POLITIKA

ANO, makáme na zhoršení ovzduší v Ostravě!

Vedení města Ostrava v čele s primátorem Tomášem Macurou z hnutí ANO se ohání grafy a ukazuje lidem, jak se za poslední roky ovzduší ve městě zlepšilo. Je to ale jeho náměstkyně za ANO, Kateřina Šebestová, která dala zelenou novému, výraznému znečišťovateli v Ostravě.

Už dlouhá léta zejména v zimním období Ostravsko halí smog. Je bohužel běžnou praxí, že již v únoru či březnu máme za sebou pětatřicet dní s nadlimitním množstvím prachu v ovzduší. Tedy počet, který je podle legislativy maximem pro celý rok. Ostrava i okolní obce s prachem bojují, jak se dá - handrkují se se znečišťovateli, některé obvody mechanicky čistí a kropí silnice nebo nakupují prachožrouty. Skoro to vypadá, že se mohou všichni přetrhnout, aby se situace zlepšila, pravda je ale zřejmě někde jinde.

Jen díky výrazné medializaci a tvrdému boji obvodu Radvanice a Bartovice, které dlouhodobě patří mezi místa s nejhorším ovzduším v Česku, nevznikla otevřená skládka se 200 tisíci tunami uhlí v areálu ArcelorMittal. „Nechceme ani gram znečištění navíc,“ křičeli tehdy radvaničtí. „Děti trpí, všichni máme zničené zdraví. Je jedno, jestli otevřená nebo zavřená, životní prostředí nám zhoršíte, bude se nám hůř dýchat. Žádáme stát, kraj, obec, aby zamítly projekt v celém rozsahu,“ zaznělo na jednání. Ostatní dotčené obvody Jih a Slezská Ostrava jen nečinně přihlížely a neudělaly nic. Radvanice si to ale vybojovaly a skládka byla zamítnuta.

Slezská Ostrava takové bojovníky bohužel postrádá. Současnému vedení v čele s Barborou Jelonkovou je zřejmě další znečištění lhostejné, jinak by totiž nedopustila, aby vznikla jiná, ale větší a stejně nebezpečná skládka plná prašného uhlí v Heřmanicích na Orlovské ulici. Kde je ta slibovaná ekologie a boj za lepší životní prostředí v Ostravě? Kde je primátor Macura se svou náměstkyní Šebestovou? Chyba? Neschopnost? Záměr? Rozhodně ale LHOSTEJNOST!

Tohle my nikdy nedopustíme!

Zasloužíte si víc!

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE POLITIKA