OSTATNÍ

Přes 1200 násilníků muselo z domu

Už deset let mají možnost policisté vykázat z obydlí násilníky, kteří útočí na své příbuzné. Nejde jen o případy útoků mužů na ženy, ale objevují se i opačné případy nebo napadení rodičů. Za uplynulých deset let vyvedli z domovů policisté přes 1200 lidí, z toho zhruba třetinu na Ostravsku.

Už deset let sbírají policisté data o domácím násilí, teď se o ně podělili s veřejností. Loni vykázali v Moravskoslezském kraji 122 lidí, to je oproti předchozímu roku nárůst o čtyři násilníky. Klesl počet dětí žijících v domácnostech, ze kterých se vykazovalo. Loni šlo o 64 dětí, v roce 2015 o 66 dětí a v roce 2014 se jednalo o 84 dětí. 

„Nejčastěji se tradičně vykazovalo v Ostravě, nejméně na Novojičínsku,“ řekla mluvčí policistů Gabriela Holčáková a dodala, že nejvíce lidí vykázali policisté v lednu a květnu. Nejméně pak v červenci a prosinci. 

Oběti čelily jak verbálním, tak fyzickým útokům s různými následky. Často se v rukou útočníka ocitly zbraně, nejčastěji použili podezřelí například sekery, láhve, kladiva, ale desetkrát i nože. 

Celkem sedmkrát policisté vykazovali násilnou osobu opakovaně, ve třech případech byl podezřelý z domů vyveden už počtvrté. 

Právě v Ostravě je tým policistů pořádkové policie, kteří se specializují na vykázání a tedy pomoc obětem domácího násilí. Jsou k dispozici čtyřiadvacet hodin denně a v případě oznámení případu domácího násilí vyjíždí právě tato jednotka. 

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE OSTATNÍ