Z OSTRAVY

Za dobrodružstvím po Ostravě aneb Mezinárodní festival outdoorových filmů je po roce zpět

Už říjnu Ostrava přivítá již 17. ročník Mezinárodního festivalu outdoorových filmů. Festival je koncepčně formován jako soutěžní putovní přehlídka filmů, zaměřených na outdoorovou tématiku, sport, horolezectví a cestování. Těšit se můžete na filmy z celého světa.

Filmový festival se letos koná od 4. 10. do 30. 11. 2019 na víc než 60 místech po celé ČR a Slovensku. V Ostravě proběhne slavnostní zahájení s doprovodným programem v Domu kultury města Ostravy, a to 4. 10. 2019 v 18:00. Celým večerem vás provede moderátor Petr Anděl.

Diváci každý rok mohou shlédnout filmy z různých oblastí celého světa, které ukazují život, kulturu a mentalitu tamních obyvatel a každodenní realitu, se kterou se můžeme setkat v divoké přírodě nebo ve vysokých horách. Festivalu se každoročně účastní režiséři, filmaři, producenti a celkově osobnosti ze sportovního, společenského a kulturního dění a přijíždí do České republiky z celého světa. Hostem byla například také horolezecká legenda Leopold Sulovský nebo moderátorka radiožurnálu Lucie Výborná. Svými výtvory přispívají filmová studia či televize, ale také jednotlivci, a to v amatérské i profesionální rovině.

Autoři mohou se svým filmem soutěžit ve čtyřech kategoriích, přičemž filmy nejsou omezeny datem vzniku ani svou stopáží. Soutěžní kategorie jsou dobrodružný a extrémní sportovní film, horský a horolezecký film, dobrodružný vodní sportovní film a cestopisný film. Existuje také pátá nesoutěžní kategorie, která ale nemá nárok na cenu. Celkem bylo letos do putovní soutěže zařazeno 83 filmů a za zmínku určitě stojí horolezecký film Éra Adama Ondry, který představuje slavného českého lezce, anebo také film Cesta jako žádná ze sta, kdy se autoři pokusili zopakovat známou euroasijskou cestu Jiřího Hanzelky a Miroslava Zikmunda.

Hlavním hostem letošního ročníku je Alena Konečná, reprezentantka České republiky ve freedivingu nebo – li v potápění bez dýchacího přístroje. Alena se v letech 2012 a 2016 stala mistryní světa ve své kategorii. Čestným hostem festivalu je Vlastimil Šmída (narozen roku 1933), čestný člen Českého horolezeckého svazu, držitel titulu zasloužilý mistr sportu a v minulosti také vedoucí mnoha expedic.

Dům kultury města Ostravy již zahájil předprodej vstupenek, které si můžete zakoupit na jejich webových stránkách https://www.dkmoas.cz/.

Pro více informací navštivte webové stránky festivalu https://www.outdoorfilms.cz/, kde naleznete krátký popisek ke každému filmu a také program.

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE Z OSTRAVY