Z OSTRAVY

Policie se chystá na fotbalové slezské derby

Moravskoslezská policie se chystá na sobotní fotbalový zápas Opavy s Baníkem Ostrava. Druholigové utkání se s ohledem na řádění fanoušků v minulosti ocitlo v kategorii rizikových. Hrozí střety radikálních fandů a násilnosti, policie proto nasadí koně i vrtulník. Stadion bude vyprodaný, zástupci opavského klubu snížili z bezpečnostních důvodů kapacitu o 1700 míst.

"Dosavadní zkušenosti s fanoušky obou klubů, analýza zjištěných informací i předchozí incidenty řadí tento zápas mezi rizikové," řekla mluvčí moravskoslezské policie Gabriela Holčáková. Dodala, že nasazeni budou policisté pořádkové i dopravní policie, kriminalisté, specialisté z antikonfliktního týmu či policisté speciální pořádkové jednotky.

Technický ředitel opavského klubu Jaroslav Rovňan řekl, že po snížení kapacity zůstalo pro příznivce Baníku 340 vstupenek, před stadionem proto nejsou vyloučeny násilnosti. "Tyto informace se k nám dostaly. Opatření mimo stadion, kde se mohou shromáždit lidé bez vstupenky, je ale v kompetenci policie," řekl.

Policie chce zamezit případným roztržkám a žádá fanoušky o spolupráci. Foto: Google.com

Sektory domácích fanoušků jsou vyprodané. "Z důvodu bezpečnosti byla kapacita Městského stadionu snížena na 5690 míst. Uzavřena zůstane jedna tribuna za brankou," vysvětlil Rovňan. Upozornil také na důkladné kontroly návštěvníků, jimž budou při příchodu odebrány nebezpečné předměty a pyrotechnika. "Stadion otevřeme 90 minut před zápasem," dodal.

Baník Ostrava jakožto hostující klub nemá žádný nástroj k ovlivnění bezpečnosti na stadionu nebo v jeho okolí. "Klub s fanoušky dlouhodobě komunikuje. Před tímto zápasem je komunikace ještě intenzivnější. Máme pochopitelně eminentní zájem na tom, aby se zápas obešel bez jakýchkoliv excesů. Na naše fanoušky se snažíme apelovat, aby se řídili pokyny pořadatelů a Policie ČR," řekl Marek Lorenc z tiskového oddělení Baníku.

O bezbečnost se budou starat policisté pořádkové i dopravní policie, kriminalisté, specialisté z antikonfliktního týmu či policisté speciální pořádkové jednotky. Foto: Google.com

Naposledy se tyto druholigové kluby i jejich agresivní fanoušci střetli loni v září v Ostravě. Ani tehdy se zápas neobešel bez násilností, policie už obvinila nejméně deset lidí. Všichni vnikli během zápasu na hrací plochu, obžalováni byli z výtržnictví. Kriminalisté dál vyhodnocují kamerové záznamy a snaží se identifikovat další agresivní fanoušky. Zabývají se také potyčkami před zápasem, kdy fandové napadli i policisty.

Zdroj: ČTK

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE Z OSTRAVY