POLITIKA

Nevím. Nepamatuji si. Nikoho neovlivňoval.

Před ostravským krajským soudem se sešly bývalé špičky ostravské sociální demokracie. Bývalý hejtman Miroslav Novák s manželkou Martinou, bývalý primátor Petr Kajnar, bývalí náměstci primátora Simona Piperková a Lumír Palyza a současný poslanec a radní Ostravy-jihu Adam Rykala. Všichni vypovídali jako svědci v kauze lobbisty Martina Dědice, který si měl skrze městské zakázky přijít na desítky milionů korun. Jak se to mohlo stát, nikdo z výše uvedených netuší.

Radši budu mlčet
Jako první byla v úterý dopoledne předvolána manželka bývalého hejtmana Martina Nováková. Ta tři roky pracovala ve firmě Martina Dědice Business Advisor jako administrativní pracovnice. Za tu dobu si vydělala 594.000 korun, peníze dostala. Podle všeho ale neexistuje důkaz, že pro svého zaměstnavatele nějakou práci odvedla. "Martina Nováková má po celou dobu svého působení ve společnosti vykazovaný stejný čas příchodu a odchodu z práce. Fakt, že v této společnosti neprováděla administrativní činnost, jak se snažil předestřít ve své výpovědi Miroslav Novák, vyplývá ze skutečnosti, že tuto vykonávala asistentka Zuzana K., která přebírala poštu," zní v textu Dědicovy obžaloby. Na otázku soudce, zda bude vypovídat, využila žena svého práva a odmítla to, protože by svou výpovědí mohla přivodit osobě blízké trestní stíhání. Koho měla asi na mysli? No, pojďme k panu hejtmanovi.

Kvůli kamarádovi přišel o křeslo
Zatímco na počátku kauzy Miroslav Novák tvrdil, že Martina Dědice téměř nezná, u soudu to vypadalo, že jsou přinejmenším pokrevní bratři. „Je to taková zajímavá historie,“ začal odkrývat svůj vztah exhejtman u soudu o tom, jak se znají už od základní školy. „Více stýkat jsme se začali až po revoluci, kdy jsme se stýkali jako rodiny. Chodili jsme spolu na sportovní a kulturní akce. Opravdu přátelská vazba mezi Novákovými a Dědicovými.“ Zatímco Novák se vrhnul na komunální politiku, Martin Dědic provozoval znaleckou společnost Dědic a partneři, která poskytovala obchodníkům znalecké posudky a další služby. Jejich pracovní cesty se prý ale nikdy nesešly. „Celá tato kauza mi připadá jako účast ve velmi špatném filmu. Když v září 2013 přišla na úřad policie a chtěla smlouvy mezi MS krajem a společnosti Martina Dědice, neměli jsme jim co dát. Žádná taková smlouva neexistuje.“

Novákovi přišlo zcela normální bavit se s Dědicem o dění v ČSSD i ostravské politice. „Dělal jsem to v rámci přátelské konverzace, protože mi to přijde normální.“ Jejich blízké vztahy dokazuje 5077 telefonických spojení v období od května 2012 do září 2013. Pokud počítáme správně, vychází to zhruba na 10 spojení denně. Přiznejte se, jak často voláte a píšete svému nejlepšímu kamarádovi?

"Nikdy jsem nefiguroval ani nebyl zvolen do žádných orgánů městských společností. Je zřejmé, že jsem nikoho neúkoloval," odpověděl bývalý hejtman na otázku, zda mohl ovlivňovat městské zakázky. "Leda že bych měl kouzelný proutek," řekl Novák. Prohlásil, že kauza byla využita k jeho dehonestaci a stála ho možná i úspěch ve volbách.

Z brigádníka poslancem
Současný poslanec Adam Rykala u Martina Dědice začínal svou slibnou kariéru ještě coby student. V Bussines Advisor měl v roce 2010 pár měsíců brigádu, během které dělal výpisy ze zákonů, zpracovával listiny a další vesměs administrativní činnost. Podle Rykaly v práci strávil měsíčně 40 až 80 hodin měsíčně. „Proč je ve faktuře pouze pět hodin?“ „Ano, je tam pět hodin, ale já jsem tomu věnoval více času,“ vysvětloval nervózní svědek. O tom, že by skutečně ve firmě pracoval, stejně jako u Novákové, nejsou žádné stopy. „Papíry nemám a mail mi napadly viry a byly smazány,“ vysvětloval Rykala. U Dědice skončil za pár měsíců. „Pak už jsem byl zvolen jako poslanec a nepotřeboval jsem brigádu.“ Jistě, od čeho jsou přece poslanecké náhrady?

Ani Adam Rykala neví nic o tom, že by se Dědic snažil ovlivnit chod ČSSD či obsazení dozorčích rad městských firem. Sám se s ním bavil, protože si dlouhou dobu myslel, že je členem sociální demokracie. Také proto se na něj obrátil, když někdo podal trestní oznámení na jeho tehdy budoucí tchýni Evu Petraškovou, protože pobírala invalidní důchod, přitom byla podle mnohých velmi sportovně aktivní. „Byla snaha ji poškodit. Myslím, že jsem v té době volal v rozčílení mnoha lidem a jeden z nich byl i pan Dědic," vzpomínal Rykala. Co se současnému radnímu Ostravy-Jihu nedá upřít, je docela dobrý odhad. Podle před soudem čtených textových zpráv mezi Rykalou a Dědicem, došlo mezi muži i na ostřejší situace. "Ty jsi nemocný člověk a měl by ses léčit, jinak to s tebou dopadne špatně," psal tehdy Dědicovi Rykala.

Rady z dobré vůle
Bývala náměstkyně primátora v oblasti zdravotnictví Simona Piperková u soudu řekla, že s Martinem Dědicem hovořila o složení orgánů města či dozorčích rad městských firem. Jak je z obžaloby známo, mimo to mu posílala také interní materiály z ostravské radnice. „Pan Dědic vystupoval vždy jako osoba, která má mnoho kontaktů jak v politickém tak podnikatelském prostředí,“ vysvětlovala Piperková. „Měl zkušenostmi také s dotacemi, a proto jsem i já s ním často tyto věci konzultovala.“ Uvedla, že nikdy nepřijala od Dědice žádné peníze, ani on od ní nežádal žádnou výhodu. "Vztah jsem s panem Dědicem měla obdobný, jako mám se známými nebo přáteli, a tito zpravidla neposkytují rady nebo konzultace za úplatu," bránila se Piperková.

S Dědicem konzultovala i složení orgánů města. "Ano konzultovala. Byla to jedna z politických diskuzí, které jsem s ním vedla, protože měl určité informace, měl určité vazby," řekla Piperková. Uvedla, že pokud si vzpomíná, hovořila s Dědicem i o složení dozorčích rad městských firem. "Ale myslím, že tehdy to bylo v rovině, že naopak on mě o tom informoval, co se připravuje, protože měl víc informací než já," řekla bývalá primátorova náměstkyně.

Sám sobě nejvěrnějším posluchačem
Nedávno odvolaný předseda ostravské ČSSD Lumír Palyza u soudu přiznal, že se s Martinem Dědicem znají. „Zajímal se o dění v sociální demokracii, ale neuvědomuji si, že by ho někdo využíval jeho služeb k přepojování komunikace napříč stranami.“ Během výslechu také řekl, že se společně bavili o složení dozorčí rady Dopravního podniku, kde měl figurovat Aleš Boháč, se kterým neměl mít Dědic za dobře. Vše bylo ale podle exnáměstka v mezích hovoru. Lumír Palyza se u soudu představil jako zdatný politický řečník, který dokáže široce hovořit o ničem a v době jeho výslechu držel soudce sotva otevřené oči.

O setkání s Dědicem nebyl zájem
Politické výslechy ukončil následující den bývalý primátor Petr Kajnar. Ten u soudu řekl, že nikdo ani nevyvíjel snahu, aby se s Dědicem setkal. "Ale zpětně, když jsem se dozvěděl některé informace, tak to zapadlo do toho, co člověk vnímal na radnici, že některé věci se třeba odehrávaly záhadně jinak nebo prostě braly určitý směr, který potom bylo lze možno vysvětlit zpětně z toho, že ten vliv tam byl," řekl.

Kajnar řekl, že o městské zakázky usilovalo tisíc lidí, ale konkrétně o Dědicovi nevěděl. U soudu se dnes četla i jeho výpověď z přípravného řízení. Z té vyplývalo, že jakési povědomí o Dědicovi Kajnar měl. Policii řekl, že se mu doneslo, že Dědic chtěl být v dopravním podniku poradcem nebo konzultantem, nebo že od svého náměstka slyšel, že Dědic dosazoval své lidi do městské nemocnice, či že mohl ovlivňovat hlasování zastupitelstva. Kajnar řekl, že už si nepamatuje, jestli ty věci slyšel před, nebo až po vypuknutí korupční aféry.

Zakázky na míru?
Dědic měl podle obžaloby díky stykům s politiky informace o veřejných zakázkách dopravního podniku a nemocnice a jejich zadávací kritéria ovlivňoval tak, aby vyhovovala jím vybrané firmě. Za takové zprostředkování zakázky pak inkasoval provizi. Dědic to popřel. Také politici při výsleších shodně tvrdili, že nikoho z nich Dědic neovlivňoval a do ničeho nezasahoval.

Podle žaloby například ve spolupráci s vedením dopravního podniku a jeho zaměstnancem nastavil Dědic kritéria zakázek tak, že se o ně mohla ucházet jen jediná firma - Pragoimex. Šlo mimo jiné o dodávku 15 zrekonstruovaných tramvají T3, celkem zakázky dosáhly hodnoty 500 milionů korun. Podle obžaloby za to firma vyplatila 23 milionů korun jako úplatky, administrativně se to ale vyúčtovalo jako poradenské služby. Zda dostal úplatek i někdo z úředníků či zaměstnanců městských společností, obžaloba neuvádí. V kauze je obžalováno osm lidí a čtyři firmy. Dědicovi hrozí až 12 let vězení, ostatním až osm let.

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE POLITIKA