ZAHRANIČÍ

5 míst, které nevynechat při svých toulkách Anglií

Londýn Londýn je jednou z největších evropských metropolí ležící na řece Temži. Ročně jej navštíví na sta tisíce turistů. Tato multikulturní křižovatka uspokojí i toho nejnáročnějšího návštěvníka. Pro historické nadšence skýtá téměř neomezené možnosti. Ať se vydáte v Londýně kamkoliv, všude na vás dýchne kousek historie, ať je řeč o různých památnících, historických budovách, náměstích či muzeích.

Odpočinout si během dlouhých procházek kolem londýnských pamětihodností lze v jednom z nádherných parků, kterých je v Londýně hned několik. Jmenujme například St. James´s Park v blízkosti Buckinghamského paláce. Milovníky umění jistě nadchne velký počet nejrůznějších galerií a muzeí. Spousta z nich je pro širokou veřejnost přístupná zcela bezplatně. Londýn je městem, které nikdy nespí. Nechte se vtáhnout do zdejšího nočního života a navštivte jeden z místních typických pubů či restaurací.

Z hlediska dopravy se jedná o jedno z nejrušnějších míst na světě. Typickým a rovněž také nejrychlejším dopravním prostředkem je zde metro, Londýňany nazýváno Tube. Jedná se o nejstarší podzemní dráhu na světě, první cestující přepravila již v roce 1863. Další možností je pak nechat se svést pro Londýn tak charakteristickým doubledeckerem či použít k přepravě místní černé taxíky.

London

Seven Sisters

Vydáváte se letecky do Anglie, návštěvu hlavního města Velké Británie máte už za sebou a chcete se porozhlédnout za jeho hranicemi, tak se jistě vydejte směrem k jižnímu cípu země. Ve hrabství Sussex se nachází jeden z největších skvostů Anglie, křídové útesy Seven Sisters. Ty jsou součástí národního parku Seven Sisters Country Park a nabízejí jeden z nejkouzelnějších pohledů na jižní pobřeží Anglie. Útesy Seven Sisters se občas používají k filmovým záběrům jako náhražka za trochu známější Doverské útesy.  

Seven sisters

Stonehenge

Asi nejzáhadnějším místem celé Velké Británie je beze sporu Stonehenge. Soubor menhirů nacházející se na Salisburské pláni ročně navštíví desítky tisíc návštěvníků. Dodnes není zcela jasné, jak bylo Stonehenge přesně vystavěno. Díky archeologickým objevům bylo roku 1998 zjištěno, že k manipulaci s kameny byla používána dřevěná nosítka, která se podobala saním. Avšak vzhledem k tomu, že váha některých kamenů dosahuje až 50 tun, zůstává stále výstavba Stonehenge velkým otazníkem.

Tajemstvím je také stále obestřen přesný účel Stonehenge. Během svého bádání přišli vědci na to, že rozestavění kamenů má určitý astronomický význam, je tedy možné, že Stonehenge sloužil jako gigantický historický kalendář. Jiní zase předpokládají, že Stonehenge sloužil jako poutní místo, kde byly léčeny různé choroby. Kamenům zde byla a stále je připisována magická síla. Teorií je však několik, stále zůstává hádankou, která z nich je ta správná.

Oproti minulosti je v dnešní době mnohem problematičtější se ke kamenům dostat přímo. Celý Stonehenge je obehnán provazem a přístup ke kamenům je možný pouze během oslav letního a zimního slunovratu a ve dnech rovnodennosti.

Stonehenge

Bath

Na západ od Londýna se rozkládá unikátní lázeňské město Bath. Město bylo vybudováno kolem přírodních horkých pramenů, jejichž blahodárné účinky využívali již staří Římané 2 000 let př. n. l. V minulosti, především v 18. století, sloužil Bath jako lázně pro šlechtu. Zcela oprávněně Bath zaujímá jedno z míst na seznamu světových památek UNESCO a patří mezi města Britského kulturního dědictví.

Při prozkoumávání města si jistě nenechte ujít The Jane Austen Centre, celoroční exhibici, která vznikla na památku asi nejslavnější obyvatelky Bathu. Jistě byste měli také zabrousit k nejstaršímu domu celého Bathu – Sally Lunn a ochutnat housku dle tradiční receptury Sally Lunnové.

Lake District National Park

Na severozápadu země, v hrabství Cumbria se rozkládá největší národní park Anglie. Dechberoucí kopcovitá krajina, malebná údolí a úchvatná jezera, to vše a mnohem víc je zde k vidění.

Ačkoliv patří tamější oblast mezi ty nejdeštivější v celé Anglii, i tak Lake District ročně pravidelně navštíví přes 15 miliónů turistů. Je možné si zde vybrat z široké nabídky prohlídek. Některé z nich jsou dokonce pro návštěvníky zdarma. Vyžití je zde opravdu velké. Ať jste vášnivým chodcem, nadšeným cyklistou, odvážným horolezcem či upřednostňujete poklidné plavení se na jezeru, sami si vyberte, co je vašemu srdci bližší. Lake District je ideálním místem pro aktivní dovolenou, kde si odpočinete od dnešní uspěchané doby.

Lake district

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE ZAHRANIČÍ