POLITIKA

Arogance Rady městského obvodu Ostrava-Jih aneb „Když se vám tu nelíbí, můžete se odstěhovat!"

Těmito slovy doprovázené arogantním úšklebkem reagovala místostarostka za ANO Hana Tichánková na prosby paní Vrbkové, která bydlí na Pavlovově ulici a ve svém požehnaném věku o berlích přišla protestovat proti vykácení více než 100vky zdravých stromů okolo domu Pavlovova 27. Výše uvedené viděly a slyšely na pět desítek občanů, kteří se snaží kácení před jejich domy zabránit.

Vítězslava Rudela, který oprávněně poukazoval na březnovém i srpnovém zasedání Zastupitelstva městského obvodu Ostrava-Jih na rozbité chodníky a cesty v našem obvodě pak starosta za ANO Martin Bednář de facto okřikl, že pokud neví, komu cesty a chodníky patří, tak ať mlčí. (Některé cesty jsou ve správě kraje a města, ale jak to máme jako občané k sakru vědět?!? Není to hlavně práce radních, kteří za to berou tučné odměny?!?) Místo toho, aby úřad cesty a chodníky opravil, tak okřiknou občana, který na to poukáže. Tak k čemu přijali za poslední 4 roky na úřad nových 60 úředníků a platíme navíc 31 miliónů ročně na jejich platy? K čemu na radnici sedí 8 placených politiků, dvakrát více než minulé období?!? Odpověď znám, tipnete si i Vy? Prosím napište mi své názory a dojmy z vedení obvodu a vůbec fungování našeho obvodního úřadu.

Srpnové zasedání zastupitelstva bylo asi nejbouřlivější od doby zrušení ZŠ Mitušova 8. Nejen Lauko a LEČO, ale zejména občané kritizují současné vedení obvodu za neschopnost a aroganci.

První vystoupily paní Jana Knoppová a Vlasta Balková, které bydlí v DPS Horymírova. Žádaly zastupitelstvo, aby konečně zajistilo před blížící se zimou svým nemohoucím občanům dopravní dostupnost pro méně pohyblivé spoluobčany. Názory obou dam je nejlépe citovat:

Jana Knoppová: „Dobrý den vážené zastupitelstvo, dámy a pánové. Pořád dokola mluvím o stejné věci a už nás to nebaví. Vy si zřejmě myslíte, že budete věčně mladí a zdraví, takže vás nezajímají problémy starých a nemocných lidí.” A Vlasta Balková dodala: „Jsou lidé, kteří se řídí heslem neumím, nechci a nejde to.” Obě dámy mají pravdu a jen bych k tomu podotkl, že současné vedení není jen arogantní, ale problémy občanů je prostě nezajímají.

O snaze zlikvidovat 50 let fungující zahrádkářskou kolonii na ulici U Skleníku mluvili také dva občané, konkrétně Vladimír Flössel a Vladimír Jakeš. Více se k tomuto tématu dočtete v našich dalších článcích.

Zdaleka největší zastoupení ale měli občané, kteří přišli zastupitele upozornit na chystané masivní kácení stromů v souvislosti s plánovanou rekonstrukcí fotbalového areálu Vista při Pavlovově ulici. Vystoupili hned čtyři obyvatelé přilehlých domů. Tomuto tématu se podrobně věnuji v samostatném článku na straně 30 aktuálního vydání Leča. Ale jedna citace zaslouží uvést. Pan Josef Themer na úvod svého vystoupení řekl: „Poprosil bych pana Rykalu (radního za ČSSD, pozn. red.) aby poslouchal, protože jsem si všiml, že 50 % času je na telefonu.”

Rázně, ale pravdivě, promluvila paní Miroslava Buchtelová o dlouho slibované rekonstrukci podchodu na Horní ulici. Tragikomicky působila upřímná bezradnost starosty Bednáře, když občanka nechtěla pochopit, že se snažil o úrovňový přechod, ale po třech letech jednání mu to policie zamítla. Směšně působil zejména proto, že se tvářil jako dítě, kterému někdo rozšlápne bábovičku z písku. Tak mě napadá, proč se jich na to nezeptal hned v první větě? A měl by jasno a místo nebezpečného podchodu už dávno mohl být bezpečný a pro vozíčkáře přizpůsobený podchod! Paní Buchtelová se na závěr zeptala: „Kdy tedy bude podchod spravený? Pořád jen slibujete a nic!”  Myslíte si, že jí někdo z radních odpověděl? NE.

Paní Kamila Böhmová mimo jiné mluvila o tom, že ji chybí v našem obvodě aquapark. Při dotazu co s tím chtějí naši randí dělat, starosta Martin Bednář odpověděl: „Podle mě se v tuto chvíli dít nic nezačne. Budeme bez krytého aquaparku.” Pokud i Vám v našem obvodě, který má více obyvatel než město Olomouc, chybí aquapark, rozhodně nevolte ANO. Pokud totiž bude příštím starostou opět Martin Bednář (znovu kandiduje), aquaparku se 100% nedočkáte.

Musím Vám říct, že moudra, která naši (ne)milovaní radní za poslední 4 roky vyplodili, opravdu stojí za to. Protože rozumím tomu, že každý nemá čas a hlavně tak silný žaludek, aby sledoval celé několikahodinové jednání zastupitelstva, připravuji pro vás krátké sestřihy těch největších “hitovek”, které starosta a jeho kolegové z rady “vyslintali”. Promiňte mi ten výraz, ale jinak se to říct prostě nedá. Jen malá ochutnávka - 18. zasedání zastupitelstva z března 2018 - starosta za ANO Martin Bednář: „Podle mě v autobusových (zastávkách) nejsou nové a už vůbec ne kovové lavičky.” No jo a ony jsou pane starosto, namátkově autobusové zastávky Kotva, Kino Luna a další, které se za poslední 4 roky NOVĚ udělal dopravní podnik! Chápu, že nikdo nemůže vědět vše, ovšem za sto tisíc měsíčně byste alespoň toto vědět mohl! Sestřihy ze zastupitelstev najdete na stránce volimleco.cz.

Popravdě, současné vedení neudělalo pro obvod skoro nic. Všechny údaje, které jsem v minulosti ve svých článcích psal jsou 100% pravdivé a čísla pocházejí z obvodního úřadu. Dostal jsem je na základě zákona č. 106/1999 Sb. o svobodném přístupu k informacím. Za připomenutí stojí dva údaje - grafy o tom, jak současné vedení (ne)pracuje. Jeden se týká investic a ukazuje co v roce 2016 zvládli nového postavit - ani ne ¼ toho co si naplánovali. Druhý graf pak ukazuje, jak “úžasně” opravují a “makají”, v roce 2017 vedení obvodu opravilo chodníky a cesty v našem obvodě za směšných 12,7 mil. Kč při rozpočtu 831 mil. Kč, kdy měli přebytek 230 mil. Kč! Směšně nízká částka! Nabízím porovnání některých městských obvodů. Pro zajímavost Svinov, který má 11krát nižší rozpočet dal v roce 2017 na oprav chodníků ve svém obvodu 18 mil. Kč!

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE POLITIKA