Z OSTRAVY

Letošní Shakespearovské slavnosti jsou tady!

Jako každý rok nás v rámci festivalového léta čekají v Ostravě Letní shakespearovské slavnosti Ostrava 2018. Program už jedenáctého ročníku byl zahájen. Ale nebojte se, lístky ještě jsou!

Vyrazte v následujících třech týdnech na Slezkoostravský hrad na jednu ze slavných Shakespearových her. Vybrat si můžete hned z několika skvělých představení: komedie Večer tříkrálový aneb Cokoli chcete, tragédie Hamlet, komedie Sen noci svatojánské a nakonec Komedie omylů.

Večer tříkrálový anebo Cokoliv chcete: 27. 7. - 29. 7. 2018 

Shakespeare hru napsal pravděpodobně v roce 1601, tedy přibližně v době, kdy napsal Hamleta a byl na vrcholu svých tvůrčích sil. Večer tříkrálový byla komedie spjatá s oslavami, se svátečním „převráceným“ světem příznačným pro středověké a renesanční svátky bláznů.

Hamlet: 31. 7. - 2. 8. 2018

Claudius se rozvaluje na pohovce, na které zavraždil svého bratra. Gertruda je mu ochotně po vůli, což její syn Hamlet sleduje s krajní nevolí. Hostina přesto pokračuje a pohřeb i svatba organicky splynou v jeden velký banket. Hamlet tuší, že už ví, kdo mu zabil otce, a Cladius už ví, že Hamlet něco tuší. Vražda plodí další vraždu. Šílenství Hamlet předstírá, ale jak je to s láskou? Předstírá Ofelie lásku? A jak je to s jejím šílenstvím?

Sen noci svatojánské: 4. 8. - 6. 8. 2018

Spletitý děj podobný snu, kde jednotlivé postavy podléhají kouzlu magické letní noci. Zrcadlo vývoje vztahu od první zamilovanosti až po manželskou krizi. Není lepší zemřít jako Pyramus a Thisba či Romeo a Julie dříve, než se do vztahu vkrade čas? Hra o lese, žárlivosti i vášni, a hlavně o tresti květu zvaného Violka lásky, díky níž vidět neznamená vidět. Jedná se o poslední uvedení inscenace na festivalu, tak si ho nenechte ujít!

Komedie omylů: 7. 8. - 12. 8. 2018

„Svým způsobem je Komedie omylů bláznivým kolotočem ztrát a nálezů“, říká překladatel Martin Hilský. I tento Shakespearův kus podle něj vypovídá o zdání a skutečnosti, o iluzi a realitě, o tom, co se zdá být a co skutečně je. „Jsme skutečně tím, čím si myslíme, že jsme? A myslí si ostatní, že jsme tím, čím si myslíme, že jsme? A když si to myslí, jsme tím, co si myslí oni, anebo tím, co si myslíme my?“ ptá se Hilský společně se Shakespearem.

V hlavních rolích se můžeme těšit třeba na Vladimíra Poláka, Pavlínu Kafkovou, Davida Prachaře, Vandu Hýbnerovou, Tomáše Savku nebo Danu Růžičkovou.

V repertoáru týmu Letních shakespearovských slavností je ještě další skvělá hra, která už je ale beznadějně vyprodaná. Jedná se o komedii Dobrý konec všechno spraví o zázracích, romantice a dalších dobrodružstvích. V představení zazáří Anna Fialová, Martin Dejdar nebo Marie Durnová.

Nezapomeňte se podívat na program události, aby vám neutekla poslední volná místa, možnost shlédnout skvělá představení a potkat známé herce. Redakce magazínu Lečo se Slavností také účastní, proto pokud nezvládnete dorazit na všechna představení, můžete se těšit na náš report!

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE Z OSTRAVY