Z OSTRAVY

V Ostravě bude Národní zemědělské muzeum

V Ostravě vznikne nová pobočka Národního zemědělského muzea. Podle návrhu architektů Josefa Pleskota a Milana Šramla bude expozice v roce 2019 otevřena v industriálním areálu Dolních Vítkovic. Náklady na revitalizaci dvou hal se odhadují na 123 milionů korun, z toho půjde 105 milionů korun z dotací Evropské unie.

Budovy, kde pobočka vznikne, dosud patří strojírenským Vítkovicím. "Muzeum je má v pronájmu, připravuje se ale jejich odprodej," řekla mluvčí firmy Eva Kijonková. Jde o budovu bývalé Veronikárny, haly, kde se opravovaly a renovovaly vozy Veronika převážející žhavé železo. Železniční vozy v 19. století údajně dostaly jméno podle milenky jednoho z tehdejších vrcholných představitelů firmy. Druhá budova sloužila jako sklad žáruvzdorného materiálu.

Stavby jsou v těsném sousedství Světa techniky. Představitelé Dolních Vítkovic, které ročně navštíví víc jak milion lidí, otevření pobočky vítají. "Nám to zapadá do konceptu. Dokážeme si představit, že to doplní program v Dolních Vítkovicích. Bude to náš dobrý soused," řekl ČTK ředitel Dolní oblasti Vítkovice Petr Koudela.

Pobočka Zemědělského muzea bude ve stále oblíbenější Dolní oblasti Vítkovic

Muzeum chce v Ostravě zřídit expozici i depozitář. I ten by měl být aspoň zčásti přístupný veřejnosti. "Zemědělské stroje budou prezentovány formou otevřeného depozitáře. Budou rozdělené do čtyř skupin podle prací v průběhu zemědělského roku," řekla Martinková. Samostatná expozice s názvem České potraviny se bude věnovat potravinářství. Má být dynamická a koncipovaná tak, aby ve všech oblastech mohla reagovat na případné změny. Zaměřena má být nejen na kvalitní české potraviny, ale i na jejich složení, rozmanitost, technologie zpracování a další souvislosti.

Muzeum má kromě hlavní budovy na pražské Letné další čtyři pobočky v republice. Ostravská pobočka bude pátá. "Jsem rád, že se Národní zemědělské muzeum rozšíří do Ostravy. Jeho expozice totiž připomínají nejenom minulost, ale i současnost našeho zemědělství a potravinářství, a je důležité, aby si lidé na vlastní oči mohli prohlédnout, jak se obor v průběhu let vyvíjí," řekl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

V muzeu vznikne samostatná expozice s názvem České potraviny, která se bude věnovat potravinářství

Podle ředitele Národního zemědělského muzea Milana Jana Půčka ještě letos začne administrativní příprava projektu. S tím souvisí i nákup pozemků a staveb. Začátek stavebních prací je v plánu na rok 2018. Instalace expozic se uskuteční v druhé polovině roku 2019, na jehož konci by měla být pobočka muzea otevřena veřejnosti.

Národní zemědělské muzeum je státní příspěvková organizace. Zabývá se tematikou zemědělství, lesnictví, myslivosti, rybářství, zahradnictví, potravinářství, zpracování zemědělských produktů, vývoje venkova a kulturní krajiny. Pobočky má v Čáslavi, na zámcích Kačina a Ohrada a ve Valticích.

Zdroj: ČTK

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE Z OSTRAVY