ROZHOVORY

„Oni si naši pozornost zaslouží.“

Leona Skalková z Bohumína měla vždycky ráda práci s dětmi. Když ji ty její odrostly, hledala způsob, jak jim být zase o trochu blíž. Je tomu dva roky, co se usměvavá vedoucí drogerie stala ve svém volném čase dobrovolnicí organizace ADRA a každý týden navštěvuje děti v ostravské Fakultní nemocnici. „Kolikrát zjistíte, že věci, které Vás občas trápí, jsou úplně banální, proti těm, co prožívají ostatní.“

Jak dlouho jste dobrovolnicí v Adře a jak jste se k tomu dostala?
V dobrovolnictví jsem dva roky. Dostala jsem se k tomu úplně náhodou. V práci byla nějaká sušená mléka, která byla zdravotně nezávadná, pouze splňovala podle popisu na krabici směrnice EU, určené k likvidaci. Bylo mi líto je vyhodit a chtěla jsem je věnovat do kojeneckého ústavu, který jsem si našla na internetu. Na jejich stránkách byla zmínka o dobrovolnictví. Toto mě nadchlo, protože mám ráda děti. Navštívila jsem tedy Adru v Ostravě a už to bylo :-)

Jak často "dobrovolničíte" a kam chodíte?
Za dětmi docházím většinou každou středu v měsíci do Fakultní nemocnice v Ostravě a trávím s nimi tolik času, kolik je třeba, záleží na stavu dítěte a také na mých možnostech.

Máte ještě jiné koníčky?
Kromě dobrovolnictví už moc koníčků nemám. Nezbývá už čas. Dříve to byly veškeré ruční práce, teď už zůstala jen četba knih a pes. (smích)

Stýkáte se z Adry s dalšími dobrovolníky? Předáváte si poznatky, zkušenosti?
S kolegy a kolegyněmi z Adry se setkáváme na různých střetnutích, posezeních, které pro nás Adra organizuje. Jindy už mi to bohužel čas a má práce nedovoluje. Jsem ráda, když mi vyjde aspoň toto. Jsem celkem vytížená, ale při střetnutích je vždy príma, povykládáme si, co kdo zažil, co se komu povedlo, líbilo a podobné věci, případně, co koho trápí. Těchto věcí bývá naštěstí pomálu a hlavně mívají řešení.   

Máte nějakou vzpomínku z Vaší dobrovolnické práce, na kterou ráda vzpomínáte?
Každé návštěva ve Vás zanechá vzpomínku. Ale je úžasné, jak přijdete za dítětem, které je tam bohužel delší dobu, přijdete podruhé, potřetí a ono už na Vás natahuje ručičky, usměje se nebo se zeptá: „Ty jsi přišla?“ Je to úžasné. Kolikrát chodím z práce unavená a opravdu se mi nechce, ale jdu, protože vím, že tam určitě nějaké dítě bude a bude vděčné za pár chvilek, které mu věnuji. 

Kdo může být dobrovolníkem a kolik je na to potřeba času?
Dobrovolníkem se může stát každý, kdo chce. Kdo má v srdíčku kousek místa, které může věnovat někomu, kdo za to bude rád a pomůže mu, zpříjemní pobyt v nemocnici nebo podzim života. Já si zvolila děti, mé už mi odrostly a rozbíhají se mi do světa. Co se týká času, záleží pouze na Vás, kolik jste ochotna věnovat. Není to dané, že musíte být v nemocnici dvě hodiny týdně. Je to čistě ve Vaší režii.

Proč by podle Vás měli lidé dělat dobrovolníka?
Protože Vás to naplní, nabije. Kolikrát zjistíte, že ty věci, které Vás občas trápí, tak jsou úplně banální, proti těm, co prožívají ostatní. Oni si naši pozornost zaslouží. 

Co byste vzkázala těm, kteří hledají odvahu začít?
Nebojte se, není čeho a jděte do toho. Škoda promarněného každého dne, kdy můžete někoho udělat aspoň na chvíli šťastným a spokojeným. Ten úsměv opravdu stojí za to.

ADRA
ADRA je mezinárodní humanitární organizace poskytující pomoc lidem v nouzi. Byla založena ve Spojených státech amerických před více jak padesáti lety a dnes má zastoupení ve 125 zemích světa. V České republice ADRA začala působit v roce 1992 a v současné době zde patří ke třem největším organizacím v České republice poskytujícím humanitární, rozvojovou a sociální pomoc doma i v zahraničí. ADRA o. p. s. koordinuje dobrovolnická centra ve dvanácti městech ČR.

Jedním z těchto center je dobrovolnické centrum ADRA Ostrava, se čtyřmi akreditacemi Ministerstva vnitra ČR. Dobrovolnické centrum ADRA Ostrava vzniklo 13. 10. 2008 a plynule navázalo na činnost DC ADRA Frýdek-Místek, které již od roku 2004 koordinovalo dobrovolnické programy také v Ostravě.

V Adře můžete pomáhat dětem, postiženým osobám nebo seniorům. Každý nich čas s Vámi velmi ocení. 

Posláním organizace je šířit myšlenku dobrovolnictví a poskytovat pomoc osobám, které se nacházejí v nesnadné životní situaci, potřebují podporu druhých a strádají po psychosociální stránce. Jedná se o děti, seniory, umírající a osoby se zdravotním postižením, kterým zpříjemňují dobrovolníci pobyt v zařízeních poskytujících sociální a zdravotnické služby nebo v jejich domácnostech, a pomáhají tím zahánět jejich pocit osamění a izolování od okolního světa.

Za sedm let působení DC ADRA v Ostravě bylo vysláno již více než 2500 dobrovolníků. V roce 2016 se do dobrovolnické činnosti zapojilo 392 dobrovolníků, kteří strávili v zařízeních 8225 hodin během 4950 návštěv. Dobrovolníci jsou zdarma proškoleni, pojištěni a po dobu výkonu činnosti je jim ze strany dobrovolnického centra poskytnuto potřebné zázemí. Dobrovolnictví umožňuje zájemcům smysluplně využít volný čas, navázat nová přátelství a stát se mostem mezi světem běžných lidí a lidí sociálně izolovaných.

Dobrovolnictví pomůže nejen osobám, kterým věnujete svůj čas, ale i Vám. Budete se citít potřební a užiteční. 

CHCETE SE STÁT NAŠÍM DOBROVOLNÍKEM?
Přijďte kteroukoli PRVNÍ STŘEDU V MĚSÍCI mezi 13. a 17. hodinou do našeho dobrovolnického centra na pohovor pro nové zájemce. „K pohovoru s sebou není nic potřeba,“ vysvětlila nám koordinátorka Adry Zuzana Kuperová. „Ani není nutné se předem objednávat. Stačí, když tento člověk přijde první středu kteréhokoli měsíce, a vše potřebné se dozví na místě.“ Záleží na Vás, u které cílové skupiny máte zájem pomáhat. Pokud potřebujete poradit, kde bude Vaše pomoc nejvhodnější, obraťte se s důvěrou na pracovníky ADRY. „Jako dobrovolník můžete přinášet radost nejen klientovi, za kterým budete docházet. Podle zkušeností ostatních dobrovolníků přináší tato činnost radost i lidem, kteří se rozhodnou pomáhat, naplňuje je a umožňuje jim zamyslet se nad uspořádáním vlastních hodnot.

Právě na zítra připravila ADRA Den otevřených dveří, kde se dozvíte mnoho zajímavých a užitečných informací. „Stále hledáme dobrovolníky, kteří by chtěli svůj volný čas věnovat potřebným, ať už dětem, seniorům nebo lidem s postižením. Je to jednoduché. Stačí se rozhodnout a přijít za námi. 6. září. Máme pro Vás otevřené dveře. Tak přijďte,“ dodává Zuzana Kruperová.

Kontakt:
Mgr. Zuzana Kuperová
tel. 605 784 584
mail: zuzana.kuperova@adra.cz

 

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE ROZHOVORY