ZAHRANIČÍ

Revoluce ve skladování energie. Progresivní skotská firma připravila projekt stavby gravitačních tyčí u Ostravy

Skotská firma Gravitrcity zabývající se skladováním přebytečné elektřiny navázala s Českou republikou spolupráci. Plánují do bývalého uhelného dolu Paskov vestavět gravitační tyče, které budou ukládat přebytek elektřiny, který ve většině vzniká v noci. Pokud se vše podaří, mohli bychom se jako Česká republika podílet na revoluci v oblasti uskladňování energie.

V reakci na klimatickou krizi, a ne úplně příznivé vyhlídky zásob elektřiny do budoucna, představuje skotská firma možné řešení. V roce 2011 přišel s nápadem gravitačních tyčí vynálezce Peter Fraenkel. Podle manažera firmy Chrise Yendella, byl Peterův nápad pro ostatní z počátku bláznivý.

„Jak už to v podobných případech bývá, jeho nápad na využití důlních šachet přišel ostatním zpočátku šílený," sděluje Chris Yendell.

 Za nedlouho se však firma pustila do realizace Peterova projektu. Skotská vláda projekt finančně podpořila, a tak společnost měla možnost v přístavu Leith postavit první prototyp věže, do které umístili gravitační tyče.

"Krása tohoto systému je v tom, že proces můžeme opakovat několikrát za den po dobu mnoha let, aniž by klesal jeho výkon. Právě díky tomu mohou gravitační věže směle konkurovat jiným formám skladování energie, například lithiovým bateriím," sděluje ředitel společnosti Gravitricity Charlie Blair.

Společnost začala hledat nefunkční důlní věže v Británii, ale získat stavební povolení zde není jednoduché. Proto začali hledat vhodné místo v Evropě a navázali kontakt s Českou republikou. Oslovil je konkrétně bývalý důl Paskov na Ostravsku.

Manažer Gravitrcity Yendell před nedávnem osobně důl Paskov navštívil a vyjádřil se, že spolupráci s Českou republikou na tomto projektu vidí velmi slibně.

„Sfárali jsme víc než kilometr hluboko a pod zemí strávili skoro tři hodiny. Jednali jsme s místními politiky i zástupci Vysoké školy báňské v Ostravě," říká Yendell.

V rámci tohoto projektu proběhlo také jednání s Vysokou školou báňskou. Jako výsledek společné spolupráce by univerzita mohla postavit podzemní laboratoř pro vědecké experimenty.

Gravitrcity si od nového využití důlních šachet v bývalých těžebních oblastech také slibuje nárůst nových pracovních pozic.

 

 

 

Karolína Lamaczová

Zdroj informací: zpravy.aktualne.cz- Adam Kautský

Zdroj foto: Gravitrcity

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE ZAHRANIČÍ