ROZHOVORY

Dětská lékařka Daniela Pniaková: "Děti jí špatně a nepravidelně."

MUDr. Daniela Pniaková je vyhledávaná lékařka, která pomáhá už 16 let dětem a jejich rodičům v ordinaci v Ostravě-Hrabůvce. Krásná a usměvavá doktorka pochází z Petřkovic u Ostravy, v současnosti ale bydlí v Ludgeřovicích na Opavsku. Ve chvílích volna si ráda zajde na golf, přečte si dobrou knížku nebo si zajde do kina či na koncert. Vyznává zdravou stravu, s úsměvem ale přiznává, že lečo moc nemusí. Ptali jsme se na otázky, které si myslím, že by mohly zajímat i vás!

Paní doktorko, s čím chodí rodiče s dětmi nejčastěji do Vaší ordinace?

S kašlem. (Smích) Nejčastěji opravdu s kašlem a nachlazením, to je trápí nejvíc. Potom jsou to nějaké zažívací problémy, úrazy sem tam nějaké, ale ty dechové obtíže jsou naprosto dominantní.

Dá se říct, že je to spojené se zhoršeným ovzduším v Ostravě, že jsou tady děti častěji nemocné?

Tak určitě. 100 % to hraje roli, protože je tady inverzí spoustu. Navíc kolektivy – ty děti, jak nastoupí do mateřských školek, začínají být nemocné, to řešíme dnes a denně prostě. Děti ve 3 letech nastoupí do školky a začnou být nemocné. To je takový ten interval toho roku a půl, dvou let, kdy se tady ty děti točí, některé víc, některé míň, ale točí.

Co rodičům těchto dětí doporučujete, aby byly méně často nemocné?

Samozřejmě, aby do té školky nechodily nemocné, aby to nešířily dál. To je alfa a omega všeho. Ale také dostatečnou rekonvalescenci po těch infektech, aby pokud je to možné, tak to dítě zase hned nenastoupilo do toho kolektivu. Pokud mají rodiče při ruce prarodiče nebo ta máma, aby s dítkem zůstala doma ještě pět dní, týden doma. Jinak dobrá strava, ovoce, zelenina. Kvalitní strava je totiž taky dneska problém – děti jí různě, i když dneska na to už maminky hodně dbají.

Chemické vitamíny já osobně moc nemám ráda, ale když to dítě nejí moc ovoce a zeleniny, tak dá se to brát jako jedna z možností. Pak jsou tu samozřejmě skupina imunomodulátorů nebo doplňků stravy, které se dají volně koupit v lékárně. A když už jsou ty děti více nemocné, berou antibiotika, tak my sami nasazujeme léky na zlepšení imunity.

Hodně se teď mluví o zvýšeném počtu dětí, které mají cukrovku, jsou obézní, mají málo pohybu. Doporučujete rodičům, aby se také s dětmi víc hýbali? Chodili s nimi ven, vedli je sportu?

To určitě. Jakákoliv forma pohybu, otužování a sport v rozumné míře jsou správné. Já se přiznám, nejsem zastánce těch vrcholových sportů, ale pohyb určitě musí být. Velmi často se teď setkávám s problémy s páteří u dětí – ony pořád sedí jenom u počítače. Ony několik hodin denně sedí u obrazovky, to je šílené. Takže určitě sport a pohyb na čerstvém vzduchu je potřeba.

Sledujete mezi svými malými pacienty, že skutečně přibývá obézních dětí?

Je jich opravdu dost. Já jsem si žádnou statistiku nikdy nedělala, ale je jich dost. Je to hodně životosprávou. Rodové dispozice tam také hrají roli, ale větší míru na tom má kultura stravování – děti jí špatně a nepravidelně, běžně děti nesnídají, na svačiny mají samé salámy… Já jsem si u některých dětí nechala napsat jejich jídelníček a nestačila jsem se divit, co ty děti jsou schopny sníst.

A nechají si rodiče poradit? Zeptají se Vás, co by měli dítěti uvařit nebo nachystat na svačinu nebo se naopak urazí, když narazíte na to, že jeho dítě by mělo zhubnout?

Chcete vědět, co MUDr. Pniaková odpověděla? Zaregistrujte se a přečtěte si celý velmi zajímavý rozhovor!

Foto zdroj: google.com, denik.cz

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE ROZHOVORY