OSTATNÍ

Historický kostel v Třinci shořel na popel

Hasiči dnes v noci bojovali s požárem významné historické památky. Dřevěný kostel z 16. století v Třinci-Gutech byla prakticky zničena, hrubý předběžný odhad škody se pohybuje v řádech několika desítek milionů korun, historická škoda je ale nevyčíslitelná.

Slova jen těžko vyjádří, jak velká ztráta nejen Třinec, ale celé Česko, zasáhla. Podle letopočtu vytesaného v portálu je možné, že byl kostel Božího těla v Gutech postaven roku 1563. Není však vyloučeno, že je starší. První zvon byl na jeho věž osazen v roce 1565 a existuje dodnes. V roce 2001 ho někdo ukradl. Zvedla se taková vlna nevole, že se ho zloději nakonec zbavili. Nalezen byl bez srdce v nedaleké Karpentné.

Historicky velmi cenný kostel Božího těla už jen na památečních fotografiích. Po požáru z něj nezbylo téměř nic. Foto zdroj: Město Třinec

Kostel byl postaven z velkých kmenů listnatých stromů, nejstarší habry zřejmě rostly u řeky Olše již za doby Velkomoravské říše. Interiér kostela později vyzdobila díla místních umělců žijících v 17. a 18. století. V 19. století byl kostel několikrát opravován, avšak zachoval si svou původní goticko-renesanční podobu.

O požáru byli hasiči informováno krátce po úterní půlnoci. „Do Gut ihned vyjely tři jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ze stanic Třinec, Frýdek-Místek a Ostrava-Zábřeh, společně s nimi sedm jednotek dobrovolných hasičů – Třinec-Guty, Jablunkov, Návsí, Bystřice, Hnojník, Řeka a Dobratice,“ popisuje zásah mluvčí hasičů Petr Kůdela. Při jejich příjezdu již kostel silně hořel. „Oheň dostali hasiči pod kontrolu za necelou hodinu, do středečního rána pokračovalo dohašování, když u požářiště zůstala místní jednotka Třinec-Guty. O požáru jsme informovali také starostku Třince Věru Palkovskou.“

Plameny zachvátili celou dřevnou stavbu. I přes velkou snahu hasičů se ho nepodařilo zachránit. Foto zdroj: HZS MSK 

Římskoskatolický filiální, tedy vedlejší kostel v Gutech byl cennou památkou s mnohým původním vybavením a obrazy z 1. poloviny 16. století. V letech 2012 až 2014 byl zrekonstruován za 4,3 milionu korun. "Rekonstrukce se týkala především střechy a krovu. Řemeslníci kompletně vyměnili dřevěné šindele na střeše a valnou část prohnilých krovů. Zvonice byla úplně rozebrána, byly zhotoveny nové dubové základy a nové části věže," uvedl mluvčí Ostravsko-opavské diecéze Pavel Siuda a dodal, že by na místě mohla vzniknout replika kostela, stejně jako v případě kostela svaté Kateřiny v Ostravě - Hrabové. Původní objekt, který byl národní kulturní památkou, vyhořel v roce 2002.

Z kostela zbyly jen ohořelé trámy a popel. Hasiči ve spolupráci s policií zjišťuji, proč v kostele začalo vůbec hořet. Foto zdroj: HZS MSK 

Během požáru se naštěstí nikdo nezranil. Co oheň způsobilo, se zatím neví. Příčinu hledají hasiči ve spolupráci s policií. Jelikož jsme na samém začátku prověřování, nemůžeme vyloučit úmyslné zapálení, nedbalostní jednání, pracujeme také s verzí technické závady," řekla mluvčí moravskoslezské policie Lenka Sikorová. Dodala, že místo prohledá pes speciálně vycvičený na vyhledávání hořlavých látek.

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE OSTATNÍ