OSTATNÍ

V Gutech vyroste nový kostelík

V Třinci připravují projekt na výstavbu nového dřevěného kostela. S pokorou a bez uspokojování vlastních ambicí architekta hodlá přistupovat ke stavbě nového dřevěného kostela Božího Těla v Třinci - Gutech pětasedmdesátiletý Antonín Závada, který tento nelehký úkol má na starosti.

Přípravou projektu, na jehož konci má být dřevěný kostelík, Závadu pověřilo ostravsko-opavské biskupství. Nahradí původní stavbu z 16. století, kterou zničil úmyslně založený požár. Památka bude opravena zejména proto, aby se obnovila paměť místa.

"Ke kostelu měli tamní lidé obrovský vztah a postavili by ho znovu třeba sami. Není třeba diskutovat o tom, zda to bude replika, že už stavba nebude původní... V takovém případě musí památková péče sloužit lidem, ne jim bránit či něco přikazovat," uvedl ředitel Ústavu dějin umění na FF UK. Připomněl obnovu drážďanského kostela Panny Marie (Frauenkirche), který byl zničen náletem za druhé světové války a obnoven na přelomu 20. a 21. století jako symbol smíření.

Martin Strakoš z Národního památkového ústavu ještě připomíná, že stavět podobné stavby znovu má i další rozměr. "Předáváme tak dál zkušenosti s tím, jak podobné stavby vznikají, jak se opracovává dřevo a na jakých principech tyto památky vznikly," řeklo  

Odborník na lidové a dřevěné stavby Závada v minulosti postavil i nový dřevěný kostel v Ostravě-Hrabové. V roce 1997 se podílel na velké opravě Libušína na Pustevnách v Beskydech. Za sebou má rekonstrukce tří desítek dřevěných kostelů, ale i stavby dřevěných rozhleden či větrných a vodních mlýnů. Téměř 40 let byl technickým náměstkem ředitele rožnovského skanzenu. Na starost měl právě stavby.

Přístup k obnově vyhořelého kostelíku ale podle něj musí být specifický. "Musím být pokorný. Vlastní ambice musí jít stranou. Jinak se to dělat nedá," řekl novinářům. Dodal, že důležitá pro obnovu památky bude i poctivá práce. "Obvykle dělám u takových staveb osobně dozor. Neuhýbám. Jestli má být dřevo tesané, bude tesané," řekl.

Použití motorových pil nevylučuje. "Nesmí to ale být na dřevě poznat. U některých staveb jsem pily při vytváření spojů pro jednotlivé trámy zakázal. Když to někdo neumí, tak ať to nedělá," řekl. Chce na místě památky postavit její věrnou kopii. Pokud by zadání znělo jinak, od projektu by odstoupil. Už letos v zimě se chce účastnit těžby dřeva.

S první podobnou prací se setkal v roce 1967. Tehdy zaměřoval zbytky po vyhořelém dřevěném kostele v Tiché u Frenštátu pod Radhoštěm. V roce 2002 pracoval na novém kostele v Ostravě-Hrabové. "Celkem jsme opravovali 30 až 40 dřevěných kostelů v Česku a na Slovensku," dodal.

Kostel v Gutech vyhořel minulý týden v noci na středu. Policie krátce na to zadržela tři mladíky z Ostravska a Frýdecko-Místecka. Podle ní stavbu zapálili úmyslně. Minimálně jeden v tom chtěl pokračovat a měl vybraný už další objekt. Dva z obviněných jsou ve vazbě. "Nevím, co je k tomu vedlo. Je to nepochopitelné," řekl Závada.

Místo požáru už navštívil. V nejbližších dnech bude organizovat rozebírání zbytků. Vše se uloží do skladů a případně znovu použije. Podle plánů biskupství by měl být ještě letos hotový projekt a příští rok na podzim by měla začít stavba. Pro veřejnost by měl být kostel otevřen na jaře roku 2019. "Pro úspěch celého projektu je potřeba vstřícný přístup všech složek a úředníků. Pak se to může do dvou let podařit," dodal Závada.

Zdroj: ČTK

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE OSTATNÍ