Z OSTRAVY

Vítkovice vyvinuly chytrý tablet pro řidiče

Multifunkční zařízení s celoevropskou působností a s označením „Tablet řidiče“ vyvinuly Vítkovice IT Solutions. Sloužit bude pro všechny řidiče osobních a nákladních vozů, včetně autobusů. „Tablet, který jsme softwarově vyvíjeli ve spolupráci s partnery projektu I-HeERO, funguje jako průvodce ve všech běžných i krizových situacích silničního provozu,“ uvedl generální ředitel Vítkovic IT Solutions Vladimír Měkota.

Díky tabletu, který mimo vůz funguje jako tablet klasický, mohou mít řidiči i ve starším voze nejmodernější komunikační a navigační technologii třetího tisíciletí, a to včetně připojení na internet. Tento světový trend si mohou dovolit majitelé všech aut. Zařízení jim nabízí i unikátní chytrou navigaci Smart Dynavix, vyvinutou speciálně pro Tablet řidiče. Smart Dynavix poskytuje aktuální dopravní informace a vede vůz co nejsnáze k cíli. „On-line ověří, zda je v danou chvíli vhodné použít dálnici D1, a to díky vazbě na infosystém Rodos, který provozuje ostravská VŠB – Technická univerzita. Ovšem pokud se situace změní, navigace Smart Dynavix vás na to aktivně upozorní,“ popsal jednu z mnoha funkcí Rostislav Hlosta z vývoje VITSOL.

Tablet funguje jako průvodce ve všech běžných i krizových situacích

Tablet funguje jako průvodce ve všech běžných i krizových situacích

Při běžném užívání je tablet řidiče plnohodnotnou GPS navigací. Umí komunikovat s dopravními systémy (Národní dopravní informační systém), asistenčními službami i vlastními dispečinky. Každodenní jízdu usnadní tablet například ovládáním parkovací kamery. Ovládá také přední kameru, tzv. black box se záznamem provozu, který může poskytnout důkazy při dopravní nehodě. Jedna z modifikací Tabletu řidiče je určena také řidičům CNG vozidel – zobrazuje dostupnost plniček, způsoby plnění, plus tipy a rady pro provoz vozů na CNG.

Při nehodě poskytne tablet životně důležité informace záchranářům. V krizové situaci totiž umí vyslat podrobné informace Integrovanému záchrannému systému – například informace o poloze havarovaného vozu. Vazbu má i na jednotný evropský systém tísňového volání 112, a to díky tomu, že je v tabletu hlasová telefonní karta. Je v něm i speciální aplikace s názvem Záchranka, která při volání na číslo 155 sdělí informace o zdravotním stavu řidiče (pokud předem odsouhlasí jejich využití v tísni). Pokud je vozidlo vybaveno systémem pro sledování vozu, dokáže aplikace Tablet řidiče vozidlo průběžně sledovat.

Zdroj: VÍTKOVICE MACHINERY GROUP

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE Z OSTRAVY