Z OSTRAVY

Ryby a Ostrava

Pro mnohé vyznavače zdravého životního stylu už je dávno konzumace ryb běžnou součástí stravovacích návyků. Ale pro velké procento české populace je vánoční kapr téměř jedinou rybou, která se na jejich stolech za rok objeví.

Pro mnohé vyznavače zdravého životního stylu už je dávno konzumace ryb běžnou součástí stravovacích návyků. Ale pro velké procento české populace je vánoční kapr téměř jedinou rybou, která se na jejich stolech za rok objeví. A to je škoda – ryby dodávají našemu tělu potřebné a nenahraditelné živiny. Proč na ně ještě pořád nejsme tak úplně zvyklí? Co všechno ryby obsahují a jak prospívají našemu zdraví? A kde v Ostravě sehnat doopravdy čerstvou rybu?

Skoro každé dítě má z nějakého důvodu s rybami problém. Vadí zákeřné kůstky, ne vždy dobrá úprava, ale také to, že je rodiče do jídla ryb nutí a občas připojí výhrůžku lžičkou rybího tuku. Je to přece zdravé! To a také často vysoká cena jsou důvody, proč ani v dospělosti nebývají ryby obsaženy v naší stravovací rutině.

Dobré ryby

Ryby obecně jsou zdrojem bílkovin, vitamínů A (prevence očních chorob), B (nezbytné pro nervovou soustavu)a D (nutné pro správný vývoj kostí), jód, který nám zajišťuje správnou činnost štítné žlázy, reguluje látkovou výměnu nervovou soustavu a srdeční tep, v neposlední řadě také příznivě ovlivňuje vývoj plodu.

Kromě toho všeho ryby obsahují železo a aminokyselinu tryptofan, která metabolizuje na serotonin. A ten nám způsobuje dobrou náladu.

Ryby a fitness

Ryby jsou nepostradatelnou součástí jídelníčku každého sportovce a při každé dietě. Mají vyvážený poměr živin, tedy dostatek bílkovin a dostatek zdravého tuku, který v mnoha případech lidem chybí. Tedy tuku, ze kterého se nepřibírá, ale tělo z něj čerpá jen užitečné věci. Podobně zdravý tuk obsahují například ořechy nebo avokáda, některé typy olejů a semen, nicméně živočišný tuk umí tělo zpracovat lépe a s větší efektivitou než ten rostlinný.

Tím jsme se oklikou dostali k tomu, co je na rybách vlastně to nejdůležitější. Tuk.

Sladkovodní vs. mořské

Nejvíc benefity čerpá lidské tělo z rybího tuku. Ten je bohatý na omega 3 nenasycené mastné kyseliny, které významně snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění, zmírňují například také příznaky lupénky a především přispívají ke správnému vývoji a činnosti mozku.

Omega 3 je esenciální mastná kyselina, tedy taková, kterou tělo musí přijímat v potravě. Nedokáže si ji totiž vyrobit samo – nejsou známy chemické procesy, kterými by docházelo k jejich přirozené produkci v těle.

Takže čím tučnější ryba, tím lépe pro toho, kdo ji konzumuje. Tuk slouží mimo jiné jako ochrana proti zimě, a proto jsou nejtučnější ryby ty, které žijí v co nejchladnějších vodách, ideálně v severních mořích. Ideálními rybami jsou tak tuňák, losos, sleď, makrela a sardinky.

Naše sladkovodní ryby mají samozřejmě stejné benefity pro naše zdraví, také se udává, že způsobují méně alergických reakcí.

Rizika a jak se jim vyhnout

Při přípravě, skladování i konzumaci ryb může dojít k situacím, kdy jejich potenciál nevyužíváme naplno.

  • Správná úprava

  • Ideálními surovinami jsou samozřejmě čerstvé ryby. Ty je vhodné grilovat, péct v troubě nebo připravovat v páře, během těchto úprav ztrácí ryby naprosté minimum svých pozitivních účinků na naše zdraví.

  • Velmi populární variantou je smažení. Když už je třeba rybu osmažit, je také vhodné dbát na to, aby byla v sádle (nebo jiném tuku) ponořená úplně – tak ho mnohem méně nasákne. Proto jsou pro přípravu ryb vhodné fritézy. Jenom si dejte pozor, olej nasaje typickou rybí vůni a není tak dál vhodný na přípravu jiných pokrmů.

  • Konzervované a mražené ryby jsou také naprosto v pořádku. Kvalitu si ryby drží zhruba 3 týdny po zamrazení, potom přestávají být tolik výživné. Doporučujeme nechat rybu rozmrazit volně v cedníku (kvůli možnému velkému množství obsažené vody) přes noc v ledničce, ale vyhnout se mikrovlnné troubě nebo horké vodě.

  • Těžké kovy

  • Vzhledem ke znečištění světových moří a oceánů se stále častěji vynořuje téma, že rybí maso je plné těžkých kovů. Jisté riziko to pro organizmus představuje, zvlášť když se držíme doporučení a zařazujeme je na jídelníček 2x týdně. Hrozbu, byť pravděpodobně ne tolik zásadní, lze eliminovat střídáním druhů ryb, popřípadě konzumací detoxikačních doplňků stravy (např. chlorella).

  • Alergie

  • Evropská unie nedávno zavedla povinnost informovat návštěvníky restaurací o 14 skupinách potravin, které jsou nejčastějšími alergeny. Ryby a výrobky z nich tvoří skupinu A4. Podle dostupných informací se alergie na ryby týká jednoho člověka z 200, tedy 0,5 % populace. Vetší alergické reakce vyvolávají mořské ryby, největší pak ovšem ostatní mořské plody (korýši, měkkýši), která je sice projevem nesnášenlivosti k jiné látce, dost často se ovšem vyskytují společně.

Čerstvé ryby přímo domů

Pokud vám ryby chutnají a rádi si je občas dopřejete,  máte v Ostravě možnost nechat si domů dovézt zaručeně čerstvé kusy. Království ryb je čas od času dováží. Dodací lhůta je podřízena čerstvosti a tak se ryby musí objednat s předstihem. Dorazí však až ke dveřím a čerstvost za to stojí.

Webové stránky: http://www.kralovstviryb.cz/

 

Čerstvé ryby v centru Ostravy – Rybárna Na sladovně

A proč mluvíme o přínosech konzumace ryb? Před nějakou dobou vznik v komplexu bývalé sladovny Strassmanova pivovaru u ještě bývalejšího Zimního stadionu na Ostravu unikátní podnik. V příjemné docházkové vzdálenosti od centra Ostravy je rybárna, kde vám připraví čerstvé ryby.

rybarna4

V bistru připravují různými způsoby mořské i sladkovodní ryby, krevety, kraby i jiné speciality. Nabídka je neustále doplňována a aktualizována, majitelé deklarují kvalitu přípravy i výběru ryb. Čerstvé ryby dovážejí vždy 2x týdně, vždy v úterý a v pátek.

Webové stránky: http://www.rybarna-ostrava.cz/

Facebookový profil: https://www.facebook.com/pages/Ryb%C3%A1rna-na-sladovn%C4%9B/783530055046309?fref=ts

Otevírací doba: 9.00 – 18.00

Infolinka: 737 734 417

 

rybarna1

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE Z OSTRAVY