ZAHRANIČÍ

Cestování s mazlíčky

Pokud máte doma kočku nebo psa, pravděpodobně vždycky před dovolenou zvažujete, co s nimi. Dát je někomu na hlídání? Internovat v hotelu pro domácí mazlíčky? Vzít je s sebou? Každá varianta má svá pro a proti.

Cestování s kočkami nedoporučují ani veterináři, ani chovatelé. Kočky jsou totiž mnohem víc fixované na místo, psi zase na člověka. Proto, když víte, že se bez vás váš kočičí kamarád obejde,  je ideální domluvit se s příbuznými nebo známými na tom, aby ho chodili kontrolovat a dávat mu najíst a napít. V současné době jsou k sehnání také automatické dávkovače na jídlo i vodu, takže kontrola nemusí být každodenní.

Se psy je to trošku složitější. Na cesty je s sebou bereme často, ale málokdo si je vědom organizačních komplikací. Můžete sice pro svého psa využít možnost ubytování v psím hotelu nebo zneužít dobroty svých kamarádů nebo příbuzných, ale pokud se rozhodnete vzít ho na dovolenou s sebou, musíte s ním počítat už při výběru cestovní kanceláře, destinace i konkrétního ubytování.

Vhodný typ dopravy

Pokud jedete na dovolenou s cestovní kanceláří, máte v získávání informací výhodu. Pověřená osoba by vám měla zajistit veškeré informace, které budete potřebovat pro absolvování cesty s pejskem. Špatná zpráva je, že na dovolenou autobusem si pejska asi nevezmete. Nejen, že by to nebylo úplně ohleduplné vůči němu, ale především vůči ostatním cestujícím (alergie, panický strach…).

Aerolinky jsou k cestování s domácími mazlíčky vstřícnější, i když taky to není úplně jednoduché. Každá letecká přepravní společnost má svá vlastní pravidla pro přepravu psů. Ať už jde o jejich váhu, velikost nebo rasu, cílovou destinaci nebo možnost mít psa s sebou na palubě.

Většinou se omezení aerolinek týkají velikosti a věku psa (většinou musí být starší 3 měsíců a mít pod 5 kilogramů), způsobu jeho přepravy (podle velikosti letadla může být na palubě pouze omezený počet psů, stejně tak v zavazadlovém prostoru) a stáří veškerých potvrzení o zdraví.

Domácí mazlíčci musí být po celou dobu letu v přepravkách, a to jak na palubě, tak v zavazadlovém prostoru. Nicméně zkušenosti s cestováním zvířat v zavazadlových prostorách letadla nejsou nejlepší. Dokonce kolují nepotvrzené neoficiální informace, že jich po cestě kolem 40 % umírá.

S přepravou zvířecích miláčků v letadlech samozřejmě souvisí také další poplatky a papírování, nicméně to je třeba si zjistit u každé letecké společnosti zvlášť. A s dostatečným předstihem.

Speciální kategorií je cestování lodí a trajektem, kde jsou většinou pro psy vyhrazeny speciální paluby a do většiny lodních prostor mají vstup zakázán.

Autem? Ano, ale opatrně

Nejběžnějším způsobem cestování se psem je auto. Když si s sebou na dovolenou, kterou podnikáte autem, vezmete psa, musíte v průběhu cesty zajistit několik věcí:

  • Bezpečnost. A to svou i pejskovu. Psa můžete vézt v kufru, ale pouze v případě, že je kufr oddělen mříží. Na sedadlech v autě zase můžete psa přepravovat buď v přepravce, kterou připoutáte pásy k sedadlům, nebo ve speciálním uznatelném postroji. Když budete mít v kabině psa navolno, hrozí vám kromě jeho neposednosti také pokuty.

  • Jídlo a voda. Psi mohou být během cestování ve stresu a tedy i víc žízniví. Dbejte na dodržení zvýšeného pitného režimu!

  • Pohyb. Nic naplat, budete muset dělat zastávky na venčení. Psi nemají cestovní úsporný mód a jejich potřeby se mohou stresem během cestování zvyšovat.

  • Zdraví. Pokud máte zkušenost, že váš pes cesty autem špatně snáší, navštivte veterináře. U něho si můžete koupit tabletku proti zvracení, popřípadě utišující pilulky nebo pasty, díky nimž bude pes déle spát. Psa je taky třeba chránit před vysokými teplotami, proto je lepší vyrážet na cestu v noci nebo mít v autě puštěnou klimatizaci. A na pejska nezapomínejte! V nevětraném a horkém autě by mohlo dojít k tragédii, pokud se potřebujete zastavit na jídlo, na pumpě nebo kdekoliv jinde, nenechávejte psa samotného uvnitř.

Jiný kraj, jiný mrav

Cestování se psem v rámci Evropské unie je relativně jednoduché. Pes potřebuje vlastní pas (Pas zvířete v zájmovém chovu), identifikační čip nebo tetování, u psů starších 3 měsíců také očkování proti vzteklině. Každý veterinář má svůj vlastní ceník, podle kterého vystavuje zvířatům pasy, ale většinou se cena pohybuje od 400 do 600 korun.

Členské státy mohou mít ovšem ještě i vlastní podmínky. Velká británie, Malta, Švédsko nebo Irsko například požadují ošetření proti endo i exoparazitům a vyšetření na přítomnost protilátek proti vzteklině. Se psem mladším 3 měsíců nemůžete vycestovat například do Polska, Francie, Lotyšska nebo na Kypr.

Chorvatsko má také zvláštní požadavek, a to na potvrzení o zdraví psa, které nesmí být starší tří dnů před vstupem do země. Dále potřebujete potvrzení od příslušné krajské nebo městské veterinární správy, že ve vašem okolí není „příznivá nákazová situace“.

Doporučujeme vždy s dostatečným předstihem kontaktovat českou ambasádu dané lokalitě (především mimo země EU) a vyžádat si informace, které jsou pro bezproblémovou cestu vašeho mazlíčka na dovolenou nezbytné.

Důležité je především nosit veškeré doklady vašeho miláčka vždy s sebou, policisté si je od vás mohou kdykoliv vyžádat.

Užitečný odkaz: Státní veterinární správa http://eagri.cz/public/web/svs/portal/

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE ZAHRANIČÍ