OSTATNÍ

Koncerty JFO také pro děti

Janáčkova filharmonie Ostrava připravila pro děti a jejich rodiče či prarodiče v sezóně 2018/2019 další várku zábavných koncertů-představení. Jejich průvodci budou opět tradičně ostravští herci Pavla Gajdošíková (Olinka) a Michal Sedláček (Ládík). Vzpomínáte si ještě vůbec na své dětství? Na bezstarostné dny, kdy tím nejdůležitějším bylo, zda se bude hrát na slepou bábu? Rádi byste se do těchto časů aspoň na chvilku vrátili? Znovu zažili tu čistou dětskou radost z maličkostí?

Pak právě vám jsou určeny speciální koncerty-představení s Janáčkovou filharmonií Ostrava, během nichž podniknete cestu do fantazijního světa dětských her a představ. Zkusíte být na malou chvíli trošku míň dospělí, zapomenete na nudné povinnosti, příkazy a zákazy a necháte se spolu s dětmi unášet proudem hudby. Projekt scénáristky a režisérky Lenky Jaborské ve spolupráci s Martinem Ptáčkem a Kristýnou Drášilovou zavede děti, dospělé, orchestr i dirigenta Stanislava Vavřínka tentokrát do světa dětských her a bezbřehé fantazie. První z koncertů s názvem Běž si hrát do svého orchestru aneb O tom, jak jsme si chtěli jenom hrát je na programu jako obvykle v neděli v Domě kultury města Ostravy 4. listopadu 2018 od 16 hodin.

Každý koncert je vytvořen takovým způsobem, aby zaujal celou rodinu. A nejen mámu a tátu. Když s sebou vezmete i babičku s dědou, tak si buďte jisti, že i oni se budou báječně bavit. Recenze Internetového deníku pro umění a kulturu Ostravan.cz hovoří za vše: „Koncert se setkal se skvělým ohlasem dětské i dospělé části publika. Děti se s chutí zapojovaly do všech aktivit, hlasitě reagovaly a skutečně bez zábran srkaly, mlaskaly a kvílely. Učily se tančit valčík, naoko se děsily za zvuku hrůzostrašných akordů v Katakombách. Oba průvodci byli dětem báječnými společníky, s nimiž se člověk ani chvíli nenudil. I v momentech, kdy jim to hudba nedovolovala, měli Sedláček s Gajdošíkovou připraveny mimické a gestikulační etudy a scénky, které byly svěží, nenásilné a legrační.“


A stejného názoru jsou také diváci. „Celkově jsme byli spokojeni a bereme koncerty jako výchovu k hudbě, která je procesem. Držíme palce, aby byly koncerty v další sezóně úspěšné a posluchači spokojení," říkají rodiče. „Považuji rodinné abonmá za velmi zdařilý počin. Umožňuje mi prožití hezkého odpoledne s vnučkou v atmosféře krásné hudby. Je to takové pohlazení na duši. Rovněž dobu koncertů považuji za optimální. Knížky k jednotlivým tématům jsou také velmi hezky vypracovány," pokračuje další účastnice.


Rodinný cyklus přináší společný zážitek rodiny, což je deklarováno už v jeho názvu. „Smyslem tedy je posílit vnímání rodiny samotnými jejími členy. A to, že mě rodiče naučí jezdit na kole, jezdit na lyžích, chodit na filharmonii. A když rodič na kole jezdit neumějí, nenaučí mě to... A jelikož generace rodičů našich malých posluchačů na koncerty chodit neumí, asi to své děti nenaučí...,“ vysvětluje jeden z autorů projektu Martin Ptáček. „Cílem projektu je nenásilné a nevtíravé setkání s klasickou hudbou. Cílem je společný hudební emocionální zážitek rodiče i dítěte, o kterém si mohou doma vyprávět. Cílem je aktivní poslech. Není myšleno tupé tleskání a podobně,“ doplňuje.

Každému koncertu předchází tzv. workshop neboli dětský klub. Zde se děti (bez rodičů) scházejí, aby se na koncert „připravily“. Lektoři s nimi během workshopu zpívají, hrají na nástroje orffovského instrumentáře (nejrůznější zvonkohry, xylofony, metalofony a další malé bicí nástroje), probírají téma koncertu a dávají dětem příležitost k vlastním improvizacím a projevům, ať už hudebním, pohybovým nebo třeba výtvarným. V sezóně 2018/2019 je opět připraven cyklus čtyř koncertů tentokrát s podtitulem Dětskýma očima. Těšíte se?

4. 11. 2018
Běž si hrát do svého orchestru!
O tom, jak jsme si chtěli jenom hrát

16. 12. 2018
Nevymýšlej molloviny!
O tom, jak jsme všechno vynalezli

3. 2. 2019
Nechovej se jako malý Standa!
O tom, jak jsme byli jako velcí

17. 3. 2019
Okamžitě se nalaď!
O tom, jak se nám nechtělo vůbec nic

Účinkují:
Pavla Gajdošíková – moderátorka
Michal Sedláček – moderátor
Lenka Jaborská – scénář a režie
Janáčkova filharmonie Ostrava
Stanislav Vavřínek – dirigent

 

Fotografie: Ivan Korč

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE OSTATNÍ