Z OSTRAVY

Známe vítězku soutěže Radegast Mistr výčepní 2018

Že je pivo pouze mužskou doménou? Tyto předsudky bortí Hana Baniová z restaurace Assen Poruba v Ostravě-Porubě. Tato sympatická výčepní porazila své soupeře a může se pyšnit titulem mistryně výčepní. Na druhém místě v soutěži Radegast Mistr výčepní 2018 skončila Michaela Schmidtová z Řízkárny Veranda ve Frýdku-Místku a třetí místo si do Zlína odváží Petr Adámek z Radegastovny REX.

Letos proběhl už čtvrtý ročník soutěže v točení piva: Radegas Mistr výčepní. Finálového klání se zúčastnilo čtrnáct výčepních, kteří postoupili z regionálních kol. Na finálový souboj, který se uskutečnil v nošovickém pivovaru a v Dolní oblasti Vítkovice v Ostravě, tak přijeli výčepní z Moravskoslezského, Olomouckého, Zlínského a Jihomoravského kraje. A co překvapilo nejvíc? Ženy, které se do finále probojovaly!

Jednoznačně platí, že sládek pivo vaří, ale výčepní ho dělá. V Radegastu si vážíme výčepních, kteří čepují pivo jen v perfektní kvalitě. I proto jsme rádi, že se do soutěže Radegast Mistr výčepní hlásí stále více lidí s láskou ke správně hořkému pivu,“ prozradil Ivo Kaňák, ředitel pivovaru Radegast. Vítězí výčepní, který umí perfektně načepovat správně hořké pivo z Nošovic.

Celý finálový den začal dopoledne testem znalostí, ve kterém museli soutěžící prokázat, že opravdu dobře rozumějí celému procesu vaření piva a péči o něj. Odpoledne pak přešli na praktickou část - zkouška z čepování. Čepovalo se jedno pivo na hladinku a druhé tzv. na dva razy.

Kromě ředitele pivovaru a dalších odborníků na vaření i čepování piva, zasedl v porotě známý herec a ostravský patriot Norbert Lichý. „Velice si to tady užívám, poněvadž jsem milovník hořkého piva Radegast. Musím říct, že soutěžící jsou velmi šikovní, takže rozhodování je složité. Až jako porotce soutěže Radegast Mistr výčepní jsem si uvědomil, jak je těžké dobré pivo vlastně načepovat," svěřil se herec.

Vítězka letošního ročník Hana Baniová kromě ocenění převzala do opatrování putovní dřevěnou sochu patrona Beskyd Radegasta od posledního vítěze Dalibora Charváta z Tusto Titanium Brno. „Je to úžasný pocit, určitě to pořádně oslavím. Bylo velmi náročné se připravit, hlavně psychicky. Ale já miluji čepování piva, baví mě učit se. Měla jsem výborné kamarády – výčepní, výborné lidi kolem sebe, kteří mi moc pomáhali, a patří jim za to dík,“ řekla při předávání cen vítězka.

Většinu finalistů můžete osobně potkat během festivalu Colours of Ostrava, kde budou návštěvníkům čepovat hořké pivo Radegast ve skvělé kvalitě. Zúčastní se také Dne Radegastu, který proběhne 1. září 2018 v pivovaru Radegast v Nošovicích.

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE Z OSTRAVY