ROZHOVORY

Bára Tocauerová - lídryně kandidátky LEČO v Porubě

Bára je předsedkyní Moravskoslezského spolku na ochranu zvířat a na toto hlavně ve městě platné téma, se chce zaměřovat i v komunální politice.

Jmenuji se Bára Tocauerová a už od dětství mám dva hlavní koníčky – jazyky a zvířata. Obojí se mi v dospělosti stalo i prací. Pracuji jako tlumočnice a lektorka italského a anglického jazyka a zároveň jsem předsedkyní Moravskoslezského spolku na ochranu zvířat.  

V komunální politice se chci zaměřit hlavně na aktivní ochranu zvířat, ať už přímo v terénu nebo v rámci vzdělávacího programu ve vyloučených lokalitách či na školách. Jakožto předsedkyně Moravskoslezského spolku na ochranu zvířat vidím, že přibývá nahlášených případů hlavně v Ostravě a okolí. Týká se to jak týraných psů přímo u majitelů (a ne vždy jde o sociálně slabší občany nebo bezdomovce), toulavých koček, kde je zapotřebí prosadit plošný městský kastrační program, tak také například bych chtěla prosadit  zákaz cirkusů se zvířaty v Ostravě. V 21. století v civilizované společnosti nemůžeme považovat za zábavu se dívat na zlomená divoká zvířata držená v klecích, která slouží lidem pro zábavu. To je špatně.

Ve volném čase mě baví jízda na koni, plavání a potápění, bojový sport Krav maga, ale věnuji se také canisterapii pro děti z mateřských a základních škol a ochraně přírody ve spolupráci s různými organizacemi. S organizací Prales dětem jsem byla na Sumatře, kde jsme monitorovali pytláky, tygry, orangutany a snažili se pytlákům zabránit v dalším drancování pralesa. S Hnutím Duha jezdím v zimě na zimní monitoring vlků, rysů a medvědů v Beskydech.

Chcete toho o Báře vědět víc, tak čtěte dál!

1. Jak podle mě vypadá LEPŠÍ A ČISTÁ OSTRAVA?

Víc zeleně a vody obecně, víc městských sadů (sady s ovocnými stromy i ve městech a volně k dispozici občanům města), víc parků, víc psích parků, víc komunitních zahrad, více malých zahrádek na různých místech města (kolem stromů, malé záhonky před domy, u zastávek, na rohu ulice). Jednoduše vyprahlé prázdné plochy osázet lučními květinami, rostlinami, drobnými keři a více zapojit obyvatele města do plánování a údržby městské zeleně, hlavně té malé, kterou má každý kolem svého vchodu, domu, parkování, kolem lokálních stromů. Nemít na každé malé volné ploše vyprahlý suchý pseudotrávník, ale opravdu žijící zelený ostrůvek bující životem.  

2. Kdybych se stala starostkou, nejprve bych …

… zakázala cirkusy se zvířaty ve městě, zřídila psí park a založila městský sad. Podzim je ideální na výsadbu stromů a já bych určitě vyzvala i občany, aby si přišli zasadit svoji meruňku, švestku, maliny, jabloně, hrušky a další. Byla by to krásná komunitní akce se společnou svačinou. Co by kdo donesl, upekl, nachystal. A u toho by se sázely ovocné stromečky a keře.

3. Co bych udělala pro větší bezpečnost občanů Ostravy?

Zaměřila se na prevenci a pracovala s dětmi nejen v ubytovnách a ve vyloučených lokalitách, ale obecně, aby jim v případě zájmu byly dostupné různé volnočasové aktivity, a nemusely se tak toulat bezcílně po sídlištích. A občany bych víc zapojila do komunitních projektů. Také strážníci by měli více chodit a méně jezdit.

4. Děti v mém obvodu si zaslouží …

… bezpečí, čisté a zdravé, zelené prostředí včetně možností různých volnočasových aktivit, kterých by se mohly zúčastnit i děti ze sociálně slabších rodin.

5. Jak vypadá novodobý hrdina?

Umí poznat priority z dlouhodobého hlediska, nebojí se nepopulárních kroků nebo rozhodnutí a hlavně chápe, že planetu máme pouze jednu. A to je to nejdůležitější hledisko, podle kterého se má vše měřit.

6. Kdybych si mohla vzít na misi na Mars jen jeden batůžek věcí, co bych si do něj zabalila?

Úplně celou knihovnu, mé psy, hořkou čokoládu s mandlemi a polštářek. Na Marsu si najdu pěkný kámen, o ten se opřu, budu si číst a koukat na hvězdné nekonečno nade mnou a všude kolem mě budou pobíhat a ležet mí psi.

7. To nejlepší lečo je …

… objektivní, konstruktivní a nebojí se konfrontace.

8. Každý si zaslouží důstojné stáří, proto bych pro seniory zřídila …

… setkávací prostor s dětmi a zvířaty, např. v rámci záchranného depozitu pro zvířata (kočky, psy, malá hospodářská zvířata), kde by se mohla provádět aktivní canisterapie, felinoterapie, aviterapie a kde by senioři mohli děti učit spoustu různých věcí – upéct psí sušenky, uplést svetřík pro slepičky zachráněné z velkochovů, udělat ptačí budku nebo krmítko. Prostě místo, kde by všichni společně mohli trávit svůj čas a zároveň pomoci zvířatům v depozitu.

9. Kam vezmu návštěvu, když poprvé přijede do Ostravy?

Na haldu Ema.

10. Čím jsem chtěla být jako malá?

Přála jsem si být spisovatelkou.

11. Fotbal, nebo hokej?

Chodit venku se svými psy.

12. Víno, nebo pivo?

Minerálka přímo od pramene z Ondrašova nebo ze Zátoru.

13. Kočka, nebo pes?

Mám ráda obojí stejně.

14. Nejhezčím místem v mém obvodu je podle mě …

… lesopark v Porubě.

15. Kdybych se mohla setkat s někým významným, byl by to …

… Richard Branson a dalajláma. S tím jsem se už setkala, ale nemluvili jsme spolu, teď bych to napravila.

16. Nejvíce si odpočinu …

… u knížky a se psy venku.

17. Co Ostravák, to pejskař. Proto bych v mém obvodu vybudovala …

… velký psí venčící park s vodními prvky. Také bych podpořila kastrační program s úlevou na poplatcích a každému majiteli adoptovaného psa by se např. odpustil poplatek za psa na rok nebo na dva roky. A taky zvířecí hřbitov.

18. Co bych udělala pro snížení prašnosti v Ostravě?

Víc a ještě víc stromů, keřů, květin a malých vodních prvků! Každý vnitroblok může mít svůj rybníček, svou fontánku obklopenou stromy a keři. A obecně mít po celém městě v ulicích pitné fontánky. Sníží se spotřeba plastů, každý se bude moci napít na ulici a pomůže to i celkové estetičnosti města, nemluvě o lepším mikroklimatu obecně.

19. Jak bych podpořila ostravské sportovce?

Podle toho, co by potřebovali a co by město mohlo poskytnout. Určitě víc veřejných sportovišť na každém sídlišti pro různé sporty.

20. Co bych nabídla mladým lidem, aby neodcházeli z Ostravy?

Finančně dostupné kvalitní bydlení. Klidně bezúročné půjčky, pokud si to město bude moci dovolit. A hezké, čisté a zelené prostředí. Pokud bude mít Ostrava stále přívlastek průmyslová a špinavá, nikdo tady nebude chtít zůstávat. Ale to bydlení je nejdůležitější.

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE ROZHOVORY