ROZHOVORY

“Až na pár monoklů jsem teď nepoškozen."

Povoleny jsou kopy i škrcení. Milovaníci tvrdého bojového sportu se už mohou těšit na sobotní zápas v MMA v Ostravě. Svému soupeři se postaví Matěj Kuzník. Jak dlouho chce ještě závodit a proč často jezdí do Polska?

V sobotu vás čeká důležitý zápas, jak se připravujete?
Je to tak. V Ostravě mě čeká finálový zápas pyramidy o titul organizace GCF, na který jsem se probojoval loni v lednu v Nymburku vítězstvím nad legendou českého MMA Jaroslavem Poborským. Příprava je komplexní a náročná, musim na tom být dobře jak technicky, tak fyzicky. Trénuju dvakrát denně od pondělí do pátku, v sobotu následuje jeden lehčí trénink. Musím si hlídat i stravu a regeneraci, aby můj výkon byl stoprocentní. Na závěr pak hubnu 10 až 12 kilogramů do své váhové kategorie - tedy do 70 kilogramů. 

Představte čtenářům Leča MMA - bojový sport, kterému se věnujete…
MMA (Mixed Martial Arts – smíšená bojová umění) je  bojový sport, ve kterém se mohou používat techniky z různých disciplín bojových sportů a umění, kopy, údery, hody, držení, páky na končetiny a škrcení.

Kde aktuálně trénujete? 
Trénuji tady v Ostravě v klubu Fighting Club Ostrava pod vedením hlavních trenérů Jirky Černého a Ivoše Chrastiny. Další můj trenér je na grappling Tomasz Jablonka, který má černý pás v brazilském jiu jitsu, který mě trénuje grappling, na wrestling k nám taky často chodí Vratislav Chotaš, což je jeden z nejlepších zápasníku ve svém oboru v Česku. Jelikož chci být nejlepší, tak často cestuju do Polska i po Česku. Tento sport je extrémně náročný na kondici, mám proto svého kondičního trenéra Radima Poláška, za kterým pravidelně dojíždím do fitness centra.

Vybral jste si poměrně tvrdý sport, co zranění? 
To máte pravdu, už jsem měl nějaké těžší zranění. Většinou to bylo kvůli tomu, že jsem trénoval až moc tvrdě a bez odpočinku. Sice většinou každá příprava přinese nějaké lehké zranění. Ale teď jsem v tempu a až na pár monoklů jsem nepoškozen.

Čeho byste ještě rád dosáhl a jak dlouho ještě plánujete závodit? 
Tomuto sportu jsem obětoval opravdu všechno a díky mým skvělým sponzorům to můžu dělat na sto procent. Chtěl bych v MMA dosáhnout co nejvýš. Jelikož mě Asie velmi láká a mám ji rád (hlavně Thajsko), ještě tento rok bych se chtěl dostat do asijské organizace ONE FC a později se pak přesunout do UFC. Profesionální kariéru končí zápasníci kolem 32 až 34 let, jsou ale i takoví blázni, jako třeba můj poslední soupeř Jaroslav Poborsky, kteří zápasí každý měsíc a májí kolem 37 let. Jak říkám, je to individuální, záleží, jak o své tělo zápasník pečuje, pokud je chuť i vůle, tak to jde vždycky! :)

 

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE ROZHOVORY