ZDRAVÍ A SPORT

Škola se blíží: Rodiče chtějí moderní školní potřeby pro děti

Aktovka, psací potřeby, sešity, obaly, knihy. Takto vypadal dlouhá léta klasický nákupní seznam rodiny se školou povinnými dětmi. Trendy a nové technologie se ale odráží i v této oblasti. Za školní potřeby na jeden školní rok dají čeští rodiče dohromady 4 miliardy korun.

Nebolavá záda a správný úchop tužky. To podle odborníků rodiče především chtějí a zaměřují se především na důkladný výběr psacích potřeb a batohů pro své ratolesti. "Rodiče kladou velký důraz na ergonomické řešení, zvláště pak u batohů a aktovek pro nejmenší školáky. Zdravotní nezávadnost a ergonomie zde stojí na prvním místě a cena není při výběru nejvýznamnějším kritériem," uvedl mluvčí Mall.cz Jan Řezáč.

Podle Pavly Hobíkové z Globusu jsou letošní novinkou odlehčené tašky do školy, které váží 0,6 kg. To potvrzuje maminka 6leté Klárky z Ostravy-Vítkovic Jana Králová. „Dcerka je hodně drobná a nerada bych, aby byla aktovka do první třídy větší než ona. Přečetla jsem proto mnoho recenzí, abych našla tu pravou. Nebylo snadné ji ale vysvětlit, že ta s obrázky z Ledového království neprospívá jejím zádům," dodává mladá žena s úsměvem s tím, že dcerku musela uplatit penálem a dalším vybavením s motivy oblíbené pohádky. Trh se školními potřebami se podle Hobíkové z Globusu rok od roku rozrůstá a dodavatelé sledují čím dál víc potřeby malých spotřebitelů.

Kromě školních batohů a aktovek se moderní trendy postupně projevují také u psacích a výtvarných potřeb. Podle majitele penShop.cz Michala Vacíka je znát zájem a poptávka po kvalitnějších pomůckách a to hlavně ve velkých městech. "V posledních několika letech část rodičů vyhledává i odborníky v oboru např. grafomotoriky pro konzultaci, a ti pak doporučí rodičům nejlepší možnou variantu pro potřeby jejich dětí," dodal. Poptávka podle něj roste po ergonomických pastelkách, psacích potřebách přizpůsobených levákům a podobně. Roste i zájem o výtvarné potřeby pro předškolní děti, které je vedou ke správnému držení tužky ještě před nástupem do školy.

Strach o děti a jejich bezpečnost se odraží ve zvyšujícím se zájmu o elektronické učební pomůcky a doplňky. U starších dětí je již samozřejmou součástí výbavy notebook nebo tablet. Rodiče pořizují například stolní organizéry s integrovanou nabíječkou na mobilní telefon. "Populárním artiklem jsou i hodinky se zabudovanou GPS, které dodají rodičům větší klid ve chvílích, kdy děti například cestují samy ze školy," řekl Řezáč. "Bydlíme na konci Krmelína a syn bude letos poprvé dojíždět sám na jazykovou školu na Dubině," řekla nám maminka 10letého Jirky Marie. „Nejsem zastáncem toho, aby měly děti od malička chytré telefony a podobné věci, pořídili jsme ale synovi tablet a do nej dali aplikaci, díky které vidíme, kde právě je. Jde nám s manželem především o to, zda v pořádku dojde do školy a zpátky domů nebo zájmových kroužků v době, kdy jsme v práci."

Za školní potřeby Češi na začátku školního roku podle průzkumů pro Provident Financial z předchozích let utratí kolem čtyř miliard korun. Další téměř čtyři miliardy dají za zájmové kroužky pro své děti. Obchodníci již spustili slevy na tento sortiment, prodeje školních pomůcek budou vrcholit na přelomu srpna a září.

 

Zdroj: ČTK

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE ZDRAVÍ A SPORT