Z OSTRAVY

Mezinárodní filmový festival Febiofest letos opět v Ostravě!

Febiofest, uznávaný mezinárodní filmový festival, má před sebou svůj již 25. ročník. Ani letos v jeho programu nebude chybět Ostrava, kde se v termínu od 16. do 18. dubna uskuteční v Minikině Ostrava ostravské regionální ozvěny Febiofestu. Se můžete těšit na čtyři filmy: Miami, Pod jedním stromem, Dej mi tvé jméno a Paříž nepočká.

Ostrava letos opět přivítá mezinárodní filmový festival Febiofest. Organizace letošního ročníku se poprvé ujala ostravská agentura DANTER-reklama a potisk, která spolu s tvůrci Febiofestu vybrala pro naše publikum čtyři zajímavé filmy. Promítat se bude v Minikině Ostrava v úterý 17. a středu 18. dubna vždy 17:00 a v 19:30 hodin.

Ostravské ozvěny Febiofestu zahájí pro veřejnost v úterý od pěti hodin film MIAMI, který vypráví příběh Anny a Angely, nevlastních sester, jejichž životy se po dlouhém odloučení znovu propletou. Každá má vysněnou budoucnost, ale nejprve budou muset společnými silami zbavit Angelu břemena z minulosti. Vydávají se proto na divokou jízdu Finskem jako tanečnice v nočních klubech. Zpočátku road movie, která se postupně promění v krimi thriller, je podmanivou studií dvou ženských postav.

Od půl osmé večer pak přijde na řadu snímek Pod jedním stromem. Atli se po rozchodu přestěhuje do rodného domu a ocitá se uprostřed sousedské války. Jeho rodiče nechtějí pokácet vzrostlý strom, který stíní verandu vedlejšího domu. Zprvu nevinná rozepře vyústí v mizející domácí mazlíčky a pravidelná vandalství. Komediální drama, které inteligentně kombinuje pohledy všech zúčastněných, zkoumá rozpad sociálních vazeb na moderních předměstích.

Febiofest bude v Ostravě pokračovat ve středu 18. dubna, nejprve v pět hodin odpoledne snímkem Dej mi tvé jméno, na který upozornil také sám Fero Fenič slovy: „Tento filnový snímek si určitě nenechám ujít!“ V sluncem zalité Itálii 80. let minulého století se setkává mladičký Elio s Američanem Oliverem, akademickým kolegou svého otce. Jejich rafinovaně a pozvolna vznikající romance je nekompromisní obraz první opravdové lásky se vší její intenzitou, lehkostí i drásavou osudovostí. Adaptace v queer kruzích kultovní předlohy sbírá kritickou a diváckou chválu i ceny za scénář, režii a herecké výkony.“

Festival zakončí ve středu od půl osmé večer film Paříž počká. Anne žije ve stínu manžela, úspěšného filmového producenta, který se zajímá jen o svou práci. Její život nabere nečekaný spád, když se vydá na cestu z Cannes do Paříže s obchodním partnerem svého muže. Komediální road movie je pojata jako pouť za dobrým jídlem, vínem a radostí ze života. Paříž počká (Bonjour Anne, 2016) natočila v jednaosmdesáti letech jako svůj hraný debut Eleanor Coppola, manželka slavného režiséra F. F. Coppoly.

Vstupenky si můžete pořídit v předprodeji od 4. dubna přímo v Minikině Ostrava. Ochutnejte trochu světové filmografie v Ostravě!

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE Z OSTRAVY