Z OSTRAVY

Milan Dobeš Museum v Ostravě

Ve čtvrtek 13. července se slavnostní vernisáží otevřelo unikátní muzeum v Dolních Vítkovicích. Milan Dobeš Museum je poctou jednomu z nejvýznamnějších evropských představitelů konstruktivismu a průkopníka výtvarných kinetických Op – art objektů. V multifunkční aule Gong si tam můžeme užít ojedinělé spojení výtvarných děl se světelnou a hudební expozicí.

Expozice Musem Milana Dobeše byla s nevelkým úspěchem 10 let v Bratislavě, což bylo líto velkému milovníkovi umění Janu Světlíkovi. „Hledali jsme způsob, jak to refreshnout a v době, kdy z Gongu odcházelo Plato, řekli jsme si, že je to skvělé spojení – geometrická abstrakce, op-art a industriální architektura. Takže jsme pro to začali pracovat na projektu, jak to udělat, přemístit.“ Nakonec se rozhodli, že výstavu nebudou přesouvat tak, jak byla nainstalována ve slovenské metropoli, ale dají ji úplně novou tvář. „Pověsit pár obrázků, to umí každý, ale udělat tomu ty konfrontační projekty v různých sekcích, jak jsme udělali Kassel, Ameriku a jeho přátele, to bylo velmi těžké vymyslet a zabralo to několik měsíců,“ vzpomíná generální ředitel Vítkovických železáren.  

Část muzejní expozice je totiž věnována také světovým autorům, se kterými Dobeš vystavoval v roce 1968 na tehdy nejvýznamnější výstavě moderního umění documenta 4 v německém Kasselu. Z československých umělců jsou to díla Zdeňka Sýkory a Jiřího Koláře, dále pak díla světových autorů Josefa Alberse, Richarda Anusszkiewicze, Getulia Alvianiho, Richarda Paula Lohseho, Güntera Fruhrtrunka, Gyuli Kosice, Francoise Morelleta, Bridget Rileyho, Victoria Vasarelyho, Andyho Varhola a mnoha dalších. Dobeš tady měl možnost konfrontovat svá díla se světovými autory, s nimiž jej často pojilo i přátelství.

Poměrně složitý prostor v přízemí auly Gong rozčlenil a připravil pro účely expozice architekt Josef Pleskot, z jehož pera vzešla kompletní podoba budovy bývalého plynojemu. „Tento prostor má naprosto nepravidelný tvar, vychází samozřejmě z kruhového tvaru Gongu. Já jsem měl nějaký návrh a společně jsme to komunikovali. On nakonec poslal pár čar na papíře a podle toho jsme to postavili. Musím říct, že to Pepa Pleskot ještě neviděl, ale je nadšený, že se to podařilo,“ dodal Jan Světlík.

Milan Dobeš je československý umělec, významný reprezentant geometrické abstrakce a autor manifestu dynamického konstruktivismu. Rodák z Přerova odešel studovat výtvarné umění na Slovensko, kde také po absolvování Vysoké školy výtvarných umění v Bratislavě dlouhá léta působil a dodnes zde žije. Návrat jeho děl do Česka a vznik nadace Milan Dobeš Museum, kterou založil společně s Janem Světlíkem, je tak pomyslným návratem umělce zpět do Čech. Nové muzeum Milana Dobeše budou provozovat právě Dolní Vítkovice, které tak rozšíří své portfolio návštěvnicky atraktivních míst o jedinečnou galerii s výtvarnými klenoty.

 

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE Z OSTRAVY