POLITIKA

Lumír Palyza končí v čele ostravské ČSSD

Ostravští sociální demokraté odvolali v noci na 8. února na okresní konferenci z funkcí předsedu okresního výboru strany Lumíra Palyzu a některé členy okresního výkonného výboru (OVV) a okresní kontrolní komise. Novou předsedkyní zvolili Janu Vajdíkovou. Tu už ostravská ČSSD zvolila předsedkyní jednou, předsednictvo strany ale všechna usnesení konference kvůli nesrovnalostem zrušilo.

Konference se protáhla do časných ranních hodin. Hlasování o odvolání Palyzy bylo těsné: pro hlasovalo 102 ze 197 účastníků, tedy 51,8 procenta. "Následně bylo odvoláno 11 členů okresního výkonného výboru, bez jakéhokoliv důvodu," řekl Palyza. Šlo podle něj hlavně o starosty a místostarosty velkých obvodů, jako jsou Poruba nebo Slezská Ostrava. Zástupci ze stejných obvodů byli odvoláni i z kontrolní komise.

Nová předsedkyně Jana Vajdíková se chce nyní věnovat především přípravě na říjnové volby

"Opakovaně se potvrdilo, že Lumír Palyza nemá podporu většiny členů. Věřím, že změna vedení přispěje ke zklidnění situace v ostravské ČSSD a budeme se moci soustředit na přípravu předvolební kampaně a konečně ukázat lidem, že chceme politiku v Ostravě dělat jinak, lépe a pro občany," uvedla Vajdíková.

Palyza je dlouholetým komunálním politikem a byl lídrem ČSSD v komunálních volbách v roce 2014. Právě neúspěch strany v těchto volbách mu spolustraníci jako volebnímu manažerovi vytýkali a přičítali mu i loňský rozpad koalice na ostravském magistrátu. Sociální demokraté tehdy ztratili poprvé od roku 1990 místo ve vedení Ostravy a jsou v opozici.

"Důvody odvolání zůstávají stále stejné, především neuspokojivé výsledky krajských a senátních voleb, zánik koalice na městské úrovni a celkově špatné směřování ostravské sociální demokracie," potvrdil Rykala. Nová předsedkyně je podle něj dlouholetá aktivní členka, která bude přínosem pro ostravskou sociální demokracii.

Rykala uvedl, že počet pozvaných delegátů na konferenci byl neobvykle vysoký. Předsednictvo strany to tak podle něj stanovilo, aby byly výsledky konference jednoznačné a odrážely názor velké části členů. Účastníci konference zvolili také kandidáty do vedení strany. Na prvního místopředsedu byl navržen Jeroným Tejc, na další místopředsedy Lubomír Zaorálek, Petr Dolínek a Lenka Teska Arnoštová.

Dlouhodobé neshody mezi bývalým starostou Ostravy-Poruby Palyzou a poslancem a radním Jihu Rykalou vyústili v sesazení Lumíra Palyzy  Okresní konference se v Ostravě podruhé opakovala. Nejprve loni v listopadu její účastníci odvolali z funkcí předsedu Palyzu a některé členy výboru. Proti tomu podal kvůli porušení stanov stížnost krajský předseda ČSSD a bývalý hejtman Miroslav Novák a celostátní vedení strany mu vyhovělo. Všechna usnesení listopadové konference byla zrušena, a předsedou tak měl být nadále Palyza. Jenže na následné lednové konferenci, jejíž konání ale ústřední kontrolní komise ČSSD zakázala, zvolili ostravští sociální demokraté předsedkyní Vajdíkovou. Ostravská ČSSD tak měla předsedy dva. Předsednictvo strany prohlásilo za neplatnou i lednovou konferenci, Palyza ji proto svolal znovu. Kvůli sporům v ostravské ČSSD byla odsunuta i krajská konference strany.

Vajdíková je místopředsedkyní místní organizace ČSSD a zastupitelkou v obvodu Moravská Ostrava a Přívoz. Je členkou dopravní komise městské rady města Ostravy a pracuje na odboru dopravy krajského úřadu.

Zdroj: ČTK

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE POLITIKA