ZDRAVÍ A SPORT

Lesem během i chůzí

Až 1500 nadšenců se postaví na start letošního závodu Starobělské Lurdy v Bělském lese. Spolu s výkonnostními i začínajícími běžci se do akce v polovině listopadu mohou nově zapojit také kondiční chodci.

"Minulý rok se nás v lese sešla více než tisícovka běžců. Závod má mezi lidmi poměrně velký ohlas. Letos bychom chtěli pokořit hranici 1500 účastníků. Bělský les má silný genius loci a přitahuje běžce jako magnet a nejen je. Poprvé tedy chceme umožnit start i chodcům, kteří z různých důvodů nemohou běhat," uvedl za pořadatele Rostislav Bažanowski.

Účastníky na tříkilometrové trati tradičně čeká několik náročných úseků. Už 200 metrů od startu je to místo přezdívané Kořeňák, prudký svah prorostlý kořeny. Druhý prudký kopec budou překonávat v jihozápadním cípu lesa. Terén bývá v tomto místě podmáčený i v letních měsících a při závodu už navíc bude zapadaný listím.

Pokdu nemáte natrénováno, nezoufejte. Letošní Starobělské lurdy můžete i projít! Stihnout to ale musíte do 60 minut! Zdroj: ostrava.cz

"Nejzajímavější a zároveň nejkontroverznější částí závodu bude pro mnoho běžců velmi prudké seběhnutí v následující části lesa," doplnil Bažanowski. Jedná se o strž, ve které bude pro jistotu nataženo lano. Asi kilometr před cílem běžci proběhnou také místem kolem studánky a kapličky Panny Marie Lurdské, kterému se někdy říká také Starobělské Lurdy.

Závod odstartuje 12. listopadu v 10:00. Limit závodu je pro běžce 40 a pro chodce 60 minut. Zájemci se mohou do závodu registrovat již nyní. Možnost přihlásit se on-line budou mít do 5. listopadu, v den závodu na místě startu registrace nebude možná.

Zájemci, kteří by si chtěli proběhnout nebo projít trasu závodu nanečisto, tak mohou učinit každou středu a neděli odpoledne, kdy se v místě konají tréninky Běžecké školy Ostravy-Jihu.

Zdroj: ČTK

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE ZDRAVÍ A SPORT