ROZHOVORY

„Chci z Jasoně udělat největší turistickou akci na Moravě!“

Minulý týden jsme vás informovali o startu registrace na turistický pochod Štramberský Jasoň. Pro ty z vás, kteří jste se ještě plně nerozhodli, jestli vyrazíte, přinášíme krátký rozhovor s šéfredaktorem webu BezvaBĚH.cz s.r.o. Rostislavem Bažanowskim. V čem se Jasoň liší od ostatních pochodů? Na co se můžete těšit? A kdo se může přidat? Čtěte více v našem dnešním rozhovoru!

Jaké akce v rámci sezóny pořádáte?

Organizujeme dvě velké akce, jedna je běžecká, ta druhá turistická. Starobělské Lurdy budeme letos pořádat už po čtvrté, jedná se o 3,2 km dlouhý běh v ostravském Bělském lese. Tou druhou akcí je turistický pochod, který se koná letos podruhé, a to 19. května.

Turistický pochod, Štramberský Jasoň, se od ostatních akcí, které jsou vaším dílem, liší. V čem?

Štramberský Jasoň je organizovaný turistický pochod pro celou rodinu s cílem na náměstí ve Štramberku. Startujeme ze tří měst. Vycházíme z Ostravy, Frýdku-Místku a Kopřivnice. A proč Jasoň? Štramberský Jasoň byl kdysi největší denní motýl na území republiky, bohužel byl ve 30.letech minulého století vyhuben. V letech osmdesátých pak byly dovezeno několik exemplářů ze slovenských hor, takže v létě můžete spatřit tohoto nádherného motýla ve Štramberku v arboretu.

Máme dokonce i dvě kočárkové trasy.

Co vás vedlo k tomu začít tento pochod pořádat? Kdo se ho hlavně účastní?

Chci z tohoto pochodu udělat největší turistickou akci na Moravě. Trochu jsem se inspiroval slavným Pochodem Praha – Prčice, kterého se každoročně účastní kolem 25 000 lidí. Netajím se, že bych chtěl jednou dostat do Štramberku deset tisíc turistů. Akce je určena opravdu pro celou rodinu. Máme dokonce i dvě kočárkové trasy. Pochodu se mohou zúčastnit i pejsci. Každý bude mít startovní číslo se jménem, loni ho měli i někteří čtyřnozí mazlíčci.

Minulý rok se Jasoň konal poprvé. Kolik lidí se ho účastnilo a kolik jich očekáváte letos?

Loni se prvního ročníku zúčastnilo 1138 lidí, letos očekávám na startu 3000 účastníků. Chci lidi dostat z gauče a od počítačů ven do přírody. Chci, aby něco udělali pro své zdraví. Rád vidím v cíli usměvavé a spokojené sportovce.

Co se účastníkům Jasoně na této akci nejvíce líbí, co na ní nejvíce oceňují? Nabízí jim něco, co třeba nikde jinde není?

Městečko Štramberk je pro svou malebnost a unikátní soubor lidové architektury nazýváno Moravským Betlémem. Návštěvníky nejvíce láká hradní věž Trúba, rozhledna na Bílé hoře, Botanická zahrada, jeskyně Šipka a samozřejmě Štramberské uši. Účastníci mohou shlédnout Technické muzeum v Kopřivnici, které opravdu stojí za to, stejně jako výhledy z nedaleké Bezručovy vyhlídky nebo z Červeného kamene.

V čem se bude lišit druhý ročník oproti tomu premiérovému? Na co hlavně se mohou návštěvníci této akce těšit?

Letošní novinkou je počet tras. Loni jich bylo šest, letos jedenáct, z toho jedna cyklistická. Ta společně s nejdelší chodeckou povede z ostravského Bělského lesa a bude dlouhá 47, respektive 53, kilometrů. Další trasa vede z Frýdku-Místku, je dlouhá 32 km a vycházíme od přehrady Olešná. V Kopřivnici si mohou zájemci vybrat z osmi tras. Kromě Štramberských uší, které budou mít turisté ve startovním balíčku, se mohou všichni těšit v cíli na originální účastnickou medaili, domácí klobásy a pivo či limonádu. Od našeho sponzora dostanou praktický sportovní batůžek. Na náměstí bude hrát živě country kapela.

Od našeho sponzora dostanou sportovci praktický sportovní batůžek.

Proč se Jasoň koná právě ve Štramberku a jeho okolí?

Městečko Štramberk je pro svou malebnost a unikátní soubor lidové architektury nazýváno Moravským Betlémem. Někteří účastníci našeho pochodu budou procházet Příborem a Hukvaldy. Takže rozmanitost tras Štramberského Jasoně je velká. A právě to je velké plus.

_________________________________________________________________________________________________________________

Webový portál BezvaBĚH.cz s.r.o. je místem nejen pro všechny nadšené sportovce, ale také pro aktivní rodiny či silné příběhy. Jejich nadšení do sportu ovlivňuje čtenáře a láká je k pohybu. Kromě pochodu Štramberský Jasoň a běžeckého závodu Starobělské Lurdy se snaží své publikum informovat o správném cvičení, podporovat je v jejich snažení a předávat dál jejich úspěchy.

Autorské okénko: I když sama nejsem úplně sportovní typ, ráda se projdu po krásách České republiky. A abych nemusela jezdit nikam daleko, Jasoň je o pravdu ideální volbou. Člověk by neměl začínat cestovat do dalekých krajin, když pořádně nezná svou rodnou zem. Snažení celé redakce BezvaBĚHu obdivuji a určitě vyrazím aspoň na jednu z jejich akcí.

 

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE ROZHOVORY