ZAHRANIČÍ

Skandinávie

Skandinávie- severské státy plné mytologie, okouzlující přírody a pokladnice zajímavostí a zážitků. Návštěva a poznání severských států Dánska, Norska a Švédska přináší víc než jen cestovatelský zážitek. Skandinávie je jako kouzelná truhlice, otevřete ji, myslíte si, že už v ní nic není a po každém uzavření objevujete stále nové a zajímavé poznatky. Přinášíme místa, která nesmíte na svých cestách určitě minout a inspiraci pro ty nejlepší cestovatelské zážitky. Vydejte se letecky do Skandinávie.

      1. Královská atmosféra hlavních měst Skandinávie

Hlavní město Švédska nadchne turisty svojí pohodovou atmosférou a všudypřítomnou vodou. Švédská metropole leží na 14 ostrovech. Pro milovníky muzeí je Stockholm rájem, nachází se zde nejméně 80 muzeí a nejstarší skanzen na světě. Stockholm nabízí více, než jen nespočet muzeí. Každého 10.12 se koná ve stockholmské radnici obrovský banket při příležitosti předávání Nobelových cen. Královský palác, který byl postaven na místě původního hradu Tří korun, je oficiální rezidencí krále Švédska Karla XVI. Gustava.

Stockholm je městem, ve kterém se rychle zorientujete a většinu památek navštívíte pěšky. Příjemnou kombinací je využít výletních lodí a podívat se i na ostrovy, na kterých se nachází například stará vikingská osada či soukromá rezidence královské rodiny palác Drottningholm, o kterém se říká, že je „švédským Versailles“. Cestování metrem je ve Stockholmu příjemná záležitost. Přepravovat se po švédské metropoli podzemkou je kulturním zážitkem, protože se jedná o uměleckou galerii plné soch, reliéfů a maleb.

Oslo, hlavní město Norska, které bylo založeno v 11. století je stejně jako Stockholm městem, ve kterém památky a centrum projdete pěšky. V centru můžete obdivovat Královský palác, oficiální rezidenci krále Norska Haralda V. Nejlépe k němu dojdete od hlavního nádraží po známé hlavní ulici „Karl Johansgate“. Ulice je situována v centru a nachází se kolem ní spousta památek. Oslo je městem, ve kterém se předávají Nobelovy ceny míru, ceremoniál připadá na stejný den, jako udílení Nobelových cen ve Stockholmu.

Když upustíme od Nobelových cen a přejdeme k pohádkám, nesmíte na svých dobrodružných cestách severem minout hlavní město Dánska Kodaň. Do třetice všeho nejlepšího a za severským klidem, je Kodaň jako město stvořené pro všechny fanoušky severských zemí. Symbol Kodaně je socha Malé mořské víly, pohádky Hanse Christiana Andersena. V Kodani vás okouzlí romantické nábřeží s barevnými domky, muzea, zábavní park Tivoli, který je nejstarším parkem v Evropě či oficiální rezidence dánské královny Markéty II. „Amalienborg“. U královských sídel Skandinávie si nesmíte nechat ujít střídaní stráží.

Stockholm 2

      2. Skandinávie jako země značek a slavných jmen

Alfred Nobel si nechává v roce 1867 patentovat dynamit. Práce s výbušnými látkami a znalosti v oboru chemie se staly jeho celoživotním dílem. Díky své práci nashromáždil obrovský majetek a ve své poslední vůli stanovil, aby peníze byly dány do fondu, ze kterého budou každoročně udělovány ceny za významné objevy, tvorbu v literatuře či zásluhy o mír ve světě. Nobelova cena byla poprvé udělena v roce 1901 a každoročně se uděluje ve Stockholmu, kromě Nobelovy ceny míru, která se předává v Oslu.

Skandinávie je zemí, kterou z větší části pokrývají nepropustné lesy. Není proto divu, že známá firma IKEA je švédského původu. Ingvar Kamprad je jméno, které není světu moc známé. Tento podnikavý muž založil firmu IKEA. Iniciály jsou odvozené z počátečních písmen jeho jména, příjmení, statku a města, ve kterém se narodil. Z filmových hereček se ve Švédsku a později v Hollywoodu stala legendou Greta Garbo. Co se literární tvorby týče, může být Skandinávie pyšná na své literární autory. Astrid Lindgrenovou si vybavíme coby dětskou spisovatelku nejznámějších knih „Děti z Bullerbynu“ a „Pipi dlouhá punčocha“. Klasické pohádky, které se staly celosvětově známé a zná je každé dítě jako Ošklivé káčátko, Malá mořská víla či Princezna na hrášku pocházejí z pera dánského spisovatele Hanse Christiana Andersena. Z autorů knih pro dospělé je významná trilogie „Milénium“ od švédského autora Stiega Larssona či detektivní příběhy plné tajemna norského spisovatele Jo Nesba. Skandinávie se má čím chlubit, stavebnice LEGO pochází z Dánska, H&M je švédská oděvní značka, Carlsberg je výborné pivo z Dánska a VOLVO je švédský výrobce aut. Známých osobností či značek se nachází ve Skandinávii několik.

Kodaň 2

      3. Severské země typické svojí přírodou a architekturou

Skandinávie se dá popsat jako země lesů, vodopádů, jezer a národních parků. Každý národní park je pokladnicí vzácných druhů rostlin a zvířectva. Skandinávská zvířata jsou zastoupena velkolepými druhy jako všemi vyhledávaný los (lopatovité paroží) či sob (parohy). Stockholm je jediným hlavním městem na světě, které se může pochlubit tím, že se přímo v centru nachází národní park. Rybolov je velmi oblíben, ve vodních plochách Skandinávie žije mnoho druhů ryb.

Nádherným jevem na severu je polární záře. Vyfotit si tento zelenomodrý jev na obloze je životním zážitkem. Polární záři je možné shlédnout během zimních měsíců. Oproti tomu nacházet se v oblasti, kde slunce nezapadá je pro opravdové dobrodruhy. Jev, který ohromí i zkušené cestovatele, zvaný půlnoční slunce můžete sledovat na severu Skandinávie a zažijete při něm 24 hodinové světlo. Skandinávie je zajímavá svojí architekturou. Například v Norsku naleznete jedinečné a úchvatné „sloupové kostely“, které jsou celé ze dřeva a svůj název dostaly podle způsobu stavby. Kodaň se může pochlubit nádhernou promenádou plnou barevných domků a za typickými stavbami ze Švédska jedině do skanzenu ve Stockholmu!

Yellow Lighthouse

      4. Skandinávie jako pokladnice mytologie a historie

Při pohledu na tajemnou skandinávskou přírodu plnou nepropustných lesů, mlhy, jezer a hor každého napadne, co se tam asi skrývá a jaká tajemství může vydat. Mytologie se přenáší od nepaměti a v lidech zanechává ten příjemný, mrazivý pocit něčeho tajemného a nepoznaného. V Norsku žijí trollové. Trollové jsou potomci obrů, žijí v horách a nesnesou sluneční paprsky. Ze severské mytologie jsou nejznámějšími bohy Odin a jeho syn Thor, pověstný svojí silou s kladivem. Z historie se každému vybaví Vikingové se svými válečnými loděmi. Tito skandinávští mořeplavci podnikali výpravy a na nových územích zakládali osady.

A camping tent glowing under the Northern Lights. Night time camping scene.

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE ZAHRANIČÍ