POLITIKA
Místostarosta Petr Luzar

AŽ SE ZIMA ZEPTÁ, CO JSI DĚLAL V LÉTĚ

Mrazivé dny ustoupily a dnes se výrazně oteplilo. O víkendu má jít teplota dokonce k plus dvaceti stupňům. Meteorologové ale varují, zima ještě neřekla své poslední slovo.

Po nějakých deseti letech tady máme pořádnou zimu se vším všudy. Ledovka, přívaly sněhu, vysolená břečka, zmrzlá břečka, kusy ledu létající z aut a střech domů, ucpané kanály, výtluky a stěží stíhající technika a lidi. Letošní zima udeřila silně jako za starých časů a radost neudělala silničářům, ani obcím a městům, které se mají o průchodnost chodníků a ulic starat. Občanům a z nich pak především seniorům, kteří jsou již tak zdecimováni téměř rok trvající mediální masáží a zmatky kolem Covidu, přibyl díky nestíhanému úklidu sněhu další problém.

Zima, ač se to dnes nezdálo, ještě nekončí a je potřeba být stále ve střehu. Zatím to byla ona, kdo měl v ulicích navrch.

Podívejme se do dvou ostravských obvodů, kde jsme společně s koaličními partnery v loňském roce vyměnili stávající vedení a zapojili se do práce na radnicích. Do Vítkovic a Mariánských Hor a Hulvák.

Zimní údržba ve Vítkovicích se dá zařadit mezi ty lépe zvládnuté ve městě. „Situaci jsme s kolegy z vedení pravidelně monitorovali a dá se říct, že to nejhorší se podařilo zvládnout. Samozřejmě stále je co zlepšovat. Zima ještě nekončí, ale už nyní mám podněty, které chci navrhnout a do přípravy na tu další nechat zařadit“, říká radní Vítkovic pro investice, projekty, sport a kulturu Petr Bašek z hnutí LEČO-Lepší a čistá Ostrava.

Pokud se ve Vítkovicích doposud dařilo zvládat údržbu solidně, tak Mariánské Hory a Hulváky na tom byly velice špatně. Naši místostarostové Dan Vaca, který má na starost investice a Petr Luzar, který má v gesci majetek, dostali po dvou měsících práce na radnici „řádné školení“. „Firma vysoutěžená minulým vedením absolutně nestíhala plnit požadavky vyplývající ze smlouvy. Toto selhání a kvalitu odvedené práce budeme řešit penalizací. To ale lidi nezajímá. „A já se jim nedivím“, vysvětluje situaci Petr Luzar z hnutí LEČO-Lepší a čistá Ostrava. „V kritické chvíli přijalo nové vedení mimořádné rozhodnutí a urychleně koupilo multifunkční traktor, který jsme sami do úklidu zapojili. Od chvíle, kdy dorazil, se nezastavil. Přes den ho obsluhovali zaměstnanci úřadu, o víkendech a v noci se na něm střídalo celé vedení radnice včetně zastupitele Tomáše Suchardy z hnutí LEČO-Lepší a čistá Ostrava. „Na příští zimu se určitě připravíme lépe“, dodává Petr Luzar.

 

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE POLITIKA