POLITIKA

Ničitelé, manipulanti nebo jen zbabělci?

Je 6. dubna 2016 krátce po sedmé hodině ranní. Ze své kanceláře odchází starosta městského obvodu Ostrava-Jih Martin Bednář a v patách je mu předseda kontrolního výboru Martin Mařák. Rázným krokem si to pánové směřují k právě postavenému baneru před budovou radnice, který upozorňuje občany nejlidnatějšího ostravského obvodu na chystané Referendu proti nekoncepčnímu slučování škol na Jihu.

 

Jak je patrno ze záznamu kamer v blízkosti radnice, baner se nejprve silně zachvěl. Poté jednu jeho nohu chytá starosta Bednář do rukou a po chvíli jde poutač k zemi. Se stejnou razancí muži odcházejí jen o dvě minuty později zpět do svých kanceláří.

spis

Když si poničeného baneru všimnou občané, téměř okamžitě se to dostává k přípravnému výboru referenda a také majiteli reklamní plochy. Padá trestní oznámení na neznámého pachatele s domněnkou, že se mohlo jednat o starostu městské části. Policie věc vyšetřuje, schraňuje důkazy a nakonec věc, ve které měla vzniknout škoda menší než 5 tisíc korun, předává úřadu coby přestupek. Nejprve věc dostává Ostrava-Jih, kvůli podjatosti je ale přesunuta na přestupkové oddělení ÚMOb Slezská Ostrava. Zatímco kamery jasně ukazují, že pokud měl baner někdo poškodit, byly to právě osoby v oblecích, oba muži to popírají.

spis-2

A v podobném duchu vypovídal i Martin Mařák.

spis-3

A nebyl by to správný Kocourkov, kdyby nakonec nedošlo k odložení této věci. Chápeme úředníky, že nechtějí útočit na osobu v takovémto postavení. Naopak ale nechápeme muže v takovém postavení, kteří nejsou schopni přijmout skutečnost, že pokud se něco podobného stane, mělo by dojít především ke smíru mezi obvodem a občanem. A věříme, že tady nejde o peníze, když mzdy obou mužů přesahují 6o tisíc korun měsíčně a škoda dosahovala cca 2.500 Kč.

spis-5Co říct závěrem? Každému z nás někdy ujely nervy. Každý z nás někdy ve vzteku něco zničil. Zatímco děti ale v takovém případě lžou a zapírají, dospělý člověk se k tomu dokáže postavit čelem, přijmout zodpovědnost a nést následky za zkrat ve svém chování. Škoda, že náš pan starost do této životní fáze ještě nedospěl. Jsme přesvědčeni, že lidé v jeho obvodu by si ho mnohem víc vážili, kdyby dokázal přiznat svou chybu.

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE POLITIKA