ROZHOVORY

Není potřeba pít jen mainstream, říká Filip Mach z baru 2TO2

„Pít budeme doma, v baru bychom se nedoplatili...“ Tak takovou větu v Ostravě vyslovit nesmíte! Chcete si vychutnat skvělé pití za nákupní ceny a přitom si užít atmosféru příjemného baru kousek od Stodolní? Nebo jste milovníci kávy, ještě jste ten den neměli svou dávku pěti šálků? Zamiřte do 2TO2 Baru! Zpovídali jsme pro vás majitele a zakladatele konceptu Filipa Macha.

Na jakém principu funguje bar 2TO2? Čím se liší od ostatních?

Celý koncept je postaven na tom, že tady prodáváme za nákupní ceny s tím, že naši zákazníci platí za čas, který  u nás stráví. Do páté hodiny je to 25 Kč za půl hodiny, od páte se platí 35 Kč. Pokud někdo dorazí před pátou, tak už mu pak cenu nepřepočítáváme.

Kde jste se inspiroval?

Prakticky nikde. Jsem fotograf a piju hodně kávy, klidně i patnáct denně. A když potřebuju vyretušovat fotky z reportáží opravdu co nejdříve, tak si sednu do kavárny a upravuju na notebooku. Jednou jsem tak seděl v centru Prahy, kde mi donesli cappuccino ve velikosti espressa za 90 korun. Já bych jich vypil tak deset... Ale přece nenechám tolik peněz jen za kafe. Tak jsem seděl u stolu pro čtyři lidi tři hodiny, upravoval jsem fotky a u toho pil tu jednu kávu. Já jsem byl naštvaný, protože jsem si nedal, co jsem chtěl. Personál byl naštvaný, protože se za tu dobu přišli asi desetkrát zeptat, jestli si něco dám a já řekl, že ne. A majitel na tom ve skutečnosti taky prodělal.

Takže vlastně bylo všechno špatně. A tak jsem vymyslel koncept, kde si můžou dát všichni přesně to, co chtějí a kolik toho chtějí. Přišlo mi taky nesmyslné, aby se alkohol dělil na ten, který si může dovolit každý a ten, na který dosáhnou jen ti bohatší. V dnešní době přestává i ty bohaté bavit platit tak vysokou marži na oblíbené pití. U nás je jedno, jestli pijete zelenou nebo exkluzivní pití, na provoz přispívají stejně.

Proč jste se rozhodl bar otevřít v Ostravě a ne právě v Praze?

Přes focení mám v Praze spoustu známých. A kdybych bar zaplnil jen jimi, tak bych nikdy nezjistil, jestli je zajímá právě ten koncept, nebo jdou za mnou. Tak jsem se rozhodl pro Ostravu. Jediný, koho jsem tady znal, byla majitelka těchto prostor. Kdyby mi někdo nabídl místo přímo na Nádražní nebo Stodolní, tak bych odmítl. Protože ať už tam otevřete cokoliv, lidé se přijdou podívat.

Dva měsíce jsem neměl z venku budovy ani označení, že se jedná o bar. Neměli jsme facebook ani webovky. Lidi si nás opravu museli najít. Prvních čtrnáct dní nepřišel nikdo. Pak přišel jeden kluk. A protože si ho moc dobře pamatujeme jako prvního zákazníka, tak u nás do dneška neplatí čas. Asi se mu u nás zalíbilo, protože s sebou při druhé návštěvě přivedl kamaráda. A tak nás šířili dál. Do reklamy jsme v podstatě žádné peníze nedali.

Ale na Stodolní byste měli možná víc zákazníků...

To možná ano, ale tady nemáme ty problémy, jako mají podniky na Stodolní. Nikdo tady nedělá takový nepořádek. V přepočtu je asi jen jedno procento lidí, kteří se sem příjdou rychle opít. Za 20 minut vypijou deset panáků a jdou. A to nejhorší je dostihne až někde daleko od nás. Je pravda, že na začátku trvala průměrná délka jedné návštěvy u nás 40 minut. Teď už jsme asi na třech hodinách. Lidé už pochopili, že není kam spěchat.

A jak jste se sžil vy osobně s myšlenkou, že vlastníte bar?

Nikdy jsem netoužil po tom otevřít si něco vlastního. I když spousta kluků takové ambice má. Ale hodně mi pomáhá vědět, že si to tady všichni užívají. Zákazníci se usmívají, vychutnávají si a užívají si čas strávený tady. Personál se také usmívá, všichni jsou prostě spokojení. Ale stále se cítím být spíše fotografem a rád bych se k tomu taky vrátil. Ale to časem, až se vypilují všechny problémy a budeme mít provozního, který všechno zajistí.

Co speciálního si u vás mohou zákazníci dát?

Máme tady třeba osmdesátiletou Metaxu, což je opravdu zážitkové pití. Dokonce personál si na ni brousí zuby a kupují si jí třeba na narozeniny. U nás ji máme v nákupce za 1 500 Kč, v jiných barech je třeba za 4 800, v Praze za 6 000. Sám piju třicetiletou Metaxu a tu osmdesátiletou jsem si chtěl dát taky. Ale i když jsem věděl, kde si ji můžu koupit, za tu cenu jsem si jí prostě nedal. Dál bych z naší nabídky asi vyzdvihl Kavalan Whisky. Jedná se o tchaj-wanskou whisky z palírny, kterou založili v roce 2006. V posledních pěti letech vyhráli třikrát nejlepší whisky světa. Majitelé se dostali před měsícem do síně slávy whisky. Navíc si ji u nás v ČR můžete dát jen u nás. Vždycky se snažíme najít v rumech, ginech a dalším pití speciality. Všude si třeba můžete dát rum Diplomatico, my místo toho máme Pampero Aniversario. Ukazujeme lidem, že není potřeba pít jen mainstream.

Navíc jsme schopni dobře poradit. Když třeba zákazník ví, že mu chutná určitý druh rumu, tak se nemusíme snažit mu prodat ten nejdražší, ale nabídnout, co mu bude opravdu chutnat. Protože nám je fakt jedno, co si dá. Jde nám hlavně o to, aby u nás byli zákaznici spokojení. Když má někdo narozeniny a přijde týden před nebo týden po nich v doprovodu alespoň jedné další osoby, tak oslavenec jako dárek od nás neplatí čas vůbec. Takže vás pak vyjde oslava narozenin levněji, než kdybyste ji pořádali doma.

Jaké jsou vaše plány do budoucna?

Neustále se snažíme rozšiřovat svůj repertoár. Nově máme větší výběr vín. Máme tady dobrou, ale zatím kapslovou kávu. Časem bych tady rád měl baristu, který bude připravovat zrnkovou. Nerad bych se pokoušel připravovat opravdu kvalitní kávu sám. Protože stačí pokazit jeden krok a z perfektní kávy máte průměrnou.

Určitě budeme chtít do budoucna zavést také kuchyni. Zatím je necháváme dovézt si třeba pizzu. A když u nás někdo pořádá oslavu, spolupracujeme s cateringovou společností. Z jejich katalogu si tak mohou klienti vybrat a budou také vědět, že to dostanou opět za cenu cateringu. Můžou si taky donést svoje jídlo, opravdu nám to vůbec nevadí. Pořád platí za ten čas.

Budete svůj nápad šířit také v rámci franchiz?

Určitě, už jsem taky dostal spoustu nabídek. Hlavně přišly hrozně rychle! Čekal jsem, že budu první franchizu řešit až tak za další rok. Dokonce mě kontaktovala firma, která se zabývá master franchizingem a dělá servis pro firmy, které si chtějí franchizy otevřít. Jednání už probíhají půl roku a některé firmy jsou nervózní. (smích) Tak mi několikrát do týdne volají, v jakém stádiu je řešení.

Shodou okolností se objevil zájemce, který by si chtěl franchizu otevřít v Itálii. Takže ještě dříve, než budeme mít další pobočky v České republice nebo na Slovensku, budeme v Itálii. Už mají dokonce vybráno město, ve kterém si pobočku otevřou.... Prostě už je to na spadnutí. Kontaktoval mě taky pán, který by si chtěl podobný koncept otevřít na Bali. Dokonce mi říkal, že by si to mohl otevřít úplně beze mě, ale že mu to nepříjde úplně fér. Velmi mě potěšilo, jak správně se zachoval.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________

2TO2 Bar můžete navštívit na Poděbradově ulici kousek od ulice Stodolní Z jejich nápojového lístku brzo zjistíte, v čem se skrývá výjimečnost podniku. Pepsi colu si tady dáte za 14 korun, kafe za 11, panáka Jim Beam za 18. Do 17:00 platíte za půl hodiny 25 Kč, od 17:00 35 Kč. Takže ať už plánujete maturitní večírek, posezení s partou nebo oslavu narozenin, víte, kam zamířit!

Fotografie: archiv 2TO2 Baru, Lukáš Chrobáček

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE ROZHOVORY