Z OSTRAVY

Další napadení v tramvaji. Pachatele policie nezná.

S poškozením ušního bubínku skončil v péči lékařů mladý muž z Ostravy poté, co ho napadla skupina Romů v tramvaji. Kdyby nezakročil řidič vozu, mohla potyčka v polovině dubna skončit i hůř. Policie vyhodnocuje kamerové záznamy a hledá pachatele.

Celý incident se stal v podvečerních hodinách v tramvaji č. 11, směr Ostrava-Zábřeh. V poloprázdné tramvaji měl začít muž romského původu sahat na šestadvacetiletého Ondřeje. Z nepříjemného osahávání na rukou přešel na vlezlé otázky, které se nakonec přeměnily ve vulgární nadávky.  „Nevím, co proti mně měl. Nic hnusného jsem mu neřekl, jen jsem ho požádal, aby mě přestal obtěžovat,“ vypráví napadený. „Místo toho mi ale začal nadávat, že jsem obyčejný rasista, protože on je Brazilec. Nakonec když měl vystupovat, řekl spršku sprostých nadávek na mou osobu a hodil po mně PET lahev.“

Když tento muž tramvaj opustil, myslel si Ondřej, že je po všem. Bohužel se mýlil. Skupinka Romů, která postávala na místě určené pro kočárky, na něj obrátila veškerou svou pozornost. „Byl jsem rád, když odešel. Myslel jsem, že už v klidu dojedu domů, ale do toho menšího incidentu začali šťourat další Romové,“ vykládá dál Ondřej.

K napadení došlo v tramvaji č. 11 15. dubna v podvečerních hodinách. Foto zdroj: idnes

Místo zbytku klidné jízdy domů čelil dalšímu útoku Roma, který byl daleko agresivnější než ten předchozí. Muž vysoké postavy rychle přešel k Ondřejovi, kterého začal následně vulgárně urážet. „Obvinil mě z rasismu, říkal, že se celé mé rodině vysmívá do očí,“ vzpomíná napadený. „Opět jsem nechápal, co se děje a proč. Neudělal jsem vůbec nic, pouze jsem se díval z okna ven, nikomu jsem se nevysmíval.“ Rom ho ještě nějakou dobu slovně napadal, avšak vzápětí napadeného udeřil silně pěstí do levého ucha, přičemž napadenému zlomil i brýle.

Celou situaci zachránil řidič tramvaje, který tramvaj zastavil a vyšel ze své kabiny. Po zjištění celé události se rozhodl přivolat na pomoc městskou policii. Z toho útočník a jeho rodina asi dostali strach a proto ihned z místa činu utekli. Ondřej se z celého incidentu vzpamatoval až doma. Den poté kvůli velké bolesti vyhledal lékaře, diagnóza zněla perforace ušního bubínku. Následovalo trestní oznámení na Policii. Ta zatím bohužel pachatele nedopadla. „Skutek je prověřován jako přestupek proti občanskému soužití a přestupek proti majetku. Součásti prověřování jsou mimo jiné také úkony jako zajištění a vyhodnocení dostupných kamerových záznamů a podání odborného vyjádření ke způsobenému zranění,“ řekl nám ke skutku komisař Richard Palát. „Po shromáždění a vyhodnocení všech podstatných skutečností nelze vyloučit ani změnu právní kvalifikace. Osoba pachatele je v současné době policii stále neznámá.“

 

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE Z OSTRAVY