ROZHOVORY

„Věřím, že dokážeme nastartovat chod radnice!“

Obchodník s diamanty, šedá eminence, kontroverzní podnikatel. Oldřich Lahoda dostal za poslední léta mnoho přezdívek, z žádné si ale hlavu nedělá. V oblasti realit, ve které dlouhá léta podniká, je velmi úspěšný nejen v Česku, ale i v zahraničí. Jeho srdcovou záležitostí je ale rodná Ostrava, které chce pomoci růst a rozvíjet se. „Lidé v Ostravě si zaslouží víc: víc oprav, víc investic, víc empatického přístupu,“ říká muž, jehož hnutí LEČO – LEPŠÍ A ČISTÁ OSTRAVA kandiduje v osmi ostravských obvodech.

Máme za sebou krásné léto. Jak jste si ho užil?
Teplo mám moc rád, takže jsem spokojený. Rád si sednu s přáteli na zahrádku, zajdu si zahrát tenis, zacvičit do fitka. Nebo třeba s přítelkyní, dětmi a přáteli grilujeme. Ostrava je navíc v létě krásně zelená a letos byla plná zajímavých akcí, takže jsme se rozhodně nenudili. Zima už je o trošku horší. Proto, jak se o mně ví, jezdím v zimních měsících pracovně do Brazílie, kde si užiji i trochu toho sluníčka.

Ano, byl jste tam i loni v září. A z původně měsíčního pracovního pobytu bylo osm dnů v tamním vězení, zabavení dokladů na čtyři měsíce, Vánoce bez rodiny a vleklé problémy, které řešíte doteď. Je to tak? Můžete už dnes říct, co se tam tehdy stalo?
Dnes již vím, že se jednalo o vykonstruovanou kauzu, související s krádeží mé firmy, za kterou stál můj bývalý společník (odkaz na článek Jak ukrást firmu časopisu Euro ZDE). Stopy však vedly do vysokých politických kruhů v České republice. Někdo si totiž hodně přál, abych v brazilském vězení zůstal pokud možno co nejdéle. Vše se jasně ukázalo z dokumentů, které dostaly z české strany brazilské státní orgány. Byl jsem tam očerněn a vykreslen jako osoba s temnou minulostí, s podezřelými politickými kontakty, a dokonce vazbou na organizovaný zločin a korupci spojenou s veřejnými zakázkami. Vše v náznacích a bez důkazů. A tak se stalo, že mne jednou brzy ráno vzbudilo bušení na dveře. Za nimi stálo komando ozbrojených policistů a já se díval do hlavní jejich zbraní. Odvezli nás na policii a sdělili nám, že jsem na základě udání podezříván z praní špinavých peněz. Vůbec jsem nechápal, o čem mluví. Vysvětleno mi to bylo až následující den.

Tehdy se v brazilských novinách a záhy na webu objevil článek, podle kterého jste měl být údajně v Brazílii zapletený do praní špinavých peněz, nepřiznával jste prý majetek, kšeftoval s drahými kameny a hracími automaty.
Všechno, co se v té souvislosti objevilo po mém zadržení, jsou nesmysly a lži. S diamanty a drahými kameny jsem obchodoval legálně před více než deseti lety a těmto aktivitám se již dlouho nevěnuji. Co se automatů týká, stejně jako v Česku, ani v Brazílii a v žádné jiné zemi žádné hrací automaty nevlastním, ani jsem tam žádné nedodal. Někdo se mi očividně snažil dát nálepku „hazardní lobby“ i tady, ale marně. Brazilskou policii však politické pomluvy nezajímaly, šlo jim hlavně o prokázání původu mého majetku. Ihned jsme to řešili s českou stranou a doložili jsme všechny potřebné listiny.

Měl jste při ruce právníka a tlumočníka z České republiky?
Koho? (smích) Kdybych neměl své právníky a tlumočníky, asi tam sedím doteď! České ministerstvo zahraničí můj případ vůbec nezajímal! Generální konzulka Havrlíková i konzulka Lachoutová údajně vše konzultovaly s Prahou a sdělily mi, že je to věc brazilské policie, takže mi v ničem nepomůžou. Mám velké štěstí, že jsem si mohl dovolit zaplatit právníky a tlumočníka ze svého. Náš konzulární úřad mne takříkajíc hodil přes palubu. Náklady na právníky nebyly malé, ale kdybych se nebránil, nevím, jak by to dopadlo. Vzhledem k tomu, že jsem nevinný, budu řešit náhradu vzniklých škod. Není přece možné, aby policejní orgány státu očerňovaly nepravdivými a účelově míněnými údaji vlastního občana u orgánu cizího státu! Navíc mám vysoký smysl pro spravedlnost a i lidé, kteří mne celou dobu podporovali, říkají, že to jenom tak rozhodně nemohu nechat.

Po svém návratu jste zvažoval, že se od Brazílie nadobro odstřihnete. Jak to vidíte teď, s odstupem času?
V Brazílii podnikám přes deset let a věnuji se zejména nemovitostem. Je to krásná země s velkým potenciálem pro investory, ale nesmí je bezdůvodně zavírat, nebo jinak šikanovat! Proto jsem z toho byl silně rozladěný. Jako sportovec vím, co je to fair play, a taky vím, že se člověk nemá jen tak vzdávat. A proč bych měl ustupovat ze svých cílů jen proto, že mi někdo nepřeje? Mám v Brazílii rozpracované úžasné projekty, které nyní kvůli dosud formálně neukončenému vyšetřování stojí, a já je chci určitě dokončit. Udělal jsem v Brazílii velký kus práce, stálo mě to hodně peněz, a to odmítám jen tak zahodit.

O co se jedná?
V Porto Alegre jsem postavil 21 řadových domů a vlastním zajímavé pozemky u moře v Passo de Torres, kde mají vyrůst apartmánové domy k rekreaci. Řadové domy jsou již hotové v Porto Alegre, bohužel nyní právě kvůli vyšetřování nemůžeme dokončit jejich prodej. První apartmánový dům se měl začít teď na podzim stavět, ale projekt také stojí. Tím vším, co se loni stalo, mi vzniky obrovské škody, které jdou do desítek milionů korun.

Pojďme zpátky do Ostravy. Není tajemstvím, že stojíte za projektem Lečo. Co Vás jako podnikatele vedlo k zapojení se do politického života?
Začalo to už před volbami v roce 2014, kdy jsem viděl, jací lidé usilují o křesla na radnici v Ostravě a jejich městských obvodech. Protože jsem měl samozřejmě řadu kontaktů i mezi politiky, dokázal jsem vyhodnotit, že lidé jako Adam Rykala nebo Lumír Palyza nemají příliš velký potenciál pro pozitivní změny ve městě. V kampani se objevilo i mnoho neznámých lidí, kteří se „přisáli“ na značku ANO Andreje Babiše, přičemž vůbec nebylo jasné, s čím do politiky vlastně jdou. Tak jsme tehdy hodně narychlo sestavili kandidátky a šli do voleb. Abychom to urychlili, domluvili jsme se tehdy s panem Paroubkem, že budeme kandidovat pod jeho volební stranou LEV21, která již byla zaregistrována. Neměli jsme za cíl ovládnout Ostravu, cílem bylo oslabit některé tradiční strany a konkrétní, za ty roky již zcela nevěrohodné, politiky.

S Lečem je to ale jiné …
Ano. Když jsem pak viděl, jak dopadly volby, řekl jsem si, že je fajn, že vyhrálo ANO, ale ti, které jsme chtěli především oslabit, se stejně dostali do vedení – sociální demokrat Lumír Palyza se stal prvním náměstkem primátora a oranžový Adam Rykala radním, kterému obvod posílá každý měsíc na účet desítky tisíc korun. Tak jsem dal dohromady tým lidí a řekli jsme si, že jim nastavíme zrcadlo. Budeme sledovat každý jejich politický krok, rozhodnutí a budeme všem ukazovat, koho si zvolili. K tomu jsme vytvořili Magazín Lečo, který ale neřešil jen politiku. Naopak lidé se dozvěděli mnoho nového, přečetli si skvělé rozhovory s ostravskými rodáky, vařili jsme, cestovali, psali jsme o zdraví. Myslím, že se nám podařilo vytvořit značku, kterou nyní už zná kdekdo!

Jak se ale brzy ukázalo, Vaše obavy byly na místě.
Přesně tak. Lumír Palyza se na magistrátu pokusil sesadit z křesla primátora Macuru a už se viděl na jeho místě. Naštěstí se to podařilo včas zarazit a ČSSD skončila v Ostravě v opozici … Na Jihu je ale situace jiná. Tady se bohužel nechali nováčci z ANO rychle zaškolit, jak se dají dobře prožít čtyři roky z rozpočtu obvodu, a k tomu přidali notnou dávku arogance vůči zaměstnancům i občanům. A Lečo o tom celé čtyři roky informuje, aby lidé v Ostravě věděli, koho si zvolili a jak pro náš obvod pracují. Celé čtyři roky sledujeme, co se u nás na Jihu děje, vystupujeme na zastupitelstvu, ptáme se, řešíme, protože těch chyb a přehmatů – jemně řečeno – stávajícího vedení radnice je nespočetně. A je to velká ostuda. Nejdůležitější podle mne je, aby lidé pochopili, že když půjdou na komunální úrovni volit ANO, nevolí tím Andreje Babiše, ale někoho, kdo se jen schovává za jeho práci a značku. Věřím také, že jsou i starostové za ANO, kteří se osvědčili. A lidé si je třeba zvolí znovu. My na Jihu jsme však takové štěstí neměli a já doufám, že se to u voleb ukáže. Občané nejsou hloupí a vidí, jak se ti současní vládci radnice chovají, kolik mají za sebou skutečné práce a kolik jen politikaření a nesplněných slibů.

Snažil jste se s nimi někdy jednat? Domluvit se třeba se starostou Bednářem „po dobrém“?
Zkusil jsem to hned na začátku tohoto již končícího volebního období. Šlo mi o Kotvu.  60 procent zdejších prostor sice vlastní moje firmy, ale vše okolo – chodníky, parkoviště a další plochy spravuje obvod, což je kámen úrazu. Už tehdy před čtyřmi lety jsem Martinu Bednářovi dával několik návrhů, jak to společně dát dohromady, jak zkulturnit prostor před Kotvou, ukazoval jsem mu návrhy, které jsem měl zpracované. On se ale se mnou odmítal bavit. Byl naočkovaný, že jsem „hazardní lobby“ a že jsem nepřítel číslo jedna. A vidíte, jak to dopadlo – Kotva vypadá pořád stejně, protože se s námi obvod odmítá bavit. Přitom jsme za tu dobu už mohli společně udělat z Kotvy pěknou, opravenou obchodní pasáž, jakou by si místní lidé rozhodně zasloužili.

Venuše v Ostravě-Hrabůvce ale opravená je.
Ano, protože to bylo dohodnuto ještě s předchozím vedením radnice. Můžete tak vidět, že spolupráce může fungovat – my jsme opravili dům, postavili parkoviště a opravili průchod a radnice vystavěla chodníky. Na rozdíl od současného starosty Bednáře byla s tehdejším starostou Karlem Sibinským domluva, protože jemu šlo o obvod, ale Martinu Bednářovi jde jen o jeho ego. A to je škoda, hlavně pro naše občany.

Je to důvod, proč jste se rozhodli s Lečem kandidovat?
Jeden z mnoha! Podpořili nás v tom lidé, kteří celou dobu Lečo čtou a sledují a kterým se stejně jako nám nelíbí, co se tady děje. Kandidujeme, protože si myslíme, že lidé v Ostravě si zaslouží víc: víc oprav, víc investic, víc empatického přístupu. Já kandiduji ve snaze pomoci Ostravě. Chci najít programový průnik mezi politickými stranami a dát dohromady lidi, kteří chtějí skutečně tomuto městu a obvodu pomoci. Nechci, aby si to vedení Ostravy a Jihu jen „odsedělo“. Jsem z byznysu zvyklý, že aby byly vidět výsledky, je třeba makat. Jsem připravený pracovat pro naše krásné město a jeho občany. A myslím, že v tom mohu být nejen já, ale celý tým našich kandidátů Leča úspěšný.

Mnoho lidí napadne: máte to zapotřebí?
Jak už jsem řekl, chci to zkusit, protože mi na tomhle městě opravdu záleží. Mám svých aktivit mimo Ostravu, ať už v Olomouci, Praze či zahraničí tolik, že nemám potřebu si jakkoliv pomáhat zakázkami. Nemohu se ale dívat na ten alibismus a aroganci, kterou radnice Ostravy-Jihu čtyři roky předvádí. Představte si, že obvod Ostrava-Jih má na účtu přes půl miliardy korun! Radní neinvestují, neopravují, nedělají nic pořádného, přitom za tyto peníze se dá udělat opravdu hodně – řešit ubytovny, pomoci městským strážníkům, snížit náklady na bydlení občanů, vybudovat sportoviště a tak dále. Vůbec neřeší výnosy, jen změnou bankovního účtu by mohli vydělávat například 400 tisíc ročně. Jednoduše řečeno: Když se bude chtít pracovat, Jih se může změnit k nepoznání.

Co si od toho slibujete?
Věřím, že dokážeme nastartovat chod radnice tak, jak by si to lidé zasloužili. V byznysu, abyste vydělali peníze, musíte opravdu makat. Tady jsou ale jenom lidi, kteří chtějí sedět a dostávat každý měsíc vysokou výplatu. Já o tuto výplatu nestojím, rozhodně si nejdu do politiky vydělat jako někteří jiní.

Kdo jsou Vaši kandidáti?
Jsou to lidé, kteří nás dlouhodobě podporují – ředitelé škol, podnikatelé, sportovci, ale třeba i bývalí členové sociální demokracie, kteří odešli, nebo se se stranou kvůli účelovému vylučování dokonce soudili. Sociální demokracie si neváží potenciálu svých členů a již několik let se zbavuje svých členů jen kvůli tomu, že mají na některé věci jiný názor než již zmiňovaní politici ČSSD Rykala, Novák či Palyza. Kandidáti Leča se ničeho takového nemusí bát. O jejich názory stojíme, diskuse se nebojíme a každý má prostor se realizovat v tom, v čem je nejlepší. Mohu se zaručit, že se jedná o pracovité lidi, kteří se nebojí velkých výzev. A proto jsou na kandidátce Leča jako volebního subjektu, který si na nic nehraje a chce skutečně pracovat pro občany, ne jen hrabat pod sebe.

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE ROZHOVORY