek posiluje psychické zdraví

Luštění křížovek posiluje psychické zdraví

Záměrem Křížovkářské ligy je ale především pobavit a rozptýlit klienty domů s pečovatelskou službou a domovů pro seniory. „Je mezi nimi hodně lidí upoutaných na lůžko, se sníženou hybností. Soutěžní luštění křížovek jim zajistí pravidelnou činnost a zapojení do velkého společenství luštitelů. Účastí v Křížovkářské lize se starší a často osamělí lidé opět stanou součástí společenského dění a budou se mít na co těšit,“ říká k projektu hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák. Pravidelnou aktivitou a zapojením mozkové činnosti může podle odborníků člověk předcházet nástupu zdravotních problémů a nemocí spojených se stářím a stárnutím. „Projekt je spojený s pravidelným a dlouhodobým trénováním paměti, a tím i prevencí Alzheimerovy choroby,“ dodal hejtman.

„Je to pregnantní ukázka toho, jak lze pamatovat na starší občany, nabídnout jim zábavu, rozptýlení a současně trénovat jejich paměť. Jak pravidelnou aktivitou a zapojením mozkové činnosti předcházet zdravotním problémům. Je to jasný signál toho, že starší lidé jsou pro kraj důležití a potřební, že kraj ví o problému stárnutí populace a o nutnosti aktivního zapojení starších lidí do společenského dění a o potřebě zvýšení jejich zájmu o dění kolem sebe,“ míní lékař Tomáš Nykel, náměstek ředitele pro léčebnou péči Bílovecké nemocnice.

Autor projektu by ho rád rozšířil po celém česku

Autor projektu by ho rád rozšířil po celém Česku. Zatím se mu velmi daří v Moravskoslezském kraji.

Každý týden, vždy ve čtvrtek, bude možné získat na daném místě jednu křížovku. Postupně jich bude celkem deset. Při převzetí první křížovky se hráč také zaregistruje a získá arch pro záznam tajenek, který bude slosovatelný. Senioři tedy kromě luštění také navštíví registrační místo, kde se setkají se svými soky. „Taková setkání mohou přinést vzájemné sdílení rad, poznatků i patálií, ale také dravou soutěživost v podobě zarytého mlčení. Přesto věřím, že křížovky přinesou všem účastníkům příjemné zpestření, radost a pohodu všedního dne,“ předjímá Ivan Sekanina.

Registračními místy budou v některých městech například informační centra, jinde – konkrétně v Novém Jičíně a Frýdku-Místku či Krnově – pak  inzertní pracoviště Deníku. Klienti domovů pro seniory to mají jednodušší. Budou se registrovat přímo tam, kde žijí, tedy ve „svých domovech“.

V Moravskoslezském kraji žije v současnosti na 300 tisíc seniorů, což je zhruba čtvrtina obyvatel regionu. Moravskoslezský kraj je prvním krajem v republice s takovým dlouhodobým, pravidelným aktivizačním projektem. Patrně dosud žádný jiný projekt není zaměřen na celou populaci 60+, včetně občanů žijících v domovech pro seniory. Křížovkářská liga je projekt, který nemá v Česku obdobu. Přitom nejde o jediný projekt, který jinde nemají. Moravskoslezský kraj už třetí rok podporuje další projekt z dílny Ivana Sekaniny Počteníčko s babičkou, kdy senioři zpříjemňují pobyt dětem v nemocnicích. Každodenně, včetně sobot a nedělí.  „Tento projekt byl označen jako vzorový projekt aktivizace seniorů v zemích Visegrádské čtyřky. Z Moravskoslezského kraje se Počteníčko rozšířilo do dalších pěti krajů republiky. Křížovkářská liga má ambice na rozšíření do celé republiky,“ uzavírá s velkou radostí autor projektů Sekanina.

 

REGISTRAČNÍ MÍSTA od 28. 7. 2016:

OstravaCestovní kancelář Maxner, Střelniční 6/2  Moravská Ostrava 702 00 (10 metrů z Masarykova náměstí)

OstravaRedakce Moravskoslezského deníku, Mlýnská 317/10, 70200 Ostrava

OstravaInformační centrum Poruba, 583/, Hlavní tř. 583/105, 708 00 Ostrava-Poruba

HlučínInformační centrum, Zámecká 286/4, 748 01 Hlučín

HavířovInformační centrum, nám. Republiky 575/7, 736 01 Havířov

Orlová – Informační centrum, Masarykova tř. 1324, 735 14 Orlová – Lutyně

BruntálInformační centrum, nám. Míru 64/7, 792 01 Bruntál

Karviná – Informační centrum, Masarykovo nám. 71/26, 733 01 Karviná

Frýdek-Místekinzertní odd. Frýdecko-místeckého Deníku, 8. pěšího pluku 2380, 73802 Frýdek-Místek

Opavainzertní odd. Opavského Deníku, Na rybníčku 56, 74601 Opava

Nový Jičíninzertní odd. Novojičínského Deníku, Dolní brána 10, 74101 Nový Jičín

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE OSTATNÍ