OSTATNÍ

Oblékněte se stylově a férově

Ať už se podíváte na visačku jakéhokoliv módního kousku, který máte ve skříni, velkou rozmanitost nenajdete. Čína, občas Bangladéš, Indie, Turecko a velmi výjimečně, i když v budoucnu častěji, Afrika. Máte toho už dost? Nakupte si férové oblečení, které je udržitelné a s pozitivním dopadem na přírodu, a to i v našem nejbližším okolí.

V dnešní době se všichni snažíme alespoň částečně sledovat módní trendy a sladit podle nich náš šatník. Pokud ale patříte mezi ty, kteří podporují férové zacházení se zaměstnanci, odporujete vykořisťování a preferujete kvalitní materiály, často narazíte na problém s nedostatkem míst, kde oblečení splňuje všechny vaše požadavky.

Tenhle problém pro vás částečně vyřešil Dan Kužela, zakladatel organizace El Grifo. „Mou dlouhodobou vizí a cílem je skutečně svobodná a uvědomělá společnost. Chci změnit to, s čím se dnes smíříme a považujeme za normální. Za život,“ říká Daniel účelu svého projektu.

Součástí organizace je totiž neziskový projekt Tree Factory. Ten byl odstartován svou první kolekcí oblečení #becauseigiveafuck. Prodávané oblečení je opatřeno standardem fair trade a je vyrobeno z certifikované biobavlny. Projekt se stále posouvá kupředu a od listopadu jsou nabízí také věci s ručně kreslenými motivy.

Jejich transparentní model „Pozitivní dopad vždy na prvním místě si za svůj cíl, kromě prodeje kvalitních triček, tílek, mikin a doplňků, zvolil reforestaci, budování nových lesů. Za každý zakoupený produkt vysadí organizace deset stromů. V současnosti se zaměřují na dva hlavní regiony: Costa Ricu a Ostravsko (projekt s názvem Silesian Green).

Velký zájem budí hlavně projekt Silesian Green. Ostravsko je nejen naším domovem, ale rovněž jedním z míst s nejhorší kvalitou ovzduší v Evropě. Jejich záměr spočívá také v kontrole. „Budeme ve spolupráci s dalšími organizacemi podrobně zkoumat řešení pro zlepšování kvality ovzduší, které nám města předkládají, stejně jako tok financí, které jsou na tyto řešení uvolňovány skrze veřejné zakázky,“ prozrazují na svých stránkách.

Pokud by vás zajímala spolupráce s touto organizací, napište na mail: info@treefactory.cz. Ať už se budete chtít podílet jen z hlediska navrhování plochy pro zalesnění, nebo budete sami chtít nabídnout pozemek, který by bylo potřeba zalesnit, každá zpráva se počítá.

Nejsem bláhový. Ani naivní. Vím, že jedinec sám změnit svět nedokáže,“ říká Daniel Kužela. My v redakci magazínu Lečo si myslíme, že je jeho projekt skvělým začátkem lepší budoucnosti. A jaký je váš názor? Zapojíte se?

Fotografie: archiv El Grifo

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE OSTATNÍ